LEDEREN: Svanhild S. Kvernaas starter Seniorakademiet i Oppegård for 30 år siden og er fortsatt leder. Hun gleder seg til høstens program.

Sterkt høst-program fra Seniorakademiet i Oppegård

Finn frem almanakken og start planleggingen! Nå er nemlig høstens program fra Seniorakademiet i Oppegård klart.

Publisert Sist oppdatert

Etter noen lange måneder i dvale er endelig det viktige tilbudet til kommunens seniorer i gang igjen.

I år skal det også markeres at akademiet fyller 30 år, og etter måneder med nedstenging av samfunnet og strenge restriksjoner, er tilbudet kanskje viktigere enn noen gang, forteller leder for Seniorakademiet i Oppegård, Svanhild S. Kvernaas.

Seniorakademiet i Oppegård:

  • Seniorakademiet er en avdeling under Folkeuniversitetet, som er den største kursformidleren i landet.
  • Avdelingen i Oppegård teller rundt 500 medlemmer.
  • Interesserte over 55 år kan bli medlem. Medlemskap koster 600 kroner per halvår. Ikke-medlemmer betaler 100 kroner per gang.
  • Programkomiteen består av Torill Norstrøm, Elsa Inger Gundersen, Lars Aanderud-Larsen og Torbjørn Brataas.

– Mange av våre medlemmer er så glad i disse arrangementene, også fordi de møter venner og kjente samtidig, forteller lederen.

Hun vil ikke helt være med på at det sosiale er like viktig som selve foredragene, men at det er viktig er det ingen tvil om.

– For mange har dette blitt en tradisjon. Vi vet at mange gjør noe ekstra ut av den faste timen på onsdagene, kanskje kombinerer de det med å spise lunsj på en av restaurantene i nærhetene, eller bare litt ekstra sosial omgang. Målet vårt er uansett at vi skal lære noe hver gang og få noe ut av den faste timen hver onsdag fra 11 til 12. Og det er jeg sikker på at vi får muligheten til denne høsten, forteller Kvernaas.

Kamp om plassene

Faktisk har arrangementene vært så populære de senere årene at SATS på Kolbotn har valgt å ikke sette opp partier for seniorer i samme tidsrom, fordi det uansett kommer så få for å trene akkurat da. Når det er populære foredragsholdere på besøk kan det være godt over 400 personer som kommer.

Og det kan bli glissent på eventuelle seniortreninger på onsdager utover høsten også, for programkomiteen i Seniorakademiet Oppegård har virkelig satt sammen et spennende program med noe for enhver smak.

Programmet er helt bevisst satt sammen, med mange ulike temaer.

– Det skal være noe akademisk, noe på forskning og historie, noe om hverdagsliv og selvsagt også noe fra lokalmiljøet. Ja, det skal være noe for enhver smak. I løpet av semesteret er målet til programkomiteen å treffe alle opptil flere ganger, sier Kvernaas.

Stanghelle kommer

KOMMER: Harald Stanghelle kommer for å snakke om det kommende valget.

Høstens program starter med en skikkelig godbit. Da kommer en av Norges mest kjente politiske kommentatorer.

– Harald Stanghelle er vår første foredragsholder etter sommeren og der blir det garantert stor interesse. Han skal snakke om noe meget tidsaktuelt, nemlig det kommende stortingsvalget. Det blir veldig spennende å høre hans tanker om et eventuelt regjeringsskifte og hvordan landet skal styres de neste årene. Vi har hatt han på besøk flere ganger tidligere, og han er veldig oppdatert og likandes, sier Kvernaas.

Spennende mix

Utover høsten kommer høydepunktene som perler på en snor.

Blant annet har lederen lyst å fremheve gårds-damene på Søndre Oppegård. Det viser seg nemlig at det fortsatt er noen som ikke vet om hvilket flott gårdstilbud vi har her i kommunen.

Uken etter kommer den kjente historikeren Leif Gjerland på besøk.

– Han har vært her flere ganger før og er nå aktuell med boken «Gatelangs i Oslo». Han er det gøy å høre på, lover lederen.

Frank Rossavik er også et navn mange kjenner gjennom sin jobb som journalist, og han kommer for å snakke om verdier og identitet. En annen gjenganger er Sigrid Bratlie, som er en kjent formidler innen vitenskap. Det synes Kvernaas er spennende.

LOKALE BØNDER: De lokale bøndene Kristin Hammer Aukrust og Hilde Hammer kommer til Seniorakademiet.

– Hun skal fortelle om hva den bioteknologiske revolusjonen betyr for oss, og det er et tema vi er veldig spent på. Det er jo litt mystiske og spennende greier som vi kan lære om, sier hun.

En annerledes historie

Onsdag 27. oktober får akademiet storfint besøk av Søster Anne Lise, priorinne ved Lunden kloster i Oslo. Her er temaet «En ung kvinne ble katolikk og gikk i kloster. Hvorfor?».

Alt tyder på at hun har en annerledes og interessant historie.

Søster Anne Lise etterfølges av Maria Alnæs, som i starten av november kommer for å fortelle om den nye boken sin «Tjeneren». Spennende og lokalt i samme foredrag der altså.

Lokal må vi også kunne si at Kolbotn Torgs senterleder Marianne Thoresen-Larsen er. I hvilken retning er det Kolbotn Torg skal gå i fremtiden? Skal det fylles opp av leger og treningssenter, eller kommer det noen nye og interessante butikker? Det skal Seniorakademiet få svar på 10. november.

Friluftsliv og vikingtid

17. november er det friluftslivet rundt Oslofjorden som skal i fokus. Der finnes det et mylder av hyggelige og interessante turer for seniorer, og dette er det en representant for Oslofjorden friluftsråd som skal fortelle om.

Oslo er også i fokus når arkeolog Eller Marie Næss kommer 24. november. Hun skal fortelle om det nye vikingtids-museumet på Bygdøy, et hjem for nye og gamle skatter.

Årets siste post på programmet er en skikkelig lokal skatt. Da kommer ingen ringere enn Svartskog spelemannslag. Det har etter hvert blitt en tradisjon.

– Vi har hatt de to ganger før, og det er mer eller mindre et krav fra medlemmene våre at de skal komme tilbake i år også. Vi kan jo ikke skuffe vårt kjære publikum, så det er bare å glede seg, sier Kvernaas.

Fyller 30 år

STERKT PROGRAM: Høstens program inneholder mange godbiter.

Kvernaas var med å starte Seniorakademiet høsten 1991, da i den gamle realskolen i Kapellveien. Da var det 33 medlemmer. Kvernaas var studierektor ved Folkeuniversitetet i Oppegård og var pådriver for et tilbud til kommunens seniorer.

– Det var «in» å gjøre noe ekstra for pensjonistene. Det var en klar oppfatning om at man aldri er for gammel for å lære noe nytt, sier kvinnen som har ledet foreningen siden starten.

Etter hvert har de vokst seg ut av både samfunnshuset og kommunestyresalen, før de nå fyller Kolben. Selve jubileet feires 13. oktober, da med en herlig konsert med Follo seniororkester.

– Da ser vi ikke bort fra at det blir en lettere bevertning også, frister Kvernaas.

PS: Som en ekstra godbit til seniorakademiets medlemmer har lederen opprettet to blomsterkurs til høsten som alle medlemmer kan melde seg på. Kursene blir holdt i Blomster Outlet i det gamle sentrumsbygget, og er totalt på 12 timer, fordelt på flere dager. Blant annet vil det bli kurset i juledekorasjoner. Det andre ekstra-kurset er et kunst-seminar vi har kalt «Det lystige lag». Dette er kunsthistoriker Mette Christina Lund som forteller om det ville kunstnerlivet. Det blir et virkelig underholdende foredrag, sier Kvernaas.

Mer informasjon om de ulike tilbudene finner du på www.folkeuniversitetet.no. Se under «tilbud for seniorer».

Powered by Labrador CMS