ENGASJERTE: Ordfører Thomas Sjøvold (helt til høyre) er i maktsammenheng parkert på sidelinjen. I barn- og unges kommunestyre er det nemlig de unge som regjerer. Tilstede på sist møte, som var BUK-ordningens 20-årsjubileum var Abel V. Bergli, Fredrik Bjarkholm og Andreas Papavasiliiou Aasbø fra Flåtestad skole, Sander Dahl Herud Mikkel Erlend Alnæs og Erla Byre-Hjorthol fra Greverud skole, Marianne Eldøy Vemer Kasper Ellefsen Hancke og Eskil Hågensen fra Hellerasten skole, Sunniva Hellebø Lars Bjergene og Simen Sørgaard Olsen fra Ingieråsen skole, Linnea Andresen Bådsvik og Thalma Wennersgaard fra Kolbotn skole, Oda Aarre, Cornelia Fridell Kavli og Kaisa Isabell Sandboe fra Fløysbonn skole, Line Vestøl, Martin Fjelstad og Fredrik Langekjend Monstad fra Sofiemyr skole, Ingrid Amalia Johannessen Ørmen, Viljar Kregnes Valbo og Sigurd Frøseth fra Tårnåsen skole, Marte Vandvik Tørstad, Cornelia Sæther og Nora Kirkebøe fra Vassbonn skole, samt Albin Lofsberg Sørvik, Frida Kilde og Amalie Ingvaldsen fra Østli skole. Navnene står i rekkefølge etter skolene og ikke etter ordning på bildet.

Her er det de unge som regjerer!

I barn- og unges kommmunestyre (BUK) får de voksne gjerne snakke, men de store avgjørelsene og ikke minst cash-fordelingene, er det de unge som tar!

Publisert

Stille i salen! Klubben slås i bordet av ordfører Thomas Sjøvold, men det er ikke Sjøvold og de andre voksne som er sjefen i dette kommunestyremøtet, for i BUK er det barna og de unge som er sjefene. De rår over både avgjørelser og penger. Det er de som bestemmer her!

Vi treffer Line Vestøl (12), Ingrid Amalia Johannessen Ørmen (12), Linnea Andreasen Haralsen Bådsvik (12), Frederik Bjarkholm (14), Kasper Ellefsen Hancke (14), Albin Sørvik (12), Oda Aarre (15), Sunniva Jorde Hellebø (15) og Sander Dahl Herud (12) og Cornelia Fridell Kavli (13) i kommunestyresalen i rådhuset, maktens høyborg.

De har akkurat vært med på et jubileumsmøte i BUK. Snart venter både snitter og kaffe, for det skakl selvfølgelig feires i dag.

NB! Saken fortsetter under bildet!

– Viktig

ENGASJERTE: Line Vestøl (12), Ingrid Amalia Johannessen Ørmen (12), Linnea Andreasen Haralsen Bådsvik (12), Frederik Bjarkholm (14), Kasper Ellefsen Hancke (14), Albin Sørvik (12), Oda Aarre (15), Sunniva Jorde Hellebø (15) Sander Dahl Herud (12) og Cornelia Fridell Kavli (13) sitter alle i BUK, og synes det er stas å styre og råde i kommunestyresalen!

BUK-ordningen er 20 år i Oppegård, og de unge synes det er viktig at man har en slik ordning, og at den er reell.

Les også: Mega-gave sikret nye uniformer til korpset

– Det er veldig viktig, for det er mange saker som bestemmes som berører barn og unge, og det er viktig at vi som er uge da får lov til å være med på å påvirke og bestemme. Det er ikke alltid de voksne kan ta de aller beste avgjørelsene på ting som gjelder oss unge. Vi har mange saker vi også er opptatt av som det er viktig å få si meningen om, sier ungdommene, som er elevrådsledere på sitt trinn ved sin skole, og dermed selvskrevne representanter i BUK.

NB! Saken fortsetter under bildet!

TAR AVGJØRELSENE: De voksne får snakke, men barna sitter med de store avgjørelsene. Tunge temaer som kommunesammenslåing og beredskapssenteret på Taraldrud er noe av det som gjennomgås på dette møtet, og de unge stiller velreflekterte spørsmål og krever svar!

Høy temperatur

Politikk og fordeling er ofte temaer som byr på mange hete diskusjoner hos de voksne, og akkurat som i de voksne møtene, er temaene mange, og temperaturen kan bli høy.

– Ja, vi er ikke alltid enige om ting, og det er jo alltid noen saker man kjemper hardere for, men for det meste føler vi at fordelingen og sånn blir rettferdig, sier gjengen.

Les også: 20 år med frivillighet

Ungdommene er tydelig opptatt av hva som rører seg ute i samfunnet, og de ønsker å ha sitt å si!

Det å være med i BUK handler ikke om å få fri fra skolen noen timer her og der når det er møte, selv om dette også er et viktig incentiv, selvfølgelig .Å være med i BUK krever at representantene leser seg opp på mye og ofte tunge saker.

Klikk play for å se video!

NB! Saken fortsetter under videoen! Her kan du se et utklipp fra en av diskusjonene i sist barn- og unges kommunestyremøte!

Taraldrud

På jubileumsmøtet ble blant annet beredskapssenteret på Taraldrud og de unges tanker og spørsmål rundt dette diskutert.

– Dette er et godt eksempel på saker som de voksne kanskje diskutere og hvor barna kanskje ikke helt får slippe til med meningene. Selv om vi kanskje ikke har noen påvirkningskraft, så føles det godt å få stilt spørsmålene våre og også få svar på tingene vi lurer på, sier de unge.

Les også: Flere nyheter på gang på Kolbotn torg

Og spørsmålene deres til de voksne i salen er gode. Og reflekterte. Det er ingen tvil om at de unge tar jobben sin i BUK på alvor.

En annen ting som både ble tatt opp i jubileumsmøtet og som også opptar de unge, er kommunesammenslåingen med Ski, som ungdommene ikke har mye til overs for.

TAR AVGJØRELSENE: De voksne får snakke, men barna sitter med de store avgjørelsene. Tunge temaer som kommunesammenslåing og beredskapssenteret på Taraldrud er noe av det som gjennomgås på dette møtet, og de unge stiller velreflekterte spørsmål og krever svar!

– Nei, helt ærlig så kunne man godt droppe dette. Vi kan fint klare oss alene, og det er så utrolig mange forskjeller på Ski og oss her i Oppegård, så dette synes vi ikke noe om, sier ungdommene nærmest samstemt.

NB! Saken fortsetter under bildet!

Penger

I tillegg til å diskutere akuelle saker, regjerer også ungdommene over en ganske så stor pengepott med ekte penger som skal fordeles til saker som skolene har sendt inn til behandling.

Les også: Er på banen i Greverudhallen

TAR AVGJØRELSENE: De voksne får snakke, men barna sitter med de store avgjørelsene. Tunge temaer som kommunesammenslåing og beredskapssenteret på Taraldrud er noe av det som gjennomgås på dette møtet, og de unge stiller velreflekterte spørsmål og krever svar!

– Eksempler på ting som det søkes om, er for eksempel ballbinger, uteområder, små og store ting inne på skolene og så videre. Vi har for eksempel det siste året bevilget penger til turaktiviteter og til nett rundt ballbinger, for å nevne noe. Det føles bra å vite at vi har bidratt til ting vi bruker og får bruk for i det daglige, er de unge enige om.

– Det fine er også at det er ting som de unge selv ønsker, og det er bra at vi har fått muligehten til å få dele ut slike penger til gode formål, sier de.

NB! Saken fortsetter under bildet!

 

Politikerfremtid

For mange av dagens politikere, har BUK vært en start på en fremtidig politikerkarriere, en gjengen vi møter, har ingen ambisjoner om å bli politikere i fremtiden, i hvert fall ikke nå.

Les også: Gleder oss til å jobbe sammen

– Nei, det er nok andre ting som frister mer, men akkurat nå er det moro å få være med på dette, avslutter de.

Powered by Labrador CMS