Bålforbud og skogbrannfare

PØLSER PÅ BÅLET? Det er forbudt å tenne bål fra 15. april til 15. september.

Forbudt å tenne bål i påsken

Bruk sunn fornuft på tur og respekter det nasjonale bålforbudet som gjelder mellom 15. april og 15. september.

Publisert

Båltenning er en del av allemannsretten i Norge, men deler av året er det forbudt å brenne bål. I sommerhalvåret blir det ofte tørt, og faren for skog- og lyngbrann øker. Det er derfor lagt ned et nasjonalt forbud mot å gjøre opp ild i og i nærheten av skog og annen utmark mellom 15. april og 15. september.

Det er i tillegg lokal gress- og lyngbrannfare i områder uten snødekke i Sør-Norge. Meteorologisk institutt melder i dag om lokal gress- og lyngbrannfare, og at det ventes tørt vær også i dagene framover. "Vegetasjon kan lett antennes og store områder kan bli berørt. Bruk sunn fornuft på tur og respekter bålforbud" , skriver Meteorologene på Twitter.

Yr.no har foreløpig varslet om moderat skogbrannfare med gult farenivå i Oppegård, og temperaturene opp til 18 plussgrader i påsken.

Les også: Skogbrann på Myrvoll

Må søke kommunen om dispensasjon

I perioden mellom 15. april og 15. september må du søke kommunen om tillatelse dersom du ønsker å gjøre opp ild i eller i nærheten av skog og utmark. 

"I nærheten av" defineres som nært nok til at flammer, gnister eller glør kan antenne vegetasjon eller annet brennbart materiale, skriver kommunen på sin hjemmeside.

I går ettermiddag kom Follo Brannvesen med en ny beskjed om at alle tillatelser til å gjøre ild utendørs skal inndras:

"Som følge av stor fare for skog-, gress- og lyngbrann har brannsjefene i Mosseregionen, Follo, Sarpsborg, Fredrikstad, Rakkestad, Halden og Indre Østfold besluttet å inndra alle tillatelser til å gjøre opp ild utendørs. Søknader om nye tillatelser vil bli avslått."

Dette gjelder inntill ny beskjed gis, ifølge brannvesenet.

Forbudet inkluderer også bruk av engangsgriller, grillkull, gassfyring eller annet utstyr som kan bidra til at vegetasjon antennes på grunn av varmespredning.

Forbud om å gjøre opp ild gjelder på privat eiendom og ved sjøen dersom området faller inn under definisjonen «i eller i nærheten av skog og annen utmark».

Unntak i det nasjonale forbudet

Brannvesenet påpeker at bålreglene åpner for bruk av skjønn. Dersom det er åpenbart at opptenningen ikke kan medføre brann er det allikevel et unntak i det nasjonale forbudet som gir mulighet for å gjøre opp ild.

Ifølge forskriften er det nemlig lov å tenne bål eller grille der det åpenbart ikke kan medføre brann. Eller på tilrettelagte grill- og bålplasser som er godkjent til bruk hele året, selv under bålforbudet.

"Det er viktig at den som tenner opp ild er svært oppmerksom og påpasselig slik at ilden ikke kommer ut av kontroll", presiserer brannvesenet.

Før opptenning er det også viktig å gå inn på hjemmesiden til Follo brannvesen for at forsikre seg om at det ikke er lagt et totalforbud mot å gjøre opp ild.

Lokal forskrift om brenning

Oppegård, Enebakk, Frogn, Nesodden og Ås kommuner har lokale forskrifter som regulerer åpen brenning og brenning av avfall i småovner, og legger begrensinger for hvor, når og hva man kan brenne.

Formålet med disse forskriftene er å forhindre forurensning og helseproblemer i kommunen, som er i tråd med forurensningsloven. 

Les også: Lynet slo ned på Svartskog

 

Powered by Labrador CMS