LEDER: Svanhild S. Kvernaas har ledet Seniorakademiet i 30 år.
LEDER: Svanhild S. Kvernaas har ledet Seniorakademiet i 30 år.

30 år med Seniorakademiet

På onsdag fyller Seniorakademiet i Oppegård 30 år. Her er en bit av historien om det viktige tilbudet, samt en nyhet.

Publisert Sist oppdatert

Vi tok en prat med Svanhild S. Kvernaas i anledning at hennes «hjertebarn», Seniorakademiet i Oppegård fyller 30 år. Hun kom også med en nyhet.

Det er ingen stor overdrivelse at ingen har hatt en like viktig rolle, og så stor innflytelse i Seniorakademiet i Oppegård, som Svanhild S. Kvernaas. Og selv om hun helst vil at denne saken skal handle om akademiet, og ikke henne selv, er det ikke til å komme fra at vi må streife innom lederen.

Seniorakademiet i Oppegård:

  • Seniorakademiet er en avdeling under Folkeuniversitetet, som er den største kursformidleren i landet.
  • Avdelingen i Oppegård teller rundt 500 medlemmer.
  • Interesserte over 55 år kan bli medlem. Medlemskap koster 600 kroner per halvår. Ikke-medlemmer betaler 100 kroner per gang.
  • Programkomiteen består av Torill Norstrøm, Elsa Inger Gundersen, Lars Aanderud-Larsen og Torbjørn Brataas.

Vært med siden starten

Hun ble ansatt som studierektor i Friundervisningen i Oppegård i 1987, underlagt Studieforbundet Folkeuniversitetet, og Seniorakademiet i Oppegård ble hennes hjertesak. Kort tid etterpå skiftet det navn til Folkeuniversitetet i Oppegård.

– Vi ble en aktiv og god avdeling og utvidet aktiviteten i Oppegård og dekket Ski, Ås og Enebakk. Vi ble 2 og til tider 3 ansatte. Da fikk avdelingen navnet Folkeuniversitetet i Follo. Noen år senere tok vi over i Moss: Folkeuniversitetet Follo-Moss, begynner hun.

I 2007 ble de fusjonert med FU-Oslo. Fortsatt med Kvernaas bak roret.

– Da jeg jobbet i Oslo ble Seniorakademiet ledet fra Oslo, men administrert av lokale, flinke folk som ble engasjert til det, minnes hun.

Hun var også med å stifte Pensjonistakademiet i Oppegård i 1991 med inspirasjon fra USA, U3A - undervisning for den tredje alder.

– Dette var en interessant tid. Vi startet med 30 medlemmer og etter noen år skiftet vi navn til Seniorakademiet, men Seniorakademiet har hele tiden vært en avdeling innen kultur- og fritid i Folkeuniversitetet.

Vil lære noe nytt

Og det har hele tiden hatt ett viktig formål: Seniorakademiet er et forum for menneskelig kontakt og for utveksling av kunnskaper og erfaringer. Seniorakademiets formål er å gi seniorer/pensjonister anledning til å studere de emner de er interessert i. Måten det har blitt gjort på er ved å arrangere forelesninger, foredrag, eventuelle studieringer og kurs. Det er et mål at programmet passer for noen og enhver, og at det dekker historie, kultur, musikk, litteratur, forskning og vitenskap - gjerne også noe fra regionen og lokalmiljø.

Trenger ny leder

Dette arbeidet trengs det nå en ny kaptein for. Svanhild S. Kvernaas har nemlig signalisert at hun er inne i sin siste periode som leder.

– Nå har jeg ledet denne avdelingen i 30 år, og det skyldes først og fremst at dette arbeidet har gitt meg mye glede. Jeg ville så gjerne få til dette, og når et arbeide gir deg glede, så blir det ikke så slitsomt allikevel, begynner hun.

Målet har vært både å lære seg nye ting, men selvfølgelig også å hygge seg sosialt.

– Vi har hele tiden hatt en betydelig oppslutning i det lokale miljøet og responsen har vært unik. Vårt motto for hvert møte er å lære bitte lite grann nytt, så kan man kose seg etterpå. Jeg var så heldig å få lov å fortsette med Seniorakademiet etter at jeg gikk av med pensjon. Det har vært en gave for meg og gitt meg uendelig mye glede.

Men nå er det altså snart slutt.

– Jeg gir meg nå og vi får ny leder i januar 2022. Nå er min mann også «nesten» pensjonist, så nå skal vi være frie og nyte natur, opplevelser og vårt sted i Spania. Lykkelig er jeg som har fått lov til å være engasjert og drifte dette i så mange år. Takk for meg og jeg takker alle som har hjulpet til gjennom årene og især vil jeg nevne de ansatte i Kolben, avslutter hun.

NB: Her ser du en egen sak vi lagde i sommer om programmet for høsten.

Powered by Labrador CMS