SINGELVISNING: Det foregår fortsatt visninger, men ta kontakt med eiendomsmegler for å avtale tid.

– Dropp dokumentavgiften

Det er usikre tider for mange, men eiendomsmeglerne Stig Reklev i Privatmegleren og Bjørn Vidar Lazar Braathen i Attentus, har fortsatt tro på at markedet skal klare seg.

Bjørn Vidar Lazar Braathen mener tiden er inne for at myndighetene gjør tiltak som å droppe dokumentavgiften ved kjøp av bolig. 

– Myndighetene har kommet med mange tiltak. Et tiltak de kunne ha vurdert er å droppe dokumentavgiften, så det ville blitt rimeligere bolig. Bankene kutter renten og gir avdragsfrihet, det er bra for mannen i gata, men negativt for det økonomiske samfunnet på lang sikt, men det holder hjulene igang og det er det viktigste nå, mens vi all skal hindre smitte og mange bransjer sliter økonomisk.  sier Braathen.

Han mener rentekuttet vil bidra noe, men tror det trengs sterkere skyts. 

INGEN DOKUMENTAVGIFT: Bjørn Vidar Lazar Braathen, eiendomsmegler i Attentus, mener myndighetene bør droppe dokumentavgiften for å holde hjulene i gang.

– Rentekuttet bidrar noe, men bankene må komme etter. Mulig renten skal ned i 0 % på kort sikt. Men som sagt, dette er jo egentlig et tegn på at samfunnet sliter – og det gjør vi jo. Folk er redde og usikre. Lavere rente og det å slippe dokumentavgiften for en periode kan bidra til å normalisere boligmarkedet, sier Braathen.

Han har liten tro på at tiltakene vil bidra til stor prisvekst, som noen mener.

– I beste fall vil en prisvekst igjen føre til positivitet i boligmarkedet- noe som åpenbart trengs, mens alle er på hjemmekontor eller har fått permitterinsgvarsel, sier han.

Forholdsregler på visning

For de som skal kjøpe, og er usikre på hvordan de skal forholde seg til visninger, kan eiendomsmeglerne berolige med at det er tatt forholdregler for å begrense smitte. Blant annet er det ikke lenger satt opp fellesvisninger, men visninger for én og én interessent av gangen. 

– På visningene våre har vi tilrettelagt for trygge visninger med så lav smitterisiko som mulig. Vi henger opp lapper hvor vi ønsker alle velkommen, men at vi ikke håndhilser og holder god avstand på 1,5 meter. Vi ønsker at alle tar kontakt med megler før visning, og kan da stille alle spørsmål de måtte ha, sier Stig Reklev, daglig leder i Privatmegleren. 

I  tillegg forteller han at de tar alle forholdsregler med å åpne dører for folk,  bruke Antibac på dørhåndtak og lignende i boligene, og hjelper til med å åpne skap og skuffer i boligene for at folk skal få slippe å ta på på ting om de ikke vil.

– Vi gjør alle disse tiltakene for at folk skal føle seg trygge,  og vi ønsker at alle tar kontakt for å booke visning, og ikke bare dukker opp, sier Reklev. 

Ingen stopp

TRYGGE VISNINGER: Daglig leder i Privatmegleren, Stig Reklev, sier de gjør alt de kan for å avholde trygge, smittefrie vsininger.

Det er for øyeblikket 624 boligannonser for  Nordre Follo på Finn, hvorav 127 er boliger i tidligere Oppegård kommune.  Reklev sier de forventer en nedgang de neste par månedene, men tror ikke det blir stopp i markedet.  Han tror det blir noe mindre salg de neste ukene, men at det forhåpentligvis normaliserer seg  etter påske. Den siste uken ble det kun solgt fire eiendommer i "gamle" Oppegård kommune

– Vi forventer at færre boliger legges utfor salg de neste par måneden, vi har hatt flere som har ringt og ønsket befaring, men som vil vente med  å selge likevel, sier han.

Reklev tror likevel at markedet skal klare seg bedre enn ved finanskrisen i 2008.

– Nå er det sånn at man må skille det som skjer nå og det som skjedde i finanskrisen. Da stoppet utlån fra norske banker. For å bytte bolig da måtte man selge først å kjøpe etterpå, og det var klin umulig å få lån. Når finanskrisen kom var det som å skru av en bryter. Der er vi ikke i dag, bankene er veldig velvillige til å finansiere, det er en helt annen bank enn da.  Stortinget og regjeringen har steppet opp på en helt annen måte enn det de gjorde da, sier Reklev. 

Braathen tror det kan bli mer alvorlig. Han håper alle er med på å holde hjulene igang, og det er også derfor han etterlyser et tiltak som fritar kjøpere fra dokumentavgift. 

– Alt dette henger sammen. Det dyreste mannen i gata har er en bolig. Markedet i København gikk ned 40 prosent under finanskrisen, og det er alvorlig. Vi må holde hjulene i gang, og det er udekkede behov i samfunnet uavhengig av denne krisen, det er alltid noen som skal selge eller kjøpe en bolig. Jeg tror denne krisen vil være mer alvorlig enn finanskrisen, men den kommer til å gå fortere over, og det er for tidlig å si noe om prognosene, sier Braathen. 

Meld fra og vask hendene 

Både Attentus og Privatmegleren bedyrer at folk kan følge seg trygge på visninger, og at dersom man har tenkt å kjøpe eller selge, er det ingenting i veien for å gjøre dette nå, selv om de har forståelse for at folk kan være avventende. 

– Jeg tror det kommer til å bli en utflating på pris, og at det går maks fem prosent ned, men det vil også føre til at nye mennesker kommer på banen. Det er en liten prisdifferanse, og det man kunne forvente nå, sier Braathen. 

Reklev er enig, og kan ikke se at det skulle bli et stort prisdump. 

–  Jeg tror markedet vil fortsette å være ok. Fordi færre boliger vil bli lagt ut for salg, vil prisene holde seg. jeg tror ikke vi får den nedgangen på 30-40 prosent som noen spår. Så lenge boligene er fornuftig priset, vil de selge, selv om det kan ta noe lenger tid, sier Reklev. 

– Mitt råd til folk er, har du et udekket behov har du mulighet til å kjøpe og selge også i dette markedet, men vi har en oppfordring til folk: meld fra når du kommer på visning og vask hendene, så kommer dette til å gå bra, sier Braathen. 

Powered by Labrador CMS