DRAMATISK: Det så meget kaotisk og dramatisk ut på Trollåsen onsdag kveld. Heldigvis var det bare en øvelse denne gangen.

Øvde på gigantsmell

Onsdag kveld øvde nødetatene på en alvorlig situasjon på Trollåsen. Med seg hadde de noen spesielle gjester.

Publisert Sist oppdatert

Øvelsen var nemlig siste del av et ti ukers langt prosjekt som heter «Mennesket bak uniformen», hvor et titalls håndplukkede ungdommer deltar.

Vi lar Charo Borhan, SaLTo-koordinator i bydel Søndre Nordstrand forklare.

– «Mennesket bak uniformen» et program som har eksistert i Gøteborg i 16 år allerede. Det startet etter at en brannbil i utrykning ble ramponert av en ungdomsgjeng som kastet en stor stein i frontruten på bilen, og som førte til at brannbilen krasjet. Det var rett og slett et opprør mot uniformerte yrker, begynner hun.

LEDER AN: Charo Borhan, SaLTo-koordinator i bydel Søndre Nordstrand og Sigve Bolstad, stasjonsleder for Manglerud stasjon, hadde ansvaret for øvelsen.

Brobygging

I tiden etterpå ble det besluttet at «noe» måtte gjøres for å bygge tillit.

– Det ble bestemt at noe måtte gjøres noe for å skape en bro mellom ungdommer og uniformerte tjenester. En måte å gå frem på, er at utvalgte ungdommer få lære litt om innholdet i de ulike yrkene, de får en mulighet til å bli kjent med menneskene bak uniformene og vi blir bedre til å snakke med ungdom om deres utfordringer, fortsetter hun.

Læringsprosessen er et kurs hvor ungdom får møte og lære om hvordan brann- og redningsetaten, politi, ambulanse og private vekterselskap jobber. Hver onsdag i ti uker er ungdommene på besøk hos de respektive tjenestene i tre timer. Halvparten handler om praktiske øvelser og den andre halvparten handler om dialog.

FULLT KAOS: Etter alvorlige hendelse kan det fort herske totalt kaos. Da er det viktig å ha øvd på situasjonene.

Høydepunktet

Den dramatiske øvelsen Oppegård Avis var vitne til ble ledet av bydel Søndre Nordstrand, så alle ungdommene som var i aksjon denne kvelden, var fra bydelen.

– Øvelsen på Trollåsen var på en måte høydepunktet, hvor samtlige instanser de har lært om i løpet av kurset, jobber sammen på en alvorlig hendelse. Her er det to biler som har smelt sammen, det er promille inn i bildet så politiet har en viktig kartleggingsjobb, brannvesenet bedriver redning i bilene og ambulansen hjelper selvsagt til. I tillegg har vi vektere her for å håndtere folk og situasjonen, forklarer Borhan.

I tillegg får naturlig nok etatene selv øvd litt på relevante situasjoner, så dette er en vinn-vinn situasjon.

Fakta om SaLTO:

  • SaLTo står for «Sammen lager vi et trygt Oslo»
  • Er et samarbeid mellom Oslo kommune og Oslo politidistrikt
  • Målet er å forebygge kriminalitet og rusmisbruk blant barn og unge opp til 23 år
  • Det finnes en SaLTo-koordinator i alle bydeler, i Utdanningsetaten og Oslo sentrum (Uteseksjonen)
  • SaLTo-koordinatorer skal legge til rette for samarbeidet mellom de ulike instansene i sitt område

Bygger tillit

Både SaLTO-koordinatoren og Sigve Bolstad fra politiet, håper og tror prosjektet er med på å bygge tillit.

– Vi håper det, selv om det er en lang vei å gå. 12-13 ungdommen vil ikke alene utgjøre en stor forskjell, men når det gjentas og gjentas, så vil det forehåpetnligvis ha en effekt, sier Borhan.

Sigve Bolstad, stasjonsleder for Manglerud stasjon og nestkommanderende for de sju Oslo-bydelene øst og sør i Oslo er fornøyd med det han så.

– Dette er forebygging i praksis. Jeg kan knapt tenke meg noe mer relevant enn dette, sier Bolstad.

– Det handler ikke bare om å bli kjent med uniformerte yrker og bygge tillit. Det handler faktisk også om å bli kjent med yrkene innholdsmessig. Kanskje noen av disse ønsker å velge et disse av yrkene i fremtiden, og da har vi allerede rekruttert noen veldig gode folk, avslutter Charo Borhan.

FULL KONTROLL: Etter godt samarbeid og kyndig ledelse fikk etatene kontroll på situasjonen.
Powered by Labrador CMS