SØKER ETTERKOMMERE: Kinosjef Lena Sunnby ved Kolben kino og Lars Erik Kristiansen søker etterkommere etter lokale krigsseilere.

Vil hedre heltene

23. september er det premiere på storfilmen Krigsseileren, Norges dyreste film. Nå ønsker Kolben kino å komme i kontakt med etterkommere av lokale krigsseilere.

Publisert

Det har aldri kommet noen storfilm om de norske krigsseilerne. Før nå. Og regissør Gunnar Vikene har heldigvis fått et raust budsjett å lage film av, når den først skulle lages. Den er av mange omtalt som Norges dyreste film gjennom tidene og har stjerner som Kristoffer Joner, Pål Sverre Hagen og Ine Marie Wilman på rollelisten.

Regissøren er krystallklar på hvilken urett krigsseilerne ble utsatt for etter krigen.

– Filmen er laget for å gi nærhet til krigsseilernes innsats og hvilket offer de og deres familier gjorde under andre verdenskrig. Det er nødvendig for å sette i perspektiv den uretten krigsseilerne ble utsatt for etter krigen, sier Vikene til filmweb.no.

DRAMA: Filmen Krisgsseileren er Norgeshistoriens dyreste film og har premiere på Kolben kino 23. september.

Målet var å overleve

Slik omtales filmen på nettsiden:

Filmen følger sjømannen Alfred, nybakt trebarnsfar. Da 2. verdenskrig bryter ut er han og barndomskameraten Sigbjørn på et handelsskip midt ute i Atlanterhavet. De blir tvunget til å fortsette å seile i fronten av en krig de ikke har bedt om, i sivil og uten våpen.

Alfred og Sigbjørn kjemper for å overleve i en nedadgående spiral av vold og død, hvor tyske ubåter når som helst kan angripe skipet som er lastet med materiell som er nødvendig for de alliertes krigsinnsats. Krigsseilerne har ett mål: Å overleve – for å komme hjem. Men hvordan fortsetter man livet og relasjoner når man har vært adskilt i mange dramatiske krigsår? Kan sårene leges og gro?

Vil hedre

Når filmen har premiere på Kolben 23. september er tanken å gjøre litt stas på lokale etterkommere av krigsseilere. For de finnes.

HAR UNDERSØKT: Krigshistorie er en av Lars Erik Kristiansens store interesser og den store, blide trønderen, som selv er veteran, har allerede funnet en god liste med navn.

– Det var noen krigsseilere som hadde sitt opphav eller bodde i Oppegård, disse har også etterkommere som mest sannsynlig fortsatt er bosatt i kommunen. Vi vil veldig gjerne komme i kontakt med disse da vi planlegger både middag, kransnedleggelse ved Jan Baalsrud-bysten og en markering før filmen. Målet er å skape oppmerksomhet rundt temaet, hedre de som falt og gi etterkommerne en verdig markering. Vi vil også gjerne ha etterkommerne opp før filmen for å motta en medalje og blomst. Jeg tror det ville blitt veldig sterkt og fint for publikum, sier kinosjef Lena Sunnby.

Dramatiske historier

Med seg på laget har hun fått den historieinteresserte veteranen Lars Erik Kristiansen.

– Her er det absolutt på sin plass med en hedring, for vi må gjøre stas på krigsseilerne. Denne filmen minner oss på hvor nært dette faktisk er vår egen historier og våre liv. Historiene om krigsseilerne har vært kraftig underkommunisert, men jeg er sikker på at også etterkommerne har fått høre mange dramatiske historier, sier Kristiansen.

Filmen har premiere klokken 19, mens opplegget i regi av Kolben vil foregår i forkant av dette. Nå er målet å komme i kontakt med så mange etterkommere som mulig. Da Kristiansen ble kontaktet av kinosjefen begynte han umiddelbart å søke opp lokale historier.

Mangler noen biter

Han har allerede funnet etterkommere etter flere lokale krigsseilere og hørt noen dramatiske historier, men trenger hjelp til å finne noen biter i puslespillet:

- Harald Ingeman Nilsen (36 år) døde da skipet D/S Biarritz ble torpedert 25. januar i 1940. Han giftet seg i 1939 med Gullbjørg Holthe i Oppegård.

- Ingvald Johansen (60 år) døde 12. mars 1943 etter skader fra en konvoi-tur 1 år tidligere. Han var bosatt på Kolbotn og gift med Ingrid Helene Mathisen. De hadde 5 barn.

- Knut W. Diebitsch (18 år) døde 15. juni 1940 da skipet hans ble torpedert. Han var født på Kolbotn.

- Finn Ulleberg (27 år) døde 30. mai 1942 da skipet hans ble torpedert. Han bodde på Kolbotn.

- Josef F.H. Amundsen (59 år) døde 27. november da en japansk ubåt senket skipet. Han bodde i Oppegård, var gift med Harriet Fallang og de hadde barn.

Ta kontakt

Har du informasjon eller spørsmål knyttet til denne saken? Du kan kontakte Lena Sunnby på post@kolben.no eller på telefon 940 27 131

Powered by Labrador CMS