GIR RÅD: Rådgiverne Cecilie Indrebø og Sigrid Kjelland-Olsen ved Ingieråsen skole har hektiske dager for tiden.

– Veien er målet

Hvilke råd gir man til en usikker tiendeklassing? Vi har snakket med rådgiverne Cecilie Indrebø og Sigrid Kjelland-Olsen ved Ingieråsen skole.

Publisert Sist oppdatert

De to rådgiverne ved Ingieråsen skole opplever at de fleste tiendeklassingene nå har bestemt seg, men at noen kanskje ikke er helt sikre på prioriteringen og hvilket program de skal sette på 3. plass.

– Det er noen som er litt usikre på prioriteringen på første- og andreplass, og så er det veldig mange som er usikre på hva de skal ha på tredjevalg, sier Cecilie Indrebø.

Venner eller interesser?

Når man skal velge utdanningsprogram og skole, kan mange lett påvirkes av venner. Rådgiverne tenker at man ikke må velge utdanningsprogram basert på hva venner velger, men at hvis du uansett skal velge det samme som vennene dine, er det litt hipp som happ hvor du går.

– Det er klart, hvis man i utgangspunktet ikke har lyst til å gå studieforberedende, men ender opp der fordi det er den nærmeste skolen og der alle vennene skal gå, da er det litt synd. Det er lurt å velge det man vil selv. Hvis man først velger studiespesialiserende eller idrett, så er det ikke store forskjeller om du går på RA, Ås eller Ski. Du får den samme kompetansen, det er flinke lærere overalt, miljøet er bra og du er ikke minst med på å skape det selv, sier Cecilie Indrebø.

Bare fest og moro?

Roald Amundsen vgs er for mange kjent for festemiljø og russekultur. Sigrid Kjelland-Olsen mener bildet trenger flere nyanser.

– Jeg syns det er litt synd hvis det er det folk forbinder med RA. Det er mye bra med RA. De har blant annet et forsøk med prosjektbasert undervisning på Vg1 som har vært veldig vellykket, som mange synes er kjempegøy. Jeg snakket med noen elever som gikk her i fjor, og som kanskje tradisjonelt hadde søkt seg bort fra RA, men som går der nå og syns det er kjempegøy, og det er også elever med høyere snitt og som synes det er viktig med skole, så jeg synes det er litt unyansert at RA bare har det festskoleryktet, for det synes jeg er litt synd på deres vegne, forklarer hun.

Åpne dører

I vår del av landet bor det mange ressurssterke mennesker med høyere utdanning. Det viser seg også i søkemønsteret til elevene.

– Nasjonalt er det vel femti/femti på de gule og de grønne, altså de studieforberedende og yrkesforberedende utdanningsprogrammene, mens her har vi vel ligget mer på en tredel - to tredeler, hvor to tredeler går på studieforberedende program, sier Indrebø.

En generell oppfatning blant mange elever er at man «lukker» mange dører ved å velge et yrkesfaglig utdanningsprogram. Rådgiver Sigrid er uenig.

– Da tenker jeg at det heller er motsatt, sier hun. Makkeren utdyper;

– Du holder alle mulige dører åpne ved å gå yrkesfaglig program, fordi mange av de kan du gå rett videre å studere, det mest kjente er kanskje elektroingeniør og andre typer ingeniørutdanninger, mens også på salg, service og reiseliv kan du gå videre inn på markedsføring og hotelledelse. Det finnes Y-veier, som det heter, slik at du kan gå rett videre og studere, og på de andre utdanningsprogrammene kan man alltid ta påbygg og studere senere. Alle dører er fortsatt åpne til alle utdanninger, forklarer Indrebø.

– Grip sjansen

Som vi hørte litt tidligere, var det flere av elevene som var redde for å velge feil, men rådgiverne mener at dette ikke er så farlig. Om man skulle velge «feil», lærer man mye om seg selv, og heldigvis er det ofte mulig å bytte plan i løpet av utdanningsløpet.

– Jeg tror at det finnes så veldig mange veier til målet, og egentlig så er det jo veien som er målet, sier Sigrid Kjelland-Olsen.

Cecilie Indrebø skulle selv ønske at hun tok hele eller deler av videregående i utlandet. Hun håper elevene vil tørre å gripe sjansene.

– Det er viktig å følge hjertet når man velger, og tørre å satse på noe man er interessert i, sier Indrebø.

Powered by Labrador CMS