Debattinnlegg

VIL ENDRE KURS: – MDG er uenig i mange av beslutningene Høyre og KrF – ofte støttet av Ap – har fattet de siste årene: sammenslåingen med Ski, utbyggingen på Svartskog, boligplanene på Rikeåsen, svømmehall ved siden av Kolben, for å nevne noe, skriver Jens Nordahl (MDG) i sitt debattinnlegg.
VIL ENDRE KURS: – MDG er uenig i mange av beslutningene Høyre og KrF – ofte støttet av Ap – har fattet de siste årene: sammenslåingen med Ski, utbyggingen på Svartskog, boligplanene på Rikeåsen, svømmehall ved siden av Kolben, for å nevne noe, skriver Jens Nordahl (MDG) i sitt debattinnlegg.

– Ny kurs nå!

"Høyre og KrF synes umettelige i sin appetitt på å bygge ned lokale skoger, selge kommunal eiendom og legge til rette for utbygging av Svartskog og Rikeåsen. MDG ønsker ny kurs i lokalpolitikken", skriver gruppelederen for Oppegård MDG, Jens Nordahl, i sitt debattinnlegg.

Publisert

Vi er i en brytningstid. Om et år har Oppegård blitt en del av Nordre Follo.

Det kan nærmest virke som det brenner under føttene til Høyre og KrF: en rekke urovekkende beslutninger – mot folkeviljen og fagfolks anbefalinger – fattes nå i et rasende tempo: hugging av nærskog, riving av funksjonelle bygg, fortsatt utbygging på Svartskog, mulig utbygging på Rikeåsen, skjemmende nybygg i Kolbotn sentrum, for å nevne noe.

Alt dette mens kommuneøkonomien svekkes og det varsles tjenestereduksjon i Nordre Follo – dette pussige politiske kjærlighetsbarnet som ble unnfanget da Høyre og Ap bedro sin egen befolkning, nektet dem et ord med i laget: For tre år siden var MDG det eneste partiet som ønsket en lokal folkeavstemming om sammenslåingen med Ski.

Udemokratisk demokrati

Som kommunestyrerepresentanter for MDG har vi sett den politiske arrogansen på nært hold, tidvis kjent på håpløshet og frustrasjon, fordi Høyre og KrF i så liten grad har vært villig til samarbeide.

Samarbeidsklimaet har heldigvis bedret seg betydelig det siste året, men det fattes fortsatt mange beslutninger vi er sterkt uenige i.

Tirsdag 5. februar skulle nytt kommunevåpen for Nordre Follo vedtas. Et folkeflertall i Oppegård ville ha salamanderen som nytt symbol, Høyre og KrF valgte likevel noe annet.

Sin vane tro fortsatte de i sitt lukkete spor. I kommunereformsaken har vårt lokaldemokrati fungert skuffende udemokratisk.

Les også: Havreakset slo salamanderen

Det tapte paradis

Samme dag trumfet Høyre og KrF gjennom en kontroversiell tomtedeling på Svartskog i Utvalget for miljø og plan: en historisk eiendom ble omregulert for ytterligere utbygging – både mot rådmannens og fylkesmannens anbefalinger.

Tomtedelingen på Svartskog føyer seg inn i en rekke beslutninger som øker sannsynligheten for at Svartskog blir «det tapte paradis».

MDG er imot utbygginger på Svartskog, dette unike naturområdet av nasjonal verdi. Til denne naturperlen vil Høyre og KrF ha motorvei, et skjemmende vanntårn, kloakkledninger i Bunnefjorden og mange nye boliger.

Vi er sterkt uenige i disse prioriteringene.

Leve Rikeåsen!

Snart skal ny kommuneplan for Nordre Follo vedtas i kommunestyret. Det er mye å glede seg over i denne planen. De ulike partiene har samarbeidet godt. Men helt i mål er vi ikke ennå.

Planen legger i for liten grad opp til vern av lokale skoger innenfor bebygget område.

MDG mener for eksempel at skogen på Rikeåsen må bevares som den er i dag. Rikeåsen er et helt unikt skogsområde i et svært tettbygd område som kommer til å bli ytterligere befolket i årene fremover. Vi trenger Rikeåsen; det handler om mental helse, barnas eventyrskog, bokvalitet, hensyn til naturen og dyrene som bor der.

MDG foreslo sist høst å verne Rikeåsen som et såkalt LNF-område, dette for å sikre Rikeåsen mot fremtidig utbygging. Høyre og KrF stemte mot. Vi kommer til å fremme forslaget igjen.

Om Høyre og KrF snur i denne saken, vil svært mange oppegårdinger sende dere varme tanker, undertegnede inkludert, tenke at det fortsatt er håp, være lykkelige for at vi slipper å se gravemaskinene spise av skogene våre, for å si det med den folkekjære lyrikeren Rolf Jacobsen.

Om Høyre og KrF fortsatt står på tomtesalg og utbygging, seiler Rikeåsen opp som brennhet valgkampsak.

Les også: Naboprotest mot utbyggingsplaner på Rikeåsen

Arvesølv til salgs

Hva som også har uroet oss i stadig økende grad de siste årene er kommunens svekkete økonomi som følge av økende gjeld.

Økte avdrag og renteutgifter tvinger frem salg av kommunale eiendommer, vårt felles arvesølv.

Les også: Vil selge kommunale eiendommer for en halv milliard

MDG har gjentatte ganger advart mot den ekspansive pengebruken, senest i saken om nye Sofiemyr skole: onsdag 6. februar vedtok Høyre og KrF å rive en brukbar skolebygning for i stedet å selge skoletomta til boligutbygging, på bekostning av skog og uteareal for skolebarna.

Den voksende gjeldsbyrden er et stort tankekors.

I Nordre Follo kan kommunen bli tvunget til å redusere sine tjenester fordi lån og avdrag må prioriteres, lød rådmannens nøkterne advarsler sist høst.

Les oggså: – Dette vil smerte, men er helt nødvendig

I forrige uke uttalte Anders Graven (Ski Sp) i Østlandets Blad at selve kommunesammenslåingen kan komme til å koste Oppegård og Ski hundrevis av millioner.

Å måtte kutte i eldreomsorg, barnehage- og skoletilbudet som følge av kommunesammenslåingen ville vært både tragisk og meningsløst – og akkurat hva MDG advarte mot for tre år siden.

Om Nordre Follos økonomi svekkes som følge av selve kommunereformen er det Høyre, KrF og Ap som bærer ansvaret for denne fadesen.

Vind og skygge

Kolbotn sentrum skal forandres betydelig i årene som kommer. Om noen år får vi blant annet ny togstasjon. Det er en etterlengtet oppgradering.

Men innen den tid har trolig byggingen av den nye svømmehallen startet. Svømmehall er vel og bra, men ikke i et 15 meter høyt bygg som sammen med Kolben kommer til å danne en mur på 200 meter midt i Kolbotn sentrum.

Ved siden av å mure Kolbotnvannet ute av synet fra østsiden, kommer denne kolossen til å forandre deler av Kolbotn sentrum til et skyggefullt sted der vinden blåser surt og kaldt.

Generasjonsparken – grønn, gratis og åpen døgnet rundt – erstattes av en svømmehall med boligblokk på toppen.

Det er slik Høyre, KrF og Ap vil ha det.

MDG har lenge kjempet for dagens Generasjonspark der den er, og annen plassering av svømmehallen. 

Les også: Svømmehall og boliger som nabo

Folket (be)stemmer

MDG er uenig i mange av beslutningene Høyre og KrF – ofte støttet av Ap – har fattet de siste årene: sammenslåingen med Ski, utbyggingen på Svartskog, boligplanene på Rikeåsen, svømmehall ved siden av Kolben, for å nevne noe.

I våre øyne er dette eksempler på beslutninger som forarger mange og svekker befolkningens tiltro til lokaldemokratiet, beslutninger som ødelegger lokal natur og bokvalitet. Det skulle vært omvendt.  

Enn så lenge vil dette fortsette. Til høsten er det lokalvalg. Om folket ønsker endring må man bruke stemmeretten sin.

Les også: Fra grønt til hus

Powered by Labrador CMS