SESONGINFLUENSA

KLARE TIL Å VAKSINERE: På bildet ser du farmasøyt og apoteker Sukumarie Sothinathan og sykepleier Meliha Halilcevic ved Apotek 1 Kolbotn.

Godt i gang med influensavaksinering

Årets influensasesong står for døren. – Nå kan alle over tolv år få satt vaksine mot sesonginfluensa på apoteket – uten resept fra legen, sier farmasøyt og apoteker Sukumarie Sothinathan (54) ved Apotek 1 Kolbotn.

Publisert Sist oppdatert

FHI skrev i sin risikovurdering i juni at de frykter både tidligere og kraftigere influensautbrudd. Kommunens fastleger tilbyr nå influensavaksine til personer over 65 år og de andre personene i risikogruppene, men det er også mulig å vaksinere seg på et apotek i nærmiljøet.

Sesonginfluensa

  • Hvert år i perioden desember til april rammes befolkningen på den nordlige halvkule av influensaepidemier. Dette kalles sesonginfluensa.
  • Vanligvis får mellom fem og ti prosent av befolkningen influensa i løpet av en vintersesong.
  • To typer influensavirus, type A og B, er årsak til disse epidemiene.
  • Innimellom endrer influensavirusene seg litt, noe som kan gjøre vår immunitet mindre effektiv mot de nye virusene.
  • I tillegg forekommer ekstraordinært store verdensomspennende epidemier (pandemier) med noen tiårs mellomrom. Derfor overvåkes influensasituasjonen nøye gjennom hele året - både i Norge og globalt.
  • Influensa er en av de infeksjonssykdommene som bidrar til mest helsetap og dødelighet i den norske befolkningen.
  • Kilde: Helsenorge

Apotek 1 Kolbotn er blant de lokale apotekene som er godt i gang med årets influensavaksinering.

– Vi startet med influensavaksinering mandag 3. oktober. Nå venter vi en strøm av vaksinasjoner, sier Sukumarie Sothinathan, som var med på å starte Apotek 1 Kolbotn for snart 14 år siden.

Uten resept fra lege

De aller fleste har nå fått med seg at man ikke trenger resept fra lege for å få satt vaksinen i apoteket.

Statistikken fra Apotek 1 Gruppen viser at ni av ti kunder som vaksinerte seg mot influensa i fjor fikk vaksine uten resept fra lege. Siden 2020 har apotekfarmasøyter i tillegg kunne rekvirere influensavaksine.

– Som tidligere vil det både være mulig å bestille time til vaksinasjon eller stikke innom apoteket, sier Sothinathan.

Hun sier at på Apotek 1 vil vaksineringen koste deg 399 kroner (inkludert alt). Det blir noe rimeligere å gjøre det hos fastlegen. Innbyggerne må da betale en egenandel. Det er opp til legesentrene å sette størrelsen på egenandelen. Sjekk prisen med ditt lokale legesenter.

Ikke gratis lenger

Har du et frikort og tilhører risikogruppe, kunne du vaksinere deg gratis hos fastlegen i fjor. I år er ikke influensavaksinen gratis.

Flere legesentre arrangerer vaksinasjonskvelder på bestemte kvelder. Greverud legesenteret skriver på sin hjemmeside at influensavaksinen for risikopasienter koster nå 288 kroner hos dem. Frikort gjelder ikke og myndighetene dekker ikke kostnader ved vaksinen/ vaksinering.

Er du ikke risikopasient, men ønsker vaksine? Da bør du sende en melding til legekontoret på helsenorge.no under punktet «kontakt legekontoret». Du trenger da resept før du kan få kjøpt vaksinen og satt den hos fastlegen. Kostanden for selve vaksinasjon ved legekontoret på Greverud er da 200 kroner.

Oktober og november

To år med smitteverntiltak har sørget for at de siste to influensasesongene har vært begrenset i omfang. Færre er dermed immune mot sykdommen, noe som gjør denne sesongen uforutsigbar både i størrelse og starttidspunkt, ifølge FHI.

– Vi forventer større etterspørsel i år fordi det er mindre fokus på smitteverntiltak i samfunnet, som for eksempel å holde avstand og bruke munnbind, sier Sothinathan.

Hun sier at rådet de forholder seg til er å sette influensavaksinen i oktober og november, slik at vaksinen har full effekt fra desember.

Anbefalt til risikogruppene

Nær 1,6 million mennesker i Norge tilhører grupper med økt risiko for komplikasjoner av influensa, ifølge FHI.

Risikogruppene er anbefalt å ta influensavaksinen, men andre kan også ta den for å beskytte seg og de rundt seg, sier 54-åringen.

Influensa kan blant annet føre til lungebetennelse, hjerneslag og forverring av mange kroniske grunnsykdommer. Sykehusinnleggelse er nødvendig ved alvorlige komplikasjoner av influensa.

Det er anslått at det i gjennomsnitt dør 900 personer i Norge årlig som følge av sykdommen. Noen år kan så mange som 2000 personer dø på grunn av influensa. Influensavaksinen kan redde mange av disse.

60 prosent

Sesonginfluensavaksinene inneholder fire influensavirustyper (to A-stammer og to B-stammer). Influensavaksiner skiller seg fra andre vaksiner ved at de må tilpas­ses end­ringene hos virus og derfor oppdateres før hver sesong.

ÅRETS INFLUENSAVAKSINE: Årets influensavaksine er nå tilgjengelig på flere apotek i kommunen.

Effekten av influensavaksine varierer fra år til år, men ligger i gjennomsnitt på cirka 60 prosent, ifølge den offentlige helseportalen helsenorge.no.

Det ovennevnte betyr at omtrent seks av ti av dem som vaksineres er beskyttet mot influensasykdom. Effekten avhenger av egenskaper ved viruset, vaksinen og de som vaksineres. Noen får influensa til tross for vaksine. For disse ser det likevel ut til at vaksinen kan redusere risikoen for alvorlige sykdomsforløp.

God tilgang på vaksiner

Apotekene har foreløpig god tilgang på influensavaksiner for å møte den ventede pågangen, og har i tillegg utdannet flere tusen vaksinatører i hele landet for å gjøre vaksinen lettere tilgjengelig for folk.

– Vaksinasjon gir god beskyttelse mot influensa, men vi må allikevel fortsette å ha god hånd- og hostehygiene, og holde oss hjemme når vi er syke. Sammen kan vi beskytte oss mot influensa, sier Sothinathan.

Powered by Labrador CMS