Oppegård-selskap først i verden:

LOKAL VERDENSNYHET: Geir Ivar Westen er administrerende direktør for Asamedic og både bor og jobber i Oppegård.

Lanserer medisin mot akutt hjerteinfarkt

Det Oppegård-baserte selskapet Asamedic lanserer nå et legemiddel som skal brukes umiddelbart ved mistanke om hjerteinfarkt. Ambisjonen er å få den reseptfrie medisinen ut til hele verden.

Publisert

– Dette er en stor dag for oss. Siden 2015 har vi arbeidet knallhardt med å utvikle medisinen. Det er ikke hver dag et norsk selskap kan lansere en nyhet som Coxor. Vi starter i Norge, men har store internasjonale ambisjoner, sier Geir Ivar Westen, administrerende direktør i Asamedic.

Vi møter ham i fine lokaler på Rosenholm Campus, hvor Asamedic har sin base. Herfra har den lokale forretningsmannen ledet arbeidet fra idé til lansering.

Mellom de to punktene har det vært noen fartshumper, for å si det forsiktig. Det må det nesten være når det er snakk om å utvikle godkjente legemidler.

NYHET: Ideen til Coxor kom allerede på tidlig 2000-tall, men lanseres først denne uken.

Lang reise

– Det er ikke gjort i en håndvending å lansere et legemiddel. Ideen kom for alvor på banen i 2013 og vi stiftet Asamedic samme år. Vi gjorde noen patentundersøkelser for å finne ut om dette ville gå, for det er så mye som skal klaffe og så mye investeringer som må til før et ferdig produkt kan lanseres. Vi fikk positive svar på våre undersøkelser og de første pengene ble hentet inn samme år, begynner han.

Lokale investorer har spilt viktige roller fra starten av.

– I 2015 hentet vi fire millioner kroner, fordelt på 18 investorer. Utviklingen fortsatte, og vi skal ikke gå veldig inn på detaljer her, men det er utrolig mye som må på plass. Takket være at vi hadde folk som trodde på oss, så kan vi sitte her i dag med flasken i hånden, forklarer Westen.

UTVIKLING: Å utvikle et nytt legemiddel er en omstendelig prosess som tar tid før de endelige godkjenningene er på plass.

Viktig støttespiller

En av de som har vært med hele veien er dr. Bjørn Watle som er fastlege på Trollåsen. Han nevnes som en viktig person i oppbyggingsfasen.

– At Bjørn hadde troen på produktet betydde enormt. Det var han som fikk med overbeviste han som i dag er den største investoren i Asamedic. Bjørn satt også i styret i flere år under oppstarten, og i dag er han del av vårt Advisory Board, forteller Westen.

Watle selv er spesielt glad for å kunne utgjøre en forskjell for folk.

– I vår logo står det «dedicated to saving lives», og jeg har hele veien trodd at dette produktet kom til å bidra til nettopp det. At det nå slippes på markedet er et godt bevis på det, sier den lokale legen.

I tillegg til jobben som lege og rollen som investor har Watle i en årrekke drevet med lederutvikling. Han ser klare paralleller mellom de tre områdene.

– Mitt mantra har alltid vært at jeg jeg skal utgjøre en forskjell for folk. Dette er et eksempel på at jeg har utgjort en forskjell. Det både gleder meg veldig og gjør meg stolt, for jeg er sikker på at produktet kan utgjøre en stor forskjell for de som trenger det, sier han til Oppegård Avis.

Gjennom årenes løp er mer kapital hentet inn og målet om en godkjent medisin har kommet stadig nærmere. I dag er det 80 aksjonærer som endelig kan glede seg til lansering.

LOKAL LEGE: Bjørn Watle er for mange kjent som en populær fastlege på Trollåsen, men Watle har også vært en avgjørende støttespiller i utviklingen av Coxor.

Trist bakteppe

Ideen om å utvikle en flytende variant av ASA har gründer Per Erik Stribolt-Halvorsen hatt lenge.

– Jeg har egentlig grublet på denne ideen i flere tiår, helt siden jeg mistet både far og bror i hjerteinfarkt. Under medisinstudiet ble mye av tankevirksomheten brukt til å finne ut hvordan man best mulig kan behandle akutt hjerteinfarkt. Jeg er svært stolt av at vi har kommet så langt, og håper medisinen vil redde mange menneskeliv, sier Stribolt-Halvorsen.

Selskapet er i dag godt kapitalisert. Faktisk mye takket være folk fra Oppegård. Likevel er styrelederen i Asamedic tydelig på at det vil bli behov for mer.

– Vi skal først lansere i Norge og Norden, og deretter andre land i verden. Denne ekspansjonen vil kreve kapital, og det er naturlig at vi gjør grep i tiden fremover. Vi tror at et produkt som kan redde liv på denne måten vil være interessant for både finansielle og industrielle internasjonale aktører, sier Leif Thoring, styreleder i Asamedic.

MANNEN BAK: Gründer Per Erik Stribolt-Halvorsen kan endelig glede seg over at produktet lanseres.

Reseptfritt

Coxor 300 mg er et reseptfritt legemiddel som består av pulver og væske til mikstur, og som er en oppløsning som skal brukes umiddelbart ved mistanke om hjerteinfarkt. Hver flaske inneholder 300 mg acetylsalisylsyre (ASA) og en patentert oppløsningsvæske.

Asamedic har inngått en lisensavtale med det svenske legemiddelselskapet Evolan, som står ansvarlig for lanseringen av Coxor i Norge.

En første behandling

Bruk av ASA er ikke nytt i behandling av akutt hjerteinfarkt. Det er miksturen som er revolusjonerende.

– ASA anbefales som første behandling ved akutt hjerteinfarkt, fordi det reduserer blodplatenes evne til å klumpe seg videre. Utfordringen er at en pille kan være vanskelig å svelge eller tygge tørt når man har brystsmerter og vann er ikke alltid lett tilgjengelig. I tillegg tar det noe tid før piller løser seg opp i magen og får virkning i kroppen. Coxor er flytende og tas raskt opp i kroppen, forteller Dan Atar, professor i kardiologi ved Oslo Universitetssykehus Ullevål, og rådgiver for Asamedic.

Vanlig dødsårsak

Ifølge Folkehelseinstituttet får omtrent 13.000 mennesker hjerteinfarkt i Norge årlig. Av disse dør ca 1.600. WHO rapporterer at 8,9 millioner mennesker på verdensbasis døde av hjerteinfarkt i 2019.

– En klinisk studie1 fra 2002 på nesten 1.000 pasienter viste at å ta ASA så raskt som mulig og før man ankommer sykehuset mer enn dobler sjansen for å overleve et hjerteinfarkt. Coxor er førstehjelpen alle bør ha i medisinskapet eller i vesken, sier Atar.

Powered by Labrador CMS