HAR SVARET: Susann Faugli tror hun har svaret på den litt spesielle debatten som har gått de siste dagene.

«Vi må snakke litt om de gutta som ikke får pult»

Debatten om dette temaet har rast den siste uken. Susann Faugli fra Oppegård syd tror hun har løsningen.

Publisert Sist oppdatert

NB: Dette er et debattinnlegg. Innholdet gir uttrykk for skribentens meninger. Teksten ble først publisert på skribentens FB-side.

Vi må snakke litt om de gutta som ikke får pult. Og hvorfor de ikke får det. Men da må vi også snakke om hvorfor de føler RETTEN til å få pult hvem de vil. På ball på ungdomsskoler landet rundt blir jenter i guttenes tale sammenlignet med sjokolade, fordi de er gode å slikke på. Lighter fordi de er lette å tenne, og diverse andre måter å objektifisere jenter på. 

Vi må snakke om å behandle jenter med respekt.

Susann Faugli, Oppegård-innbygger

Noen år etter blir jentene oppfordret til at i kveld er det lov å være hore, eller at de funker best på knærne. Og de omtalte jentene ler av talene og synger med sangene. Mens vi mammaer står som frivillige servitører på ball, eller lar dem spille de sangene i bilen. 

Ikke en av jentene eller mammaene reiser seg i protest og sier at dette godtar jeg ikke å sitte og høre på. Eller sier at ikke faen om jeg ruller med en buss som har en sånn russelåt. Så gutta får fra ungdomskolen inntrykk av at dette er helt innafor og akseptabel oppførsel og nettopp det er grunnen til at gutta tror de fortjener et ligg. 

Så går det noen år. De samme jentene begynner så smått å skjønne at «hei vi er blitt lurt inn i en forestilling som ikke er sann.» Og setter standarden sin høyere. Mens gutta holder seg på samme nivå som de var på ungdomsskolen.

Hvem vil ligge med en sånn en?

Mødre og fedre må ta opp kampen rundt middagsbordet. Vi må snakke om å behandle jenter med respekt. Holde en samtale. Åpne dører. Bidra i forholdet. Still spørsmål.

Da får du pult. 

Vanskeligere er det ikke.

Powered by Labrador CMS