VERDENS BESTE SPRINTROER: Dirk Möller (53) fra Sofiemyr bruker mye tid bak romaskinen.

Se Dirk fra Sofiemyr sette verdensrekord på romaskin

Det er en fordel med bakgrunn som kulestøter når du skal sette verdensrekorder på romaskin. Dirk fra Sofiemyr har totalt fem verdensrekorder. Nå satser han på flere medaljer.

Publisert

- Nå satser jeg på å sette verdensrekord i teamroing i England i mai, og jeg kan gjerne tenke meg medalje i VM i Paris neste år, forteller han.

Dirk Möller (53) er aktiv med sprintroing på ro maskin. Han startet å konkurrere i 2010 og har totalt deltatt i 15 konkurranser, i inn og utland, og er per dags dato ubeseiret. I 2013 ble han europamester på distansen 200 meter, med tiden 28,2 sekunder. Totalt har han satt 5 verdensrekorder på romaskin i sin klasse

Siste verdensrekord var 100 km teamroing i 2017 i England. I aldersgruppen 50+.

– Akkurat nå trener jeg for i slå rekorden om åtte uker med teamet i England igjen. Det krever litt struktur i tilværelsen, så har jeg en raus arbeidsgiver, forteller han når Oppegård Avis møter ham på SportSenter1 på Vinterbro. Det er ett av treningsstedene, i tillegg trener han hver morgen på avdelingen som ligger på Kolbotn.

Aktiv i friidrett

Dirk vokste opp i Sachsenheim, en liten by utenfor Stuttgart i Tyskland. Han startet med friidrett da han var 16 år. Han har drevet med toppidrett sammenhengende siden han var 19 år. Med personlige rekorder på 270 kg i knebøy, og 225 kg i benkpress, forteller det at forsen hans er innen idretter som krever både styrke og eksplosivitet. Han startet idrettskarrieren med tikamp, hvor han hevdet seg best på 100 meter og kastøvelser.  I flere år drev han også med sporten Steinstøtting og der ble han tysk mester flere ganger.

Styrken han opparbeidet seg i friidrett tok han med seg i sprintroing.

Hvordan fikk du interesse for sprintroing?

– Jeg er ikke en maratontype, men mer eksplosiv. Sprintroing er en idrett hvor du kan bruke mye styrke og få en effektiv pulsøkning på kort tid. Det er mer tidskrevende å ro på vannet, forteller Dirk.

– Du får ikke mer effektiv trening enn dette.

Dirk Möller, verdensmester

Han forteller at alle de store muskelgruppene er i aktivitet samtidig, og hjertet må jobbe veldig hardt. Pulsen øker.

– Du får ikke mer effektiv trening enn dette, forteller han.

Får gode venner

Han forteller at det ikke er et stort miljø, men at en får gode venner der.

– I Norge er det et miljø for dette på Skullerud. Ellers er det større i England, USA, Australia og Frankrike. Utøverne sammenligner tidene sine ved å legge ut resultater på nettet og sammenligne med hverandre.

– Vi blir kjent med hverandre på den måten, og flere jeg har konkurrert med kjenner jeg personlig, sier Dirk. Nå gleder han seg til å møte de han ble kjent med i England for to år siden.

– Vi var ti som rodde stafett sammen, flere av dem vil jeg nå møte igjen i mai.

En aktiv familie

Kona Anne Lise Junge  Jensen som opprinnelig kommer fra Tromsø ble han kjent med på en rundtur til Vietnam. De fortsatte og holde kontakt også under studietiden hennes i Tromsø. Senere flyttet de sammen i Oslo.

Her kan du se Dirk sette verdensrekord på 500 m i Oslo i 2012.

– Det var kjærligheten som brakte meg hit til Norge, smiler Dirk.

De flyttet til Oppegård i 2012. Sammen har de barna Pia Marie Möller (12) og Jacob Junge Möller (10)

 

De er en aktiv familie. Kona jobber som jurist i Samferdselsdepartementet og barna spiller begge fotball på fritiden. Selv er han ansatt som driftstekniker i Oppegård Vannverk. Det krever en viss logistikk på hjemmebane.

– Det er godt å ha noen ekstra utfordringer i tillegg til å være sjåfør til barnas aktiviteter og lage middag hjemme, sier Dirk. For han kommer først hjem fra jobb og tar dermed i et ekstra tak der.

– Vi stortrives her. Det er kort vei til marka. Resten av familien går gjerne på ski, jeg må ha litt mer kontroll på det jeg driver med, men jeg kan gjerne sykle i marka, sier han.

Når hjemlengselen blir for stor tar han turer hjem til Tyskland.

– Jeg hadde tunge tider i starten da jeg kom til Norge. Jeg savnet familien og vennene, sier han.

Jobber som PT

Ja, og ro selvfølgelig. Om det er tysk punktlighet og struktur, støtten fra familien, eller en god arbeidsgiver som driver han til enda en jobb skal være uvisst.

Dirk jobber også som personlig trener på SportSenter1 på Vinterbro. Her har han 5-6 kunder han følger opp og de pusher han blant annet på romaskinen.

– Det er en elsk/hat øvelse. Det er veldig god intervalltrening og styrketrening, enten du ror 10.000 meter eller intervaller. Med romaskinen bruker du 80-85% av muskulaturen i kroppen, forteller Dirk.

Han sier at det viktigste er at timen er effektiv og at en får tilpasset det inn i hverdagen.

– Det er som å bygge et hus, man trenger en solid grunnmur, så bygger man videre på den. Det viktigste er at man gjør noe, en må ikke være en time eller mer her, 40 minutter kan være nok, presiserer Dirk.

Han ivrer for at unge, voksne og eldre får en aktiv hverdag, enten det er på et treningssenter eller å komme seg ut.

– Hva med oss som har sykkel eller romaskin stående ubrukt i kjelleren?

– Ja, dessverre er det ofte slik at den settes i et kaldt rom. Jeg oppfordrer folk til å ta den inn til et mer koselig sted i huset. Da ser du den og kan for eksempel sykle eller ro samtidig som du ser på Tv, oppfordrer Dirk.

– Har du romaskin hjemme?

– Nei, men jeg har en på jobben, så får jeg selvsagt rodd på treningssentrene.

Nå spisser han formen mot kommende mesterskap. Han trener fire til fem treningsøkter pr. uke.

– Så sant jeg får trent nok og holder meg skadefri mot de kommende konkurransene, så er jeg optimist, avslutter han.

Powered by Labrador CMS