NØDHJELP I NORDRE FOLLO

NABOER: På bildet ser du Alexander (27) sammen med hans nabo, Liv Jorun Solstad (69).

Måtte vente på hjelp i mange timer

Alexander (27), som har bodd i en kommunal utleiebolig i Kornmoveien 16 i to år, vil gjerne glemme det som skjedde fredag 29. juli, men dette får han ikke til.

Publisert Sist oppdatert

– Jeg hadde en veldig dårlig opplevelse av helsevesenet, så bildene fra den dagen dukker opp i hodet mitt hele tiden, sier han.

27-åringen, som har slitt med psykiske problemer siden han var tolv år gammel, havnet i en psykose sent fredag kveld.

– Heldigvis skjer det sjeldent. Siste gang skjedde det for ett år siden da en venn av meg tok livet sitt, sier han.

Les også: Her kan du lese kommunens tilsvar til saken

Fikk ingen hjelp

Da han havnet i en psykose fredag 29. juli, endte det med at han kuttet seg på armen mange steder. Da det begynte å blø mye, ringte han ambulansen.

– Da ambulansen kom rundt klokken 23:30, fikk jeg beskjed om å ta drosje til legevakten, for at de hadde noe viktigere å gjøre og ikke klarte å få tak i en syketransportbil for å kunne frakte meg til legevakten, sier Alexander.

Naboen, Haakon Bakken, sitter også med dårlige opplevelser etter dette.

– Jeg føler kun ultimat håpløshet etter en slik opplevelse, og er dypt sjokkert av holdningene til ambulansepersonell. Selv om jeg påpekte flere ganger at det var snakk om et stort blodtap og dype kutt, virket ambulansepersonell likegyldige og de brydde seg ikke om Alexander. Den første ambulansesjåføren ville ikke en gang stoppe bilen for å komme til oss og se på armen til Alexander, sier han.

– Ingen prøvde å bry seg om meg

Siden han selv ikke var i stand til å gjøre noe som helst som følge av den psykotiske tilstanden, fikk 27-åringen hjelp av naboen med å sette et håndkle rundt armen og ringe ambulansen på nytt kort tid etter. Da ambulansebilen kom på nytt rundt klokken 01:30 natt til lørdag, ble han kjørt til legevakten i Ski.

– Der satt jeg helt alene og ventet lenge før de tok meg inn og begynte å bedøve armen i påvente av legen. Da legen kom, sa han at han dessverre ikke kunne sy armen min og at jeg måtte videre til Ahus. Dette resulterte i at jeg måtte sitte på legevakten og vente på transporten til Ahus frem til klokken 04:30. Jeg blødde mye og var redd da jeg så bevegelser i muskelen på de stedene jeg hadde kutt. Det var ingen på legevakten som prøvde å bry seg om meg da jeg var der, sier han.

Fire timer til

Da 27-åringen fra Tårnåsen ankom Ahus, måtte han vente i nesten fire timer til før de begynte å bedøve armen hans på nytt.

– Skadene på armen var ganske omfattende. Legen måtte sy over 30 sting før jeg kunne ta bussen hjem, sier han.

Alexander sitter med en veldig dårlig opplevelse av det hele, og særlig i tiden før han ankom Ahus.

– Jeg ble hele tiden nedprioritert og jeg ble veldig dårlig behandlet, føler jeg. Det føltes som om at min sak ikke var viktig for verken ambulansepersonell eller ansatte på legevakten i Ski. Det var veldig vondt å oppleve, sier han.

Reagerer sterkt

Den nærmeste naboen, Liv Jorun Solstad (69), som har bodd i Kornmoveien 16 i fire år, reagerer sterkt på hvordan Alexander har blitt fulgt opp på legevakten den aktuelle kvelden.

– Det tok mange timer før han fikk hjelp. Når man jobber som lege på legevakten i Ski, burde man klare å gi førstehjelp raskt, og de burde klare å sy armen på stedet, sier 69-åringen.

På vegne av naboen tok hun kontakt med Oppegård Avis for å sette søkelys på problemstillingen knyttet til hvordan han har blitt behandlet.

– Det er trist at helsevesenet fungerer så dårlig. Jeg håper at det som skjedde med min nabo ikke skjer igjen. Ingen bør ha slike opplevelser, sier Solstad.

Savner kommunal oppfølgning

Solstad etterlyser også en bedre oppfølgning fra kommunens side når det gjelder beboerne i de kommunale boligene i blokken.

– De fleste av dem som bor her sliter med noe. Noen sliter med helse eller/og rus, mens andre sliter med depresjon og andre problemer. Det er mange eldre mennesker som bor her. Mange av oss føler seg utrygge og frustrerte over at vaktmesteren ikke lenger er her som før kommunesammenslåingen da han kunne komme og hjelpe oss gratis med små reparasjoner, sier 69-åringen.

Videre påpeker hun at det er tydelig at flere av beboerne trenger en bedre kommunal oppfølgning. Hun er bekymret for Alexander. 27-åringen selv innrømmer også at han ikke får hjelp han trenger.

KORNMOVEIEN 16: Bygningen, som ligger syd for Tårnåsen aktivitetssenter, består av kommunale utleieboliger.

Får ikke hjelp av psykolog

– Jeg er ofte deprimert og har slitt psykisk siden jeg var 13 år, men hittil har jeg aldri fått tilbud om psykolog selv om jeg har bedt kommunen om dette mange ganger. Det er slik at hvis du har rusbakgrunn, får du ikke tilbud om en ordinær psykolog. Jeg kuttet med rus i begynnelsen av 20-årene og har en fast jobb, men da jeg ba kommunen om psykolog for ett år siden, var jeg ærlig og svarte at jeg røyker "joint" (hasj) en gang iblant. Dette resulterte i at jeg kun fikk tilbud om time hos ruskonsulent/ sosionom istedenfor psykolog, og det tok en halvannen måned før søknaden ble behandlet, sier Alexander.

27-åringen sier at han ikke fikk noe effekt av samtalene med ruskonsulent/ sosionom den gang han trengte hjelp. Ifølge ham skjedde dette etter at hans venn begikk selvmord.

– Kommunen ser meg ikke som person. De dømmer meg ut fra min tidligere bakgrunn. Jeg trenger profesjonell hjelp av en psykolog for å rydde litt opp i hodet mitt, jeg trenger én som jeg kan prate med om andre ting enn rus. Rus er bare en trigger for ting jeg gjør, en slags "escape" for å glemme om de tingene jeg ikke har bearbeidet i hodet mitt.

Det var for snart tre uker siden at Oppegård Avis kontaktet kommunen i forbindelse med saken om Alexander. Ifølge 27-åringen har han ikke hørt noe fra kommunen siden hendelsen skjedde i slutten av juli.

– Ingen fra kommunen har kontaktet meg, sier han med håp om at saken blir fulgt opp.

Mye hærverk og bråk

Ifølge Liv Jorun Solstad har Kornmoveien 16 hatt mye hærverk i perioder.

– Det er ofte mye hærverk, bråk og høylytt krangel her i blokken. Vi har også vært innom perioder med mye politi, ambulanse og brannvesen her. Det er alltid fare for brann i blokken siden ikke alle av leilighetene har komfyrvakten. De siste årene har kommunen bosatt i blokken flere unge personer som sliter med rus. De har et annet levesett og annerledes behov enn det vi, eldre mennesker, har, så vi sliter med å ha et normalt liv her. Vi tør ikke banke på dører og roe dem ned om natten, sier Solstad.

Hun påpeker at den samme fredagskvelden da Alexander havnet i en psykose og skadet seg, oppdaget han brann i avfallscontainerne ved inngangen til blokken.

BRANN VED BLOKKEN: Fredag 29. juli ble flere avfallscontainere ved blokken ødelagt i brannen.

– Jeg var på tur med hunden og da jeg kom hjem, kjente jeg røyk fra avfallscontainerne. Da jeg kom nærmere så jeg brann i den ene av dem, og den spredte seg videre til de to andre containerne siden de stod inntil hverandre. Tre av containerne ble totalt skadet. De to andre klarte jeg å redde, sier han.

Powered by Labrador CMS