KREFTFORENINGEN: Christine Lager Nesje fra Kolbotn er distriktsleder i Kreftforeningen, Oslo.

– Kreftforeningens juleaksjon handler ikke bare om å lyse opp 

I dette leserinnlegget slår Christine fra Kolbotn et slag for Kreftforeningen sin juleaksjon. Mens «folk flest» koser seg med pepperkakepynting og julehandel, er det andre som kjemper en kamp på et sted de ikke vil være. 

Publisert Sist oppdatert

Så var den her igjen, den kalde, fine tida. Om kort tid ringes jula inn, noe mange har gledet seg til hele året. Men ikke alle. For dem som får en kreftdiagnose blir livet snudd på hodet.

For noen blir jula fylt med sykdom, enten at de er syke selv eller er pårørende til syke. For noen betyr det at dagene må tilbringes på sykehus i jula og tida før jul. Mens mange er opptatt med å handle inn gaver, bake og pynte, må andre stålsette seg for nye runder med behandling – og en usikker fremtid. For er det en ting som ikke tar hensyn til juleferie, så er det kreft. Behandlingene må gjennomføres og tar ikke ferie.

Omtanke for andre

Den viktigste julegaven vi kan gi, er kanskje å vise at vi bryr oss om dem som har det vanskelig. Heldigvis er det mange måter å gjøre det på. Vi kan for eksempel gi av tiden vår og være til stede. Ta opp telefonen, dra på hjemmebesøk eller hjelpe til med ærend. Vi kan gi penger til en veldedig organisasjon – eller vi kan sende en stjerne til noen som må tilbringe julen på sykehus. For uansett om du skal tilbringe julen på sykehus eller hjemme, skal du ikke behøve å føle deg alene.

I tiden frem mot jul henges det derfor opp tusenvis av stjerner rundt om på norske sykehus og sykehjem, gitt av folk fra hele landet. Hver stjerne gir glede og håp til de som er syke, til de som besøker dem eller til de som tilbringer juledagene på jobb i helsevesenet. Og er du innlagt på Ahus i jula, eller i behandling der i dagene før jul, vil du se at folk i hele landet har gitt stjerner til akkurat dette sykehuset. Kanskje er det noen de kjenner som er innlagt her og som de litt tenker ekstra på i høytiden.

Kreftforeningens juleaksjon handler ikke bare om å lyse opp sykehus i en mørk førjulstid. Den handler om livsviktig støtte til kreftforskning, slik at flere skal få komme hjem til jul, nyttår og alle andre dager i året. Pengene du gir når du kjøper en stjerne til deg selv eller til et sykehus, går nemlig til kreftforskning.

Håp i de små tingene

Det finnes mye håp i de små tingene. En liten julestjerne på en avdeling ved Ahus, har etter 11 år ført til mange, mange stjerner rundt omkring på flerfoldige sykehus i hele landet – og over 200 millioner kroner til kreftforskning. Fordi folk har gjort en liten ting, nemlig bestemt seg for å støtte Kreftforeningens juleaksjon, har vi kunnet bidra til mye håp og oppmuntring i hele landet. Og er det noe vi kan ønske for alle som står overfor en annerledes jul i år, så må det være: Håp i de små tingene. Håp til kreftsyke i en tid som kan oppleves litt vanskelig. Håp til jul – og at ingen skal møte kreft alene. En stjerne i vinduet gjør ikke frisk, men den er et lite lyspunkt som minner om at du ikke er alene.

Powered by Labrador CMS