
Bydelsmødrene gir en trygg start
Når alt er nytt og nettverket ikke-eksisterende, kan man trenge en hjelpende hånd. Det er her Bydelsmødrene kommer inn.
Når man kommer til et nytt land, er det mye å finne ut av, spesielt hvis man ikke snakker språket eller kjenner noen som kan hjelpe.
Da kan kvinnenettverket Bydelsmødrene være uvurderlig.
Menneskene som representerer Bydelsmødrene har ulike bakgrunner og nasjonaliteter. Mange har vært i samme situasjon selv. Her kan kvinner derfor få støtte i hverdagen, tilpasset sine behov og sitt språk.
– Vi er ikke bare kvinner som ønsker å støtte andre. Vi har også kunnskapen som trengs for å kunne hjelpe, forteller Aga Tkacz.

Støtte i hverdagen
Aga har vært bydelsmor i to år. Sammen med flere andre kvinner har hun tatt kurs i kommunen og fått opplæring i temaer som foreldrerollen, helse, arbeid og hvordan det norske samfunnet fungerer.
Målet for bydelsmødrene er å gjøre hverdagen litt lettere for familier med minoritetsbakgrunn. De gir informasjon og veiledning om kommunens tjenester på morsmålet til de som trenger hjelp.
– Gjennom kursene har vi blitt kjent med mange kommunale tjenester og hvem man kan kontakte. Da blir det lettere for oss å hjelpe kvinner som kommer hit, forklarer Olena Shumilova.
Kan hjelpe med det meste
Enten du trenger hjelp til å finne norskkurs, oversette dokumenter eller forstå hvordan du søker jobb, står Bydelsmødrene klare til å hjelpe.
– Mange kommer til oss etter å ha vært i barnehagen, for det dukker ofte opp mange spørsmål, sier Talat Montazami. – For eksempel hvilke klær barna trenger.
– Jeg har hjulpet folk med å finne frem på NAV, kontakte kommunen med spørsmål, eller søke om lån i banken. Det er ofte mange papirer og søknader, og da trenger man noen som kan veilede, sier Najiya Anwer.
– Noen ganger handler det også om mer personlige ting. Hvis en kvinne er i et vanskelig forhold, kan vi vise henne hvor hun kan få hjelp, fortsetter hun.

Du trenger ikke snakke norsk
Til sammen snakker bydelsmødrene 19 språk og finnes over hele kommunen, blant annet på Kolbotn, Tårnåsen, Sofiemyr, Ødegården, Oppegård, Ski, Skotbu og Langhus.
– Vi har kontakt med Bydelsmødre Norge og kan formidle på totalt 60 språk Det betyr at du kan kontakte oss på ditt eget språk. Du trenger ikke snakke norsk. Vi kan hjelpe deg på et språk du forstår, sier Aga.
Bydelsmødrene skaper også møteplasser og arrangerer aktiviteter for å bygge fellesskap i nærmiljøet. Her kan kvinner finne støtte, få råd og føle seg trygge i sin nye hverdag.
I juni er det et treff der du kan møte bydelsmødrene.
Nytt treff i juni
Neste møte med Bydelsmødre i Nordre Follo er 8. juni kl. 13:30–15:00 i Generasjonsparken (bak Kolben).
– Hvis du har lyst på en hyggelig prat, noen gode råd eller kanskje hjelp med noe praktisk, er du hjertelig velkommen til å komme innom. Barna er også invitert, sier Aga med et smil.
Det vil bli servert kaffe, kake og gode samtaler.
– Vi gleder oss til å bli kjent med flere flotte kvinner i nærmiljøet, og til å fortelle mer om arbeidet vårt, sier Aga.
– Det faller oss naturlig å hjelpe – vi er alltid en Bydelsmor i hverdagen, sier Zumrat Ismail.
Kontakt Bydelsmødrene her:
Facebook: Bydelsmødre Nordre Follo
