SÅNN KAN DET GÅ:

Solbrent? Her er rådene

Du kan like gjerne bli solbrent på ferie i Norge som i varmere strøk.

Publisert Sist oppdatert

Noen tenker at Norgesferie er ensbetydende med at det er liten sjanse for å bli solbrent. Vel, det er feil. Det er nemlig meget gode muligheter for å bli solbrent også her til lands. Bare se på ansiktet til undertegnede etter en tur på Galdhøpiggen.

Denne saken skrives derfor klok av skade.

EKSPERT:

– Når sola først er fremme her i Norge er det fort gjort å glemme å beskytte huden. Det kan gi hudreaksjoner etter 4-6 timer, og kan skade huden senere i livet. I verste fall kan solforbrenning øke faren for hudkreft, sier fagrådgiver Katrine Kalhovd i Apotek 1.

Hvis uhellet er ute

Symptomene på at du bokstavelig talt har vært for tøff i trynet er rød, hoven og sviende hud. I de aller fleste tilfeller går det heldigvis over ganske raskt, men er du litt ekstra uheldig er det disse rådene som gjelder:

- Unngå solen i 2-3 dager etter at du er blitt brent.

- Er smertene store kan du bruke smertestillende midler. Kontakt lege hvis smertene ikke gir seg.

- Ved kraftig solforbrenning der det dannes blemmer på huden og allmenntilstanden påvirkes må du kontakte lege, pass spesielt på om det er barn som er solbrent.

Smør deg nok og ofte

Sannsynligheten for å ende opp som tullingen på bildet over, øker hvis du ikke bruker nok solkrem eller smører ofte nok.

Det finnes noen enkle råd for å unngå å bli solbrent. Kort oppsummert handler det om å bruke en håndfull krem når du skal smøre inn hele kroppen, og å gjenta smøringen hver 2.-3. time.

– Det lønner seg å begynne forsiktig, og la huden få små doser med sol om gangen fremfor å tilbringe timevis i sola de første dagene i ferien. Man bør også ta pauser fra sola midt på dagen, når sola er sterkest, sier Kalhovd.

De stedene folk oftest glemmer å smøre er ørene, nesen, nakken, kinnben og skuldre. Selv om solkrem omtales som vannfast, er det viktig å smøre seg godt ved langvarig bading og vannaktiviteter.

– Et godt råd er å vente med å bade i minst 15 minutter, slik at solkremen får tid til å trekke inn i huden og å smøre seg igjen etterpå, sier fagrådgiveren.

Tips & triks

Her er noen gode råd hvis du blir solbrent i sommer:

- Gå bort fra solen når du ser at du er solbrent.

- Legg på kalde omslag, for eksempel våte håndklær.

- Ta en kjølig dusj.

- Smør på kjølende kremer.

- Reseptfrie, lokalbedøvende salver som demper smerte og kløe kan brukes noen få dager ved større plager.

- En mild kortisonkrem kan påsmøres i tynt lag 1-2 ganger daglig for å dempe betennelse i huden. Kan brukes i opptil 1 uke, men ikke på åpne sår eller rundt øynene.

Powered by Labrador CMS