STENG VANNET: Nå er det blant annet på høy tid å stenge vannet ute.

Har du husket dette?

Før bakken blir hvit og temperaturen blå, bør du ta en høstsjekk av huset ditt. Her er noen enkle, men viktige råd som gjør at du unngår problemer.

Publisert Sist oppdatert

– Først må vi nesten forutsette at husene har overlevd den våte høsten. Det har jo vært noen voldsomme regnskyll som virkelig har satt takene på prøve, sier brødrene Tomas og Kristian Muribø hos Muribø AS på Tårnåsen.

GIR RÅD: Tomas og Kristian Muribø gir gode råd til boligeiere før vinteren kommer.

Et av de aller viktigste gjøremålene, som alle huseiere må ha et forhold til, er stenging av vannet. Nå har for så vidt frosten allerede vært her, men rakk du det ikke sist, må du sørge for å få gjort det nå.

– Om du ikke har en frostsikker utekran, er det viktig å stenge den utvendige- og innvendige kranen, og la vannet renne ut. Da får du tømt områdene som kan fryse, og du unngår at frosten sprenger rørene og forårsaker lekkasjer. Og har du lyst å bruke hageslangen neste sommer, så bør du ta inn både slangen og koplingen til utekranen, sier Tomas Muribø.

Sjekk loftet

Et annet viktig tips er å sjekke loftet. For ifølge Muribø-brødrene synder mange huseiere med loftene sine.

– En vanlig feil hvis man har kaldloft er å ikke være nøye med luftgjennomstrømning. Har du et kaldloft, så skal det være like kaldt der som ute. Sjekk at det er ventiler i gavlveggene og at luften der oppe har fri gjennomstrømning. Mange gjør feilen å tette igjen med isolasjon, eller at de har pakket kaldloftet sitt med pappesker og gammel moro, som stopper luftingen, sier de to lokale håndverkerne.

Resultatet kan bli at det blir varmt på loftet, snøen på taket smelter og det legger seg is i takrennene, som igjen ligger og frostsprenger. Konsekvensen er at det kan bli råtedannelser eller at det bygger seg opp is under taksteinen.

– Det vil du ikke ha. Når det smelter igjen, så kan det smelte på uheldige steder, sier Kristian.

Nedløp

Et annet viktig sjekkpunkt er nedløp. Det bør alltid sjekkes etter høsten. Har du et løvtre eiendommen din, må du sjekke at det ikke har lagt seg mye løv i takrennene.

– Alle takrenner og nedløp må renses, fordi en full takrenne kan fryse eller bli tett når regnet kommer. Det kan i verste fall føre til fukt- og frostskader da vannet i stedet vil renne mot husveggen. Sørg for at nedløpet leder vannet bort fra husveggen, tipser Muribø.

FY-FY: Sånn skal ikke takrennene dine se ut når vinteren kommer.

Når det gjelder veggene på huset ditt, er det faktisk litt vel sent å gjøre permanente forbedringer.

– Der er det ikke så mye å gjøre nå. Malesesongen er over for lengst, så du må ikke finne på å male ute nå. Det er bortkastet. Den malingen kommer til å boble til våren, sier Tomas.

Uønsket mus

En viktig ting du derimot må sikre deg mot er uønsket mus.

– Du må ta muserunden. Den viktigste forsikringen er musebåndet som sitter oppunder panelen på huset. Det må være tett, for det skal ikke mer enn 4-6 mm åpning for at musen klarer å klemme seg inn. Kjenn med hånda under panelen om det er fri inngang. Er det noen hull der, så kan du få kjøpt musebørste for eksempel på Jernia som du dytter opp som sperring. Det er en slags stålull som slipper luft inn, men som holder mus ute, forklarer brødrene.

Det holder imidlertid ikke hvis du skal være helt sikker. Mus er nemlig eminente klatrere og finner veien inn, hvis den finnes.

MUSEBÅND: Sånn skal det se ut under veggen din. Det er en god forsikring mot uønsket mus.

– Typiske innganger er rørføringer som er gjort i ettertid. Det må tettes med acryl eller tech-7. Har du hull et sted, så kommer musene seg inn, for de krabber rett opp panelvegger på utsiden, sier Tomas Muribø.

Varmepumpe

De siste årene har mange huseiere investert i varmepumper. Har du kjøpt en modell med kondensavrenning må du har kontroll på hvor dette havner.

– Det må være fritt slik at det renner ut og ikke inn i veggen. Å rense filter har vi tro på at folk klarer folk selv, men det kan være greit å ta service på den nå, og gjerne før den eventuelt skulle stoppe midtvinters, sier Kristian.

Lading av elbil

FARLIG: Dette bildet, fra vårt lokalmiljø, ble tatt av Muribø AS. Her var det ladet elbil til den store gullmedaljen...

Brødrene har også et siste tips til folk i Oppegård. For dette er en gylden anledning for å si to ord om elbillading, skyter Tomas inn.

– Lader du elbilen med stikkontakt i garasjen, så vil dette være mer utfordrende i vinter. Når det blir kaldt kreves det mer energi for å få forvarmet opp batteriet, og om det ikke gikk sakte før, så vil det gå sakte nå. Andelen som blir igjen til å lade batteriet etter at batteriet er varmet opp, blir mindre, som igjen vil føre til enda lenger ladetid, begynner han.

Men det er her det begynner å bli «skummelt».

– Kontakten, som ikke er designet for å være i bruk så lenge, vil stå med strøm enda lenger enn på høsten. Da risikerer man at den svir seg og brenner opp. Det er generelt ikke å anbefale å lade elbil på stikkontakt, og i alle fall ikke på vinteren. Alt for mange gjør det, og det går som oftest bra, men vi har bilder som viser at det ikke alltid gjør det. Det kan gå galt, advarer han.

Anbefalingen er enkel:

– Skaff dere en ordentlig elbillader.

Powered by Labrador CMS