GIR ALT: Eirik Bye ligger aldri på latsiden i sporet. Han gir alt.

Vikingen fra Oppegård

I hele vinter har han herjet i store mesterskaper og lagt flere meritter til i en allerede lang liste. Vi har tatt en lang prat med vår olympiske helt, Eirik Bye.

Paralympics 2018 i Pyeongchang ble et godt mesterskap for Tårnåsen-gutten, Eirik Bye.

Med ett stafettsølv, en individuell bronse på sprinten, samt en åttendeplass og en syvendeplass på henholdsvis 20 km og 10 km, kan han han si seg godt fornøyd med det endelige resultatet.

– Jeg er veldig fornøyd både med meg selv og laget. Det har vært de beste Paralympics siden 2002, så at de fleste på laget kom hjem med individuell medalje det er moro, sier Bye.

Les også: Eirik og Johannes synes det er godt å være hjemme i Oppegård

– Når vi kom hjem nå er vi veldig fornøyd med det vi har gjort. At vi faktisk sitter igjen med to medaljer, vi hadde ikke helt trodd at vi kunne ta den individuelle egentlig, sier han.

For sin innsats ble han og paralympics-kollega Johannes Birkelund mottatt som helter på Østre Greverud av skigruppen i OI. Det er tydelig at mange ser opp til gutta og deres prestasjoner, noe de har all grunn til.

NB! Saken fortsetter under videoen! Her kan du se Paralympis-heltenes hjemkomst til Oppegård!

Synshemmet

Klikk play for å se video!

Eirik Bye er synshemmet og har kun ti prosent syn, det betyr at han naturligvis er avhengig av makker og ledsager, Arvid Nelson. De både trener, spiser og bor sammen, og Bye tror at suksessoppskriften er at de også er gode venner.

– Nå har vi bodd sammen det siste året for å forberede oss til dette her, så vi har jobbet og trent sammen to ganger om dagen hver dag i de tre årene. Vi har et veldig godt forhold både sportslig og utenom, sier Bye om den tidligere klassekameraten sin.

Les også: Eirik og Johannes synes det er godt å være hjemme i Oppegård

– Han satster på ski selv og og man må være i sykt bra form for å klare å holde følge. Vi jobber sammen som et team, og finner felles løsninger på hvordan vi skal gjøre opplegget.

NB! Saken fortsetter under bildet!

I ÅRETS LEKER: Her går Eirik Bye inn til bronsemedalje uten å vite det. Det blir først avgjort morgenen etter.

Middagsdiskusjoner

Det er ingen tvil om at de er samkjørte, men selv de beste venner kan bli uenige til tider, og langrennsesset humrer da vi spør om det noen gang blir konflikter.

Les også: Her mottar Eirik Bye bronsemedaljen sin

– De største diskusjonene vi har hatt er om hva vi skal ha til middag. Det har vært noen harde kamper der, en gang sto vi på Kiwi i en time uten å bestemme oss. Vi har ganske sterkt konkurranseinstinkt begge to, så det sitter langt inne å gi seg, ler Bye.

Les også: Eirik og Johannes synes det er godt å være hjemme i Oppegård

Han vil ikke røpe hvem som vant middagskampen, men å vinne stafettsølv, det snakker han gjerne om.

SAMMEN: Arvid Nelson og Eirik Bye mottar sin velfortjente bronsemedalje under årets Paralympics.

NB! Saken fortsetter under bildet!

– En stor lettelse

Bye fikk en gledelig bronse først i mesterskapet, etter at han først fikk fjerdeplass, men en disking gjorde at han ble vippet opp på pallen, men dette ble ikke den eneste medaljen i mesterskapet. Det ble også sølv på stafett. Da stafettsølvet var i boks, kunne Bye puste lettet ut.

– Jeg synes den stafetten betyr veldig mye, og jeg setter veldig pris på å kunne ta medalje med laget. Vi hadde store forventninger og var veldig gira på å forsvare sølvet fra VM i fjor, sier Bye.

Les også: Her mottar Eirik Bye bronsemedaljen sin

Han forteller at de har kjørt egne spesialøkter på 2,5 km distansen under trening.

Klikk play for å se video!

– Det er såpass kort at man bare må gi full guffe fra start, og takle syra på best mulig måte.

NB! Saken fortsetter under videoen!

GIR ALT I SPORET - OG ER BESTEVENNER: Eirik Bye og kompanjong Arvid Nelson jobber tettere sammen enn et ektepar. Det gir resultater.

Fra Pyeongchang og hjem til til Oppegård

Vanligvis bor Bye på Lillehammer, men han er fra tid til annen også hjemme i Oppegård. 

Målet etter forrige Paralympics i Sotchi, var å ta medalje. Det har Oppegård-gutten gjort, til og med to av dem.

– Akkurat nå er det litt tomhetsfølelse, jeg vet ikke helt hva jeg skal tenke på eller ta meg til. Du får en veldig utladning når man har vært så fokusert. Det er så mye folk rundt, og mye man må ta hensyn til, det er klart at å komme hjem blir litt stille og rart.

Les også: Her mottar Eirik Bye bronsemedaljen sin

Etter hardkjøret opp mot Pyenongchang, gleder han seg til å ha en rolig periode.

Les også: Eirik og Johannes synes det er godt å være hjemme i Oppegård

– Det blir nok flere skirenn før sesongen er over, men den neste uken blir det nok en del dager fri. Jeg skal prøve å få noen fine skiturer i påsken, så får vi se utover i april om det blir noe renn. Skarverennet, for eksempel.

Å ta det rolig betyr likevel noen turer på ski, men uten å fokusere på noe.

Klikk play for å se video!

– Jeg skal prøve å få noen fine skiturer i påske. Gå noen rolige turer med et par-tre kvikk lunsj i lomma, så blir det en del ekstra stopp. Det er deilig å bare kunne slappe av og gå så lenge du vil, gå litt fortere i perioder og ikke tenke på intensiteten og overskuddet.

For det er det som er ferie for en toppidrettsutøver, å kunne gå på som man vil, uten å måtte stoppe når man har lyst til å gå videre.

NB! Saken fortsetter under videoen. Her kan du se et eksklusivt videointervju med Eirik Bye og Johannes Birkelund etter de paralympiske lekene.

SAMMEN: Arvid Nelson og Eirik Bye mottar sin velfortjente bronsemedalje under årets Paralympics.

Satser videre

Nå skal han satse videre i karrieren sin, og nye mesterskap er målet. Likevel har han ikke glemt det viktigste i idretten, noe han lærte da han gikk i sine barne-skispor på Østre Greverud: Å ha det gøy!

Les også: Eirik og Johannes synes det er godt å være hjemme i Oppegård

– Det viktigste er å leke og ha det gøy, spesielt i ung alder, avslutter Eirik Bye.

 

Powered by Labrador CMS