Follo Pride 2019

OPPEGÅRD MED PRIDE-BANNERE: Ordfører Thomas Sjøvold er klar for å delta i den fargesprudlende feiringen under årets Follo Pride. Legg merke til at fasaden til Kolben har i år blitt kledd med store regnbue-bannere gjennom hele Pride-uken, som varer fra 14. juni og til og med 23. juni.

Klar for årets Follo Pride

Ordfører Thomas Sjøvold representerer Oppegård kommune når årets Follo Pride går av stabelen fredag neste uke.

Publisert

Du har helt sikkert hørt om Oslo Pride, Norges største kulturfestival for lesbiske, homofile, bifile og transpersoner, og byr på konserter, kunstutstillinger, fester, show og politiske debatter.

Oslo Pride har blitt arrangert årlig siden 1982 og er i dag Norges største festival for skeive med 70.000 besøkende årlig.

Folloregionen har sin egen Pride-festival. Nesodden kommune, som den aller første Pride-kommunen i Follo, har siden 2015 flagget med regnbueflagget under hele Oslo Pride-perioden. Det blir heller intet unntak i år.

Syv ordførere i debatt

KONFERANSIER: Ellen Knutsen, kultursjef i Nesodden kommune, har på seg ordensbåndet som skal gå fra kommune til kommune, etter hvilken kommune som blir kåret til Follos beste regnbuekommune.

Årets Follo Pride skal arrangeres på Nesoddtangen gård fredag 21. juni.

Arrangøren er Nesodden kommune ved kultursjef Ellen Knutsen.

Sammen med kommunikasjonssjef i Likestillings- og diskrimineringsombudet, Jon Martin Larsen, skal Nesodden kommune sørge for en fin markering i Follo.

Oppegård kommune blir representert ved ordfører Thomas Sjøvold. Han har også sagt ja til å stille i debatt med alle de andre ordførerne i Follo og styreleder Brita Brekke i FRI Oslo og Akershus.

Debatten skal ledes av Jon Martin Larsen, godt kjent som tidligere ansvarlig redaktør i Akershus Amtstidende.

Når debatten går mot slutten, skal det kåres årets Regnbuekommune i Follo. Den kommunen som vinner vil mulig ta ansvar for ett eller flere Pride-eventer neste år, ifølge arrangørene.

Dragshow og standup

Arrangementet starter klokken 16:30 og varer frem til klokken 20:00. I tillegg til debatten kan du oppleve dragshow, standup ved Nils-Erik Flatø og flere musikkinnslag.

Flere av artistene har bakgrunn fra ulike deler av Follo, deriblant vinneren av Eurovision Lipsync Contest i fjor og forfjor, Tanja McKenzie fra utkanten av Ski.

Du kan også oppleve Oddrun Valestrand fra Nesodden som deltok for Norge i den internasjonale finalen i Eurovision i år 2000 med bandet "Charmed" og låten "My Heart Goes Boom".

– Holdninger og fordommer skapes tidlig i livet, og vi mener det er viktig å lære barn toleranse, respekt og åpenhet.

Thomas Sjøvold, ordfører i Oppegård kommune

– Holdninger og fordommer skapes tidlig

Ordfører Thomas Sjøvold sier Oppegård kommune er opptatt at av å være inkluderende og fremme mangfold, ikke bare for LHBT-ere, men for alle mennesker. 

– Noe av det viktigste arbeidet gjør vi i barnehagene og skolene. Holdninger og fordommer skapes tidlig i livet, og vi mener det er viktig å lære barn toleranse, respekt og åpenhet. En åpenhet i lokalsamfunnet vil forhåpentligvis også gjøre det lettere for enkeltpersoner å fortelle om sin legning uten frykt for hvordan venner, familie og andre i omgivelsene vil reagere, sier Sjøvold.

Han forteller at det jobbes også for tilrettelegging for de enkelte elevene.

– Pride handler om mye mer enn seksuell legning. Det handler om inkludering av alle mennesker uavhengig av religion, hudfarge, religiøs tilknytning, funksjonshemming, slik at vi får et mangfold.

Thomas Sjøvold, ordfører i Oppegård kommune

– En av våre skoler hadde en elev som henvendte seg til skolens ledelse og fortalte om ønsket om kjønnsskifte. Eleven, de foresatte, læreren og ledelsen samarbeidet om hvordan de skulle legge dette fram for klassen. Læreren bidro til å få representanter fra «Skeiv ungdom» til å holde et foredrag om kjønn og kjønnsskifte i denne klassen. Prosessen foregikk gjennom to år og elevene i klassen støttet godt opp rundt eleven sammen med lærere og helsetjenesten, sier ordføreren.

«Æ e mæ»

Ordføreren sier at barnehagene jobber med prosjektet «Æ e mæ», der ett av temaene handler om familien.

– Her snakkes det mye om at en familie kan bestå av andre mennesker enn en mor og en far og barn. Vi har lik vekt på alle typer familieforhold og har for eksempel vært bevisste i innkjøp av bøker, slik at vi også har bøker som omhandler det å leve med to mammaer eller to pappaer, sier Thomas Sjøvold. 

Han sier barnehagene jobber aktivt og kontinuerlig med inkludering og mangfold, for blant annet å bidra til at det er enklere for barna å møte på ulikheter senere i livet. 

– Vi har god bevissthet på at barnehagene skal fremme likeverd og likestilling uavhengig av kjønn, funksjonsevne, seksuell orientering, kjønnsidentitet og kjønnsuttrykk, etnisitet, kultur, sosial status, språk, religion og livssyn. Barnehagen skal motvirke alle former for diskriminering og fremme nestekjærlighet.

10.000kroner til mer spennende seksualundervisning

Sjøvold understreker at undervisning, holdningsskapende arbeid og arrangementer er viktige virkemidler for å nå fram til barn og ungdom.

– Vi oppfordrer barn og ungdom til å komme med forslag og drive medvirkning. Og har generelt svært god erfaring med opplegg som elevene selv tar initiativ til. 

Ordføreren forteller at nylig fikk en gruppe elever tildelt 10.000 kroner fra kommunens politikere gjennom Barn- og ungdoms kommunestyre (BUK). Pengene skal brukes til å gjøre seksualundervisningen mer interessant ved å kunne ha en temadag med foredrag eller lignende.

– Dette planlegges nå. Alle elever har timer i seksualundervisning i henhold til læreplan, men disse elevene ønsker noe i tillegg som kan gjøre dette mer variert, sier Sjøvold.

Les også: Tryller frem jubileum

 

 

Powered by Labrador CMS