LAUGSHYTTA: En hytte i skogen få vet om. Kall det gjerne «der ingen skulle tru, at nokon kunne badstu».

En varm og godt bevart «hemmelighet»

Nylig fikk vi tips om et glohett tilbud vi tror de færreste i Oppegård vet om. Vi dro til skogs for å finne ut mer.

Publisert Sist oppdatert

Det viser seg nemlig at badstu-trenden, som har ridd Oslo de siste årene, har eksistert i Oppegårds dype skoger i flere tiår!

Dette måtte vi sjekke ut og lørdag formiddag dro Oppegård Avis med seg sitt faste turfølge til parkeringsplassen ved Slåbråten barnehage på Oppegård syd.

Dagens turmål er nemlig Laugshytta. For de uinnvidde - som oss - en hytte i skogen som driftes av Oppegård Idrettslag. Det finnes ingen skilt og turmålet er heller ikke på kartet om man ikke søker spesifikt på det.

SLÅBRÅTEN BARNEHAGE: Her parkerer vi og starter ferden inn i det ukjente

Med høyt spenningsnivå i kroppen drar journalisten og hans turfølge i nordøstlig retning. Og tok den første og beste stien. Til høyre.

Det skal ligge rett her borte, litt sånn til høyre og litt ned der borte ved steinen.

Med hele familien på tur, og litt til, går vi innover i skogen. Det eneste vi vet er at det skal ligge en hytte der inne et sted og at stien «sikkert» går dit. Enkelte av turdeltakere har god kjennskap til skogene i Oppegård, men denne Laugshytta har ingen av oss hørt om. Skal vi tro tipset er vi lovet både kaffe og vaffel ved ankomst.

RIKTIG SKODD: Greit å vente noen dager til med sandalene.

Snøsmeltingen er på ingen måte fraværende. For å komme frem passerer vi både elver og innsjøer, som vi mistenker kun er tilstede i lys av snøsmeltingen. Vi forserer det, som for en treåring oppleves som en massiv isbre, før vi kommer inn på en snødekt sti. Og allerede før de yngste på turen rekker å spørre hvor langt det er igjen kan vi skimte en hyttevegg i det fjerne.

Historisk hytte

Vi ankommer hytta og braser inn. Fra utsiden ser det nesten tomt ut, men inne på hytta sitter det mange karer. Brått går gjennomsnittsalderen ned med nærmere 20 år også. Laugshytta eies og driftes av Oppegård IL, etter at daværende grunneier, Eivind Sundt, i 1964 ga bort en tomt på rundt 28 mål til Oppegård IL med forbehold om at tomta skulle benyttes til idrett og friluftslivets fremme. Hytta og badstua på tomta, har blitt bygd på dugnad.

STEIN: Her står det skrevet i stein at brødrene, Harald og Eivind Sundt ga bort 28 dekar til friluftslivets fremme i1964.

Badstu

Selve Laugshytta brukes til arrangementer og møter for idrettslag, foreninger og private initiativ. I dag besøker vi nemlig badstua, som er et eget bygg på tomta. Det er også her det serveres kaker, boller og vafler hver lørdag klokken 12.00-15.00. Selv om mange faste brukere av Laugshytta kommer for å sitte i badstu,a trenger man på ingen måte å sette seg inn i et rom å dampe, om det ikke er noe for deg. Badstua fungerer nemlig utmerket for deg som bare har lyst til å kjøpe kaffe og bolle også. Det er for øvrig egen badstue for menn og egen for kvinner.

HÅNDKLE FOR ANLEDNINGEN: Kunt Domaas, Leif Hoffshagen og Helge Sellevoll henter gladelig håndklær til ære for Oppegård Avis og til glede/skuffelse for leserne våre.

Håndklær for anledningen

Da vi sier vi kommer fra «avisa», blir vi sendt rett inn i badstua for å ta bilde til.

– Er dere fra ØB? Oppegård Avis, ja! Enda bedre!, sier Leif Hoffshagen som ikke legger skjul på at han er singel. Hva blir vel bedre enn et bilde i Oppegård Avis da?, flirer han.

Vi kommer uansett frem til at det blir best å hente håndklær for bildets skyld denne gangen.

ENKELT, MEN FANTASTISK: Det er enkel, men god servering. Vipps og spis.

Det står "kaffe og bolle" på prislista, men det betyr ikke `en bolle, man kan ta fler.

Så det er rett og slett buffé?" Spør Simensen bekreftende?

Ja, ler Alvilde Dancke

LÆRING: Jan Tore Tjernæs vokste opp på Østre Greverud gård og er et vandrende leksikon i lokalhistorie. Her snakker han om det gule huset på golfbanen.

Hyggelig med besøk på badstua

Vi snakker blant annet med Gjermund Tveito som er jevnlig bruker av badstua. I dag har han vakt sammen med Dancke, som begge er en del av Joggekameratene, en gjeng med spreke pensjonister som løper fort.

– Det er en stor fornøyelse å komme på badstua etter en treningsøkt på lørdagene forteller, Tveito som ikke legger skjul på at de IKKE ønsker en folkevandring til badstua.

– Vi konkurrerer ikke med Skiforeningen. Det er ikke så god plass her, men det er alltid hyggelig om det kommer en familie innom, eller å se nye ansikter.

Oppegård Avis kan i hvert fall trygt anbefale en tur til badstua i skogen på Oppegård. Vi får informasjon om at det også er anlagt en grusvei ned til en parkeringsplass bare 100 meter lenger opp i veien fra Slåbråten Barnehage hvor vi parkerte.

Her er det til og med skilt!

GRUSVEIEN: Du slipper å gå på lykke og fromme hvis du ikke vil. Det er faktisk anlagt en flott grusvei fra hytta og rett ned på parkeringsplassen.
Powered by Labrador CMS