GLAD FOR TILBUD: De er nettopp ferdig med både høstens svømmeopplæring og julefeiring med samme gjeng. På bildet ser du: Lucas Rennesund, Muzamil Hanifi, Abdul Majid Hanifi, Modasir Hanifi, Abdul Rahim Hanifi og og Hannah Bernstein

Svømmeopplæring for flyktninger i Nordre Follo

Kolbotn IL Svømming har siden i høst tilbudt svømmeopplæring til flyktninger i Nordre Follo. På nyåret er de klar for å fortsette suksessen.

Publisert Sist oppdatert

– Svømmeskolen bidrar med svømmeopplæring til flyktninger. Vi har blant annet startet opp to nye tiltak i høst, svømmeopplæring for voksne flyktninger på Kråkstad og på Høyås. I tillegg har vi flere ukrainske barn som deltar på kurs på svømmeskolen på Sofiemyr. Disse tiltakene er det få som vet om, forteller Magnus Gjerde, leder for kurs og utvikling ved Kolbotn IL Svømming.

Veldig fornøyd med tilbudet

Flyktningkonsulent for Nordre Follo kvalifiseringssenter, Marta Siwek, forteller at de er kjempeglade for at flyktninger får et så bra tilbud, og at de nå kan lære seg å svømme.

– Dessverre har det vært flere drukningsulykker i Norge med voksne flyktninger som ikke kunne svømme de senere åre. Mange blant flyktninger har ingen eller liten erfaring med om å være i vann, sier hun.

Hun poengterer at noen kommer fra områder hvor det ikke er naturlig å lære seg å svømme, og at mange har et komplisert forhold til vannaktivitet.

– Flere kom sjøveien til Europa og er livredde for havet. Det å være trygg i vann gir mange muligheter for utfoldelse, og være aktiv, og ikke minst er det et viktig integreringstiltak, sier hun.

Fellesskap, tilhørighet og trygghet

Målet med svømmeundervisningen er å stimulere til fellesskap, tilhørighet og ikke minst trygghet i vann.

– Vi vet at det er grupper i lokalmiljøet som har dårlige svømmeferdigheter, og da spesielt flyktninger. Mange av flyktningene kommer fra kulturer hvor det ikke er nødvendig å lære seg å svømme, forklarer Gjerde.

Han trekker frem Norges lange kystlinje og badekultur som viktige argumenter for å inneha grunnleggende svømmeferdigheter.

– Vi har et kjempe tilbud for barn og unge allerede, men vi ser et stort behov hos andre grupper, spesielt flykninger, sier han.

Får støtte

– Vi har flere ukrainske barn som deltar på kurs på svømmeskolen på Sofiemyr, men vi ønsker å gi svømmeundervisning til mange grupper i lokalmiljøet, ikke kun barn.

Gjerde forteller at Kolbotn IL svømming fra høsten av startet opp to nye tiltak, svømmeopplæring for voksne flyktninger på Kråkstad og på Høyås.

Norges idrettsforbund (NIF) har støttet med midler slik at de har kunnet gjennomføre svømmeundervisningen. De tildeler midler for tiltak rettet mot idrettsaktivitet for flyktninger, informerer Gjerde.

– Vi hadde besøk av NIF for noen uker tilbake, og de er superfornøyde med jobben vi gjør, sier han.

Bruker ledige bassenger

– Etter at vi søkte midler, fant vi ledige bassenger, og så satt vi i gang, sier Gjerde.

– Det er flere bassenger som står ledige. Da har vi sett muligheter for å arrangere svømmekurs for flyktninger i den tiden det står ledige bassenger, sier Gjerde.

Kursene går på Kråkstad, Høyås og Sofiemyr, og holdes av to tidligere profesjonelle svømmere. Reiseavstanden til Kråkstad fra Kolbotn var en enkel sak å gjøre noe med.

– Svømmekursene på Kråkstad har vi løst med at flykningene kjører fra Kolbotn i en stor taxi som kjører tur- retur.

Powered by Labrador CMS