GIVERGLEDE: Søstrene Ida Kristine (til venstre) og Thea Sofie gir bort sitt lange hår for at syke barn kan få parykk.

Julens mest hårfine gave

Søstrene Thea Sofie (10) og Ida Kristine (7) Grønhaug Haave sparte lenge for å få det lange håret de ønsket seg. Så klippet de det rett av igjen.

Publisert

Søstrene Thea Sofie og Ida Kristine ga før jul bort en julegave av de sjeldne, og som det oser hjertevarme av! De lot sitt lange hår falle, men det gikk ikke i søpla. Det gikk til noen som virkelig trenger det!

Sju år gamle Ida ønsket seg langt hår, og sparte utålmodig. Hun gledet seg til det kunne bli til en lang flette.

– Jeg ville ha like langt hår som Rapunzel, forteller Ida Kristine til Oppegård Avis.

Parykker med inntrykk

Men i fjor sommer lekte Ida og en venn med parykker, og da spurte hun mamma om hvordan parykker lages.

– Da kom vi også inn på hvem som trenger parykk, blant annet barn med kreft eller andre sykdommer, forteller mamma Frøydis Grønhaug.

Les også: Fakkelmarkering mot mobbing og for inkludering

Da Ida Kristine hørte at noen barn mistet håret og ikke hadde hår på hodet i det hele tatt, ble lysten til å hjelpe større enn drømmen om Rapunzel-hår. Da fikk hun også med seg storesøster Thea Sofie på laget.

NB! Saken fortsetter under bildet!

Ida Kristine Grønhaug Haave har donert bort håret sitt til parykker for syke barn.

– Gir bort håret

De ville spare til langt nok hår til at de kunne donere det. Gode parykker lages nemlig av ekte menneskehår, og det krever faktisk at noen gir bort sitt eget hår.

– Mamma har fortalt litt om det, og jeg syntes det var en kul idé, sier Thea Sofie.
Håret skulle doneres til Apollo hårstudio, som lager parykker. Det må kunne klippes av minimum 20 cm friskt og ubehandlet hår. Like før jul var håret langt nok, og da besøkte de to omtenksomme søstrene Salon de Paris på Sofiemyr der de lot lokkene falle.

Les også: Søndagskafèene på Solheim er åpne igjen

– Hvorfor bestemte dere dere for å gi bort håret deres til andre?

– Vi hadde lyst til å hjelpe barn som har mistet håret. Jeg hadde veldig lyst på langt hår, men så hørte jeg om barn som er syke og ikke har hår eller kan få langt hår. Og på meg vokser jo håret ut igjen, sier Ida Kristine.

KLART TIL INNSENDING: Håret må være minst 20 cm langt og for å kunne brukes til parykkmaking.

NB! Saken fortsetter under bildet!

– Flott gjort

En av de som er glad for godheten til de to Sofiemyr-jentene er Emma Petursdottir som er likeperson for barn og foreldre i Alopeciaforeningen Norge. Alopecia areata er fellesbetegnelse for ulike typer av en autoimmun hudsykdom som kjennetegnes ved flekkvis tap av hår på hodet og/eller andre steder på kroppen. Sykdommen rammer mange barn og unge.

– Det er veldig flott at jentene gjør dette, sier Petursdottir når Oppegård Avis forteller om Thea Sofie og Ida Kristine.

Les også: Jan Baalsrud ble krigshelt

GIVERGLEDE: Søstrene Ida Kristine (til venstre) og Thea Sofie gir bort sitt lange hår for at syke barn kan få parykk.

Petursdottir forteller at det kan være svært vanskelig for barn og unge å miste håret, men at det er ulikt fra person til person hvordan man påvirkes av det.

NB! Saken fortsetter under bildet!

Inspirasjon

Fram til de siste årene har det vært vanskelig å oppdrive gode parykker med ekte hår fra europeiske givere. Det har vært produsert mange parykker av asiatisk hår, men de passer ofte ikke til norske barn.

– Nå er det blitt mer og mer vanlig å oppdrive parykker med europeisk hår, som er mer slik som håret til nordmenn. Det er mange som foretrekker parykker med nordisk hår, sier Petursdottir.

Les også: Nå blir Jan Baalsrud halehelt hos Norwegian

Hun er veldig glad for at Thea Sofie og Ida Kristine bidrar og håper de kanskje kan bidra til å inspirere andre til å donere hår også.

Og det er akkurat det jentene håper på.

– Jeg har lyst til å inspirere andre til å hjelpe andre. Det gir en god følelse å hjelpe andre, sier Thea Sofie.

Powered by Labrador CMS