HAR ANSVAR FREM TIL JUL: Kristine Lunde Haugen (47), som har jobbet som vaksinekoordinator på vaksinesenteret på Ski Storsenter siden februar, jobbet egentlig som sykepleier i hverdagsrehabiliteringen, men fikk nye oppgaver frem til jul som følge av det store behovet for fagfolk på vaksinesenteret.

Alle får oppfriskningsdose før påske

Etter at alle over 65 år har fått tilbud om en oppfriskningsdose i god tid før jul, skal kommunen gå over til vaksinering av innbyggerne i alderen på 45 til 64 år, samt personer på 18 til 45 år som er i risikogruppe.

Publisert Sist oppdatert

Regjeringen planlegger for at hele den voksne befolkningen kan få en oppfriskningsdose før påske. Det betyr at kommunene må planlegge for å sette 400.000 doser per uke.

– Det viktigste tiltaket i dagens situasjon er at alle over 65 år så raskt som mulig får en oppfriskningsdose. Det vil redusere behovet for mer inngripende tiltak betraktelig. Vaksine er veien ut av pandemien, sa helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol under pressekonferansen på tirsdag.

Alle på 65+ får før jul

Per i dag har Nordre Follo kommune vaksinert 54 prosent av alle innbyggere over 65 år med oppfriskningsdose. I aldersgruppen 85 år og eldre har allerede 74 prosent fått oppfriskningsdose, og i gruppen 75 til 84 år er andelen 62 prosent.

– Vi tilbyr alle over 65 år oppfriskningsdose i god tid før jul. Veldig mange har fått time til vaksinasjon denne og neste uke, sier assisterende kommuneoverlege Monica Viksaas Biermann.

STATUS PÅ VAKSINERING I NORDRE FOLLO: Tabellen er oppdatert i dag.

45+ får i januar

Regjeringen har også bedt kommunene om å tilby oppfriskningsdose til alle som er 45 år og eldre når alle som er 65 år og eldre har fått tilbud.

– Nordre Follo planlegger vaksinering av personer over 45 år (45-64 år), og personer over 18 år med underliggende medisinske helsetilstander som gir høy risiko for alvorlig forløp av covid-19. De som har et seksmåneders intervall fra dose to vil få tilbud like over nyttår, og veldig mange vil ha fått tilbud innen slutten av januar, sier Viksaas Biermann.

Senest om en uke

Regjeringen har også sagt at også alle som jobber i helse- og omsorgstjenesten skal få tilbud om oppfriskningsdose.

– Alle i helse- og omsorgstjenesten som arbeider med sårbare grupper har allerede fått oppfriskningsdose. Resterende gruppe i helse- og omsorgstjenesten ( tannleger, psykologer, fotpleiere og andre) vil også få tilbud til å bestille time snarlig. Det kan skje senest mandag 6. desember (ansatte får da en lenke til bestilling av timer både før jul og etter nyttår), for at myndighetene ønsker at aldersgruppen over 65 år blir prioritert før disse, sier Marit Skjerven, avdelingsleder for vaksinasjon ved avdelingen Smittevern i Nordre Follo.

Drop-in og hjemmevaksinering

Regjeringen har også bedt kommunene sette opp tempoet i vaksineringen. Kommunene får nå plikt til å tilby lett tilgjengelig vaksinetilbud. De må ha et tilbud som ikke krever at man må bestille time.

Det skal også være mulig å vaksinere seg også utenfor vanlig kontortid. Ifølge helse- og omsorgsministeren kan det for eksempel være alt fra drop-in-tilbud utenom vanlig arbeidstid til hjemmevaksinering.

– Flere kommuner har hatt mange gode og kreative løsninger for å gjøre det lettere for folk å ta imot vaksiner. Nå kommer en forskrift for å sikre et mest mulig tilgjengelig vaksinetilbud. Vi vil også opprette en nasjonal vaksinasjonstelefon som kan svare på faglige og praktiske spørsmål på ulike språk, sa Ingvild Kjerkol.

Intervaller på fem til seks måneder

– Nordre Follo har svært god vaksinedekning, og vi har god kapasitet til å vaksinere alle over 65 år innen jul. Vi tilbyr allerede drop-in på vaksinesenteret for dose én og to, og hjemmevaksinering for de som ikke kan komme til vaksinestasjonen, sier assisterende kommuneoverlege Viksaas Biermann.

Hun sier kommunen vil følge opp regjeringens pålegg om å fremdeles tilby drop-in, og planlegger for drop-in også for oppfriskningsdose.

– Det er viktig at de som kommer på drop-in har et langt nok intervall mellom dose to og oppfriskningsdosen. Personer som kommer for tidlig til oppfriskningsdose, må vi dessverre avvise, påpeker Viksaas Biermann.

For personer over 65 år må det minimum ha gått fem måneder mellom dose to og oppfriskningsdose, for personer under 65 år må det ha gått seks måneder.

– Vi jobber også med å tilrettelegge for et vaksinasjonstilbud utenom arbeidstid. Mer informasjon om dette vil komme på kommunens hjemmeside om koronavaksinasjon, sier Viksaas Biermann.

To nye dødsfall

Smittetrenden i Nordre Follo er fortsatt økende. Mandag 29. november ble det registrert 75 smittede i Nordre Follo, som er det høyeste antall koronasmittede i vår kommune på ett døgn siden pandemien startet for snart to år siden.

Til sammen 22 personer fra Nordre Follo kommune har dødd som følge av Covid-19. De siste to dødsfallene skjedde på A-hus søndag 28. november. De avdøde er en voksen person med underliggende sykdom, og en eldre person med underliggende sykdom.

I dialog om regionale tiltak

Fra i dag trer to nye nasjonale tiltak i kraft (se faktaboksen nederst i saken). Dette er i tillegg til nye anbefalinger, som gjelder fra tirsdag denne uken.

– Kommuner med økende smitte og økende belastning på helse- og omsorgstjenesten bør i tillegg til nye nasjonale tiltak og anbefalinger vurdere behovet for egne og strengere lokale tiltak. Kommunene bør samordne seg regionalt når det er behov for å vurdere eventuelle lokale tiltak, sa helse- og omsorgsministeren tirsdag 30. november.

I sin anbefaling til kommunens ledelse skriver assisterende kommuneoverlege Monica Viksaas Biermann at hun støtter den ovennevnte anbefalingen. Videre skriver Viksaas Biermann at hun anbefaler nye regionale tiltak fremfor lokale.

– Vi mener at Statsforvalteren her har en viktig koordinerende rolle. Om vi skal innføre tiltak, må det være regionale tiltak. Enda flere tiltak enn vi har i Nordre Follo nå vil ikke være nok alene fordi vi har en relativt lik smittesituasjon med innbyggere som sokner til samme lokalsykehus, A-hus, sier hun.

Ordfører i Nordre Follo, Hanne Opdan, er i kontakt med ordførerne i de øvrige Follo-kommunene, for en felles dialog med Statsforvalteren om regionale tiltak i Follo-regionen.

– Det er en krevende situasjon. Vi har brukt de verktøyene kommunen har, og etterlyser forholdsmessige regionale tiltak. Våre innbyggere reiser på kryss og tvers mellom våre kommuner og til Oslo. Tiltak må treffe alle likt og være like, så de blir enkle å forholde seg til, sier Opdan.

Torsdag 2. desember blir det et ordinært formannskapsmøte i Nordre Follo. Møtet er planlagt fra tidligere, og ikke spesielt med tanke på regional samordning, ifølge kommuneoverlegen.

Dette er nye nasjonale tiltak:

Regjeringen innfører nå to nye tiltak, som skal tre i kraft fra 1. desember 2021:

  1. Hvis du bor sammen med en som er smittet, må du holde deg hjemme i karantene til du har svar på en negativ test. Dette gjelder for voksne, enten de er vaksinert eller uvaksinert. For å slippe karantene må vaksinerte teste seg på nytt senest etter sju dager. Uvaksinerte må teste seg daglig i syv dager med hurtigtest eller annenhver dag med PCR-test. For barn er dette ikke en plikt, men en anbefaling.
  2. Hvis du blir smittet av covid-19, må du være isolert i fem dager. Dette gjelder uavhengig av om du er vaksinert eller ikke. Frem til i dag har kravet vært to dager for vaksinerte uten symptomer. I tillegg må du ha vært feberfri i 24 timer før du går ut av isolasjon.

Det er nå også innført noen nye, nasjonale anbefalinger (gjelder fra i går):

  • Det anbefales å bruke munnbind i kontakt med helse- og omsorgstjenesten.
  • Det anbefales å bruke munnbind på kollektivtransport, i taxi, i butikker og på kjøpesentre der det ikke er mulig å holde avstand.
  • I tillegg videreføres anbefalingen om jevnlig teste skoleelever i områder med økende smittespredning og høy belastning i helse- og omsorgstjenesten.
  • Regjeringen ber om at kommuner med økende smitte og høy belastning i helsetjenesten vurderer økt brukt av hjemmekontor.

Dette kommer i tillegg til tiltakene som regjeringen innførte mandag 29. november for å bremse spredningen av omikronvarianten.

  • Kommuner med økende smitte og økende belastning på helse- og omsorgstjenesten bør i tillegg vurdere behovet for egne og strengere lokale tiltak. Kommunene bør samordne seg regionalt når det er behov for det.
Powered by Labrador CMS