I KONFLIKT: Arbeiderne på nattøyfabrikken er i konflikt med ledelsen på fabrikken om lønn.

Musikalen som overvintret på Teams

Endelig er musikalgruppen Scenario klare for å levere et heidundrende show i Kolben, to år på overtid.

Publisert Sist oppdatert

Et stort gult banner pryder veggen på Kolben. Det bærer bud om at en ny, stor og ultralokal kulturopplevelse er nær. Scenario har nemlig Norgespremiere på gang. Torsdag 10. mars braker det løs og så følger 11 forestillinger de neste dagene.

Liv Ragnhild Torneberg har vært med som dirigent og kunstnerisk leder lenge, og allerede i 1993 ledet hun ensemblet til stor suksess med operetten Mikado. Siden har det gått slag i slag med musikaler som har gitt ensemblet noen store kunstnerisk utfordringer og dermed også utvikling. De to siste årene har derimot vært mer utfordrende enn noen annen oppsetning.

– Jeg har aldri opplevd noe slikt som det de to siste årene har ført med seg, sier hun.

GLEDER SEG: Liv Ragnhild Torneberg er kunstnerisk leder for Scenario og gleder seg til å vise frem årets store forestilling. Hun hadde full kontroll da vi var innom prøvene.

Måtte bli hjemme

For Scenario er en svært familiær gjeng som ofte synger, danser og øver regi i små og trange lokaler. I mars 2020 sa det stopp. Over natten var det «ulovlig» å synge eller gjøre andre fritidsaktiviteter i samme rom.

Scenarios medlemmer, som var i gang med hovedoppkjøringen til den humoristiske musikalen The Pajama Game, måtte holde seg hjemme i hver sin stue.

– Det var en utrolig frustrerende opplevelse sier kunstnerisk leder Liv Ragnhild Torneberg. Vi måtte kutte øvelsene og utsette forestillingen to ganger. Jeg var livredd for å miste sangene og vi dro i gang et venteprosjekt og øvet inn nye sanger på teams uke etter uke.

SITTER SOM ET SKUDD: De siste ukene har Scenario øvd så svetten har sprutet. Nå sitter forestillingen som et skudd.

Utsatt flere ganger

Det viste seg at pandemien var seig og venteprosjektet ble utsatt flere ganger. Scenario skulle imidlertid vise seg å være vel så hardfør, for de fleste har holdt ut og funnet andre måter å forberede seg til musikalen på.

– Jeg er så imponert over de kreative menneskene. De har sydd kostymer på egne loft og i kjellere. Mønster og stoff er levert ved døren med bruksanvisning. I disse dager samles alt for å vises i en fargesprakende, festlig forestilling. Dette bør alle få med seg, sier Torneberg.

– Var aldri i tvil

Scenario er kjent for sine kulisser og sine sceneskift. Hvordan skulle de bygge kulisser og øve på å flytte dem, når de ikke kunne være sammen, kan man spørre seg. Mange sene kveldstimer for noen få mennesker, er svaret.

DRAMATIKK: Ingen musikal uten noen dramatiske elementer. Her er det kasting av kniv som skal begås.

– Jeg var aldri i tvil om at vi ville få dette til, sier Liv Ragnhild, men jeg må si jeg ble imponert når vi kunne invitere til sceneskiftøvelse på teams, fortsetter hun.

Alle kulissene ble laget som modeller som passet inn i en modell av Kolbens scene. Alle koristene fikk tilsendt kulissene på epost, slik at hver og satt og klippet dem ut, slik man gjorde med papirdukker før i tiden. Alle ble innkalt på nettøvelse via Teams og så ble alle skift gjennomgått, ved at man filmet skiftene utført i modellen.

– Dette er faktisk noe man kan vurdere å gjøre selv uten en pandemi. Det var en veldig fin gjennomgang av forestillingen.

Aktørene stråler

I disse dager flyttes de store kulissene inn i Kolben og Scenario gjør seg klar til å more folk fra Oppegård, Nordre Follo og omkringliggende områder. En fargerik, swingende forestilling, med mange morsomme og vakre øyeblikk venter.

– Jeg ser at aktørene stråler, forteller den kunstneriske lederen. – De er så glade for at meterkravet er borte, at munnbind ikke trengs i alle situasjoner og at man ikke trenger pleksiglass, eller jobbe via nett for å øve dialog. Nå er vi klare for å ta ut alt overskudd på scenen.

Har du ikke allerede sikret deg billett til forestillingen, så er kolben.no stedet.

JUBEL: Ikke vet vi hvordan det går til slutt, men at det er god stemning underveis, er det i alle fall ingen tvil om.
Powered by Labrador CMS