SKREV BOK MED KUNSTIG INTELLIGENS

SKREV BOK SAMMEN MED KI: Ionut Burchi har skrevet bok sammen med et chatprogram. KI har laget en fiktiv forfatter.

Vil vise hvor langt KI har kommet

Ionut Burchi fra Greverud skrev en bok sammen med et chatprogram. Nå deler han den for at alle skal forstå hva KI er kapabel til.

Publisert Sist oppdatert

Rett før jul i fjor fikk den datainteresserte småbarnsfaren fra Greverud idéen om å lage en barnebok sammen med kunstig intelligens (KI). Det tok imidlertid ikke lang tid før det dukket opp et problem. Hvem var egentlig forfatteren?

Ionut Burchi endte opp med å lage et pseudonym; Ivor J. Burks. For selv om han hadde funnet på mye av boken «Blueberry & the Bear and Other Stories», så er den skrevet i samarbeid med et chatprogram.

KI ER HER NÅ: Burchi velger å forholde seg positivt innstilt til KI, men sier det er mange etiske dilemmaer som dukker opp. Han håper han kan opplyse mange om hva KI er og hvordan det vil endre hverdagen vår.

Eksperiment

For å understreke hvor langt KI er kommet, laget Burchi en bok i samarbeid med programmet ChatGPT. Der ble all teksten til, og for å lage illustrasjoner til boken tok han i bruk programmet DALL-E2. Begge deler ligger ute på nettet for deg å prøve. Forfatteren sier det er både spennende, og noe vi må ta på alvor. Det siste kommer vi tilbake til.

– Boken er en rekke barnefortellinger, som først og fremst ble til da jeg skulle legge minstemann som ville bli lest for.

Trebarnsfaren forteller at han var blitt passe lei av å lese de samme fortellingene igjen og igjen. Dermed lovte den kreative, IT- interesserte faren å finne på en fortelling i stedet. Så kom ideen om å lage en bok sammen med KI.

Kunstig intelligens er nemlig intet fremmed fenomen for mannen fra Greverud som har jobbet med data i over 20 år, er utdannet filolog (språkviter), og har studert IT.

TEKST OG BILDER: Bildene på skjermen er "funnet på" av KI etter instruksjoner fra Burchi.

Tankevekkende

I den første fortellingen i boka sier Burchi at arbeidsfordelingen er 90-10 prosent i hans favør. Han har diktert store deler av historien til den kunstige intelligensen, som fant på de siste 10 prosentene. KI er også den som fysisk skrev teksten. Men i den siste fortellingen i boka er arbeidsfordelingen snudd på hodet. Burchi har bedt ChatGPT om å skrive en fortelling om et tema, og det har KI gjort.

Det mener han er tankevekkende at går an. Derfor har han også lagt ut boken gratis på nett, slik at man kan få en dypere forståelse av hva KI er kapabel til å få til.

Slik fungerer det

Lista for tilgjengelig informasjon på nett er lang. Bøker som ligger ute på nett for alle å lese, blogger, Wikipedia, vitenskapsartikler, dette er bare en brøkdel av hva noen kloke hoder hos OpenAI har funnet ut at de kan mate ChatGPT med.

– All denne informasjonen ble lagt i et stort arkiv med noen milliarder ord. Dette er ord som den kunstige intelligensen trener på. Ordene puttes så i den store språkmodellen og maskinlæring gjør sitt via algoritmer som trener og forbedrer den kunstige «hjernen», forklarer Burchi om hvordan ChatGTP funger.

Du har sikkert ikke unngått å høre om den nye tjenesten som har sørget for at skoleelever har blitt tatt i fusk, og som har satt i gang stor debatt i skolemiljøet.

– Den lærer rett og slett hvordan vi mennesker bruker språket, og setter ord etter hverandre basert på sannsynligheten den regner ut vil være riktig rekkefølge- igjen basert på informasjonen den er mettet med. Resultatet blir at du snakker med et program som kan «svare» deg på det du lurer på, utdyper han.

Men fortsatt er det såpass tidlig i prosessen at det blir en del fakta-feil.

– Ja, slik det er nå så vil det dukke opp en del fakta-feil, men den kan svare deg på spørsmålet ditt, eller skrive en artikkel på få sekunder. Utviklingen går veldig fort, og vi må henge med. Om noen år er det for sent, tror han.

Her kan du laste ned boken

Fordeler og ulemper

Burchi mener det er både fordeler og ulemper med at det nå er kommet produkter som gjør at vi lett kan bli overbevist om at vi snakker med et menneske.

– Fordelen er at kunstig intelligens kan hjelpe på mange områder. For eksempel innen helse. Men det er også skremmende. Det er mye snakk om at vi bør bremse utviklingen av AI (KI) så vi får sjansen til å snakke om etikken rundt bruken, sier han.

En ulempe (eller fordel?) er at den ikke har minne. Det vil si at den ikke kan huske en samtale, selv om du føler dere nettopp har hatt en «dialog».

Men det jobbes det med. Hva slags rolle kunstig intelligens får den dagen det skjer, kan man bare spekulere i.

Selv velger han å forholde seg til KI som noe positivt, og som noe vi må snakke mer om. Derav skrev han også boken han gjorde. Målet er å vise folk hva som er mulig med KI, men også å varsle om at det er viktig å utvikle dette på en ansvarlig måte.

– Det er viktig at folk forstår hva dette betyr og hvor mye dette kommer til å påvirke hvordan vi lærer og lager ting. Det er mange etiske spørsmål vi må ta stilling til. Jeg gjør dette som et forsøk på bevisstgjøring, avslutter han.

Powered by Labrador CMS