MÅ TA ET VALG: Geir Hokholt (55) og Mikael Bergqvist (32) i Oppegård Vel sier tiden er i ferd med å løpe ut for Grendehuset på Oppegård. – Tas det ikke et valg nå, vil huset uansett ikke «overleve» på sikt, sier de to.

Siste akt for Grendehuset

Nå besegles skjebnen for Grendehuset på Oppegård. Flere millioner må på bordet om huset skal reddes.

Publisert

Oppegård Vel har fått en profesjonell prosjektgruppe til å gjennomgå Grendehusets tilstand og vedlikeholdsbehov. Det er ikke oppløftende lesing.

– Vi ønsket en profesjonell rapport utført av fagfolk for å få et estimat på hva det vil koste å få huset i skikkelig stand. Vi er godt fornøyde med arbeidet som gruppen har gjort, selv om rapporten helt klart viser at nå må man ta et valg på husets videre fremtid, sier Geir Hokholt (55) og Mikael Bergqvist (32) i Oppegård Vel.

Les også: Klikk her for å lese Oppegård Vels statusrapport for Grendehuset (ekstern lenke)

Mye penger

MÅ TA ET VALG: Geir Hokholt (55) og Mikael Bergqvist (32) i Oppegård Vel sier tiden er i ferd med å løpe ut for Grendehuset på Oppegård. – Tas det ikke et valg nå, vil huset uansett ikke «overleve» på sikt, sier de to.

I rapporten har man klassifisert hvilken prioritet tiltakene skal ha, og kartleggingen viser at det trengs ca. fire millioner kroner pluss moms for å få huset i adekvat stand. Nesten tre av disse millionene er priortet 1-tiltak, det vil si tiltak som må igangsettes umiddelbart.

Les også: Førjulskos på Grendehuset

– Dette er svært mye penger, og dette er penger som velforeningen ikke har. Dessutten må man også ta høyde for at selv om man gjennomfører disse tiltakene og klarer å skaffe til veie pengene, så må man også se på husets videre fremtid, sier de.

– Det vil alltid være et løpende vedlikeholdsbehov i lang tid, selv også etter en eventuell oppussing. Derfor må man snarest ta et valg på hva husets videre fremtid blir, sier Hokholt.

Flere alternativer

MÅ TA ET VALG: Geir Hokholt (55) og Mikael Bergqvist (32) i Oppegård Vel sier tiden er i ferd med å løpe ut for Grendehuset på Oppegård. – Tas det ikke et valg nå, vil huset uansett ikke «overleve» på sikt, sier de to.

Oppegård Vel ser derfor på flere alternativer akkurat nå.

– Et alternativ er å pusse opp huset, men dette vil også sette krav til den videre driften. Våre undersøkelser viser at det er et stort behov og ønske om å ha et slikt lokale her i Oppegård syd, men dessverre skorter det både på dugnadsinnsatsen og fellesskapsinnsatsen, sier de.

– Man ønsker huset, men alt for få bidrar, kommunen inkludert. Skal man pusse opp, vli dette også sette krav til at man har ansatte til å drifte det for å få en lønnsom bedrift. Dette, i tillegg til løpende vedlikehold på et gammelt hus, vil bli dyrt, sier de to.

Les også: Snart kroken på døren

De andre alternativene går på salg, og eventuelt riving av dagens bygg.

Les også: Nå kan du låne kano - helt gratis - på Kolbotnvannet

– Alternativt kan det tenkes at man kan selge huset på rot til en utbygger, og kanskje få satt opp nye boliger på området med et splitter nytt forsamlingslokale for eksempel i kjelleren på disse. Et annet alternativ er å selge tomten og etablere et nytt forsamlingshus et annet sted i området. Vi er derfor interessert i innspill fra eiendomsutviklere som kan komme med gode forslag. Tomten er på to mål, og har en anslått verdi på rundt 8,5 millioner. Dersom man går for et av disse scenarioene, kan det tenkes at det kan settes opp et splitter nytt og moderne forsamlingslokale, som vil bli mer attraktivt for utleie, sier de to.

STØRST BEHOV: Det største oppgraderingsbehovet er på kjøkkenet.

PS! Saken fortsetter under bildet! Se også bildekarusell nederst i saken!

Dette må gjøres

Aller mest prekært på oppussingslisten er kjøkkenet. Dette er både gammelt og umoderne.

– Vi har fått tegnet opp en minimumsløsning, som vil koste 285.000 pluss moms, men også en anbefalt løsning med et to-sones-kjøkken. Med utstyr, bygging og materialer, vil det beløpe seg til rundt én million kroner pluss moms.

I tillegg til kjøkkenet, må det gjøres mye med både vindfang, gangsoner, toaletter, begge de to salene, nødutgangene, det elektriske anlegget og garderobene.

– I rapporten er det også ikke tatt hensyn til det utvendige vedlikeholdet, som kommer i tillegg. Taket må kanskje skiftes om fem år. Det er snakk om mye penger, sier de to.

RAPPORT: Oppegård Vel har utarbeidet en grundig rapport om Grendehusets tilstand.

Les også: Klikk her for å lese Oppegård Vels statusrapport for Grendehuset (ekstern lenke)

Nostalgi

Grendehuset er populært, men det skorter ofte på pengetilskudd og dugnadsinnsats.

– Alle er på en måte «glade 1» grendehuset, og mange er stolte av å ha det, men her må man se bort fra nostalgi og følelser, og faktisk ser på hva som er den beste løsningen på sikt. Faktum er at det krever mye tid og ressurser for å holde i gang et slikt hus, og dette er mer enn hva velforeningen klarer. Derfor må vi her tenkt på hva vi ønsker i fremtiden, og tenke på hva som bør skje også de neste tiårene, sier Hokholt.

Les også: Bli en sommerleser du også!

– Det viktigste er at det er en forsamlingsplass her, og da må man tenke fornuftig og fremtidsrettet. Vi er selvfølgelig åpen for innspill, og ønsker oss gjerne at vi skal klare å pusse opp og legge en fremtid som inneholder dagens hus i en nyoppusset oppgave, men dette forutsetter at finansiering kommer på plass, sier de.

– Det som er helt klart er at Oppegård vel alene ikke kan finansiere en oppussing av Grendehuset. Vi er nødt til å ha med oss en eller flere partnere enten det er Oppegård kommune, private eller næringslivet, sier de.

– Med mindre noen kommer til unnsetning, må vi snart ta et valg. Venter vi mer, vil det uansett ikke gå lang tid før huset ikke kan brukes, sier de.

Powered by Labrador CMS