Foreldreopprøret – en stemme for barna våre
Har fått nok av negative barnehageopplevelser. Nå går lokale foreldre sammen og gir sin støtte til nasjonalt foreldreopprør. Dette er kravene.
NB: Dette er et debattinnlegg. Innholdet gir uttrykk for avsenders meninger.
«For få ansatte ved levering»
«Ingen kjente ansatte da jeg skulle levere i dag»
«Kaotisk og få ansatte da jeg skulle hente, så jeg fikk ikke tatt en prat og hørt hvordan dagen var.»
Dette er gjentakende historier som vi har fått inn fra foreldre fra hele landet. Det har gått for langt. Som foreldre ser vi at barnehagene ikke klarer å gi barna våre den omsorgen og oppfølgingen de trenger, og har krav på. De ansatte må velge mellom hvilke barn de skal prioritere, om de skal trøste barnet som slo seg, skifte bleie, eller veilede et barn som trenger det inn i lek med de andre barna.
Foreldre over hele landet har sendt inn sine historier, om deres erfaringer med dagens dårlige bemanning. De er til dels hjerteskjærende. På storbarnsavdeling med tre ansatte på 18 barn, der én tar pause og én bytter bleier, står én person alene igjen med 17 små barn - og dette er i løpet av de få timene det er full bemanning i løpet av dagen. Det er en umulig situasjon som ingen foreldre eller barnehageansatt skal akseptere. Dette er noe de ansatte i barnehagene har ropt ut om i mange år.
Nå må de bli hørt!
Våre barn har rett til et trygt og stimulerende barnehagemiljø. I formålsparagrafen til barnehagene står det at barnehagen skal ivareta barnas behov for omsorg, lek, læring og utvikling. Dette er umulig i dagens barnehage! Oppgavene barnehagene er pålagt, kombinert med ressursene de har til rådighet, er et regnestykke som bare ikke går opp. I stedet jobber de ansatte seg syke for å ta vare på barna våre. Dette er ikke bare uholdbart for dem, men også for barna våre som ikke får oppmerksomheten, omsorgen og stabiliteten de trenger. Ved høyt sykefravær hos de faste ansatte må barna forholde seg til mange forskjellige voksne, og vi vet hvor viktig trygg tilknytning er. Dette gjør det ekstra sårbart for barn som trenger ekstra oppfølging. Med dårlig bemanning er det enda mer utfordrende å fange opp og følge opp barn som strever. Konsekvensen er at flere går under radaren.
Nå er det opp til politikerne som forhandler om barnehageforliket å ta ansvar. Det må investeres betydelig mer i barnehage generelt, og bemanning spesielt. Situasjonen er kritisk. Vi trenger en bemanningsnorm som gjelder hele åpningstiden. Vi trenger flere ansatte på jobb nå! Vi krever nok ansatte til at målsetningene i formålsparagrafen faktisk kan oppfylles.
Barna våre må ha ansatte som kan gi dem den omsorgen, veiledningen og tryggheten de trenger for å utvikle seg. De fortjener og trenger å bli sett og fulgt opp av kompetente og tilstedeværende ansatte. Nå er det på tide at politikerne lytter til oss foreldre - og til de ansatte som hver dag lever med konsekvensene av en underbemannet barnehagesektor.
Et nasjonalt foreldreopprør er i gang, og vi krever økt bemanning som en del av barnehageforliket. For barna våre. For de ansatte. For en trygg og forsvarlig barnehagehverdag, slik loven fastsetter.
Foreldreopprøret i 48 kommuner i Agder, Akershus, Buskerud, Innlandet, Møre og Romsdal, Nordland, Oslo, Østfold, Rogaland, Telemark, Troms, Trøndelag, Vestfold og Vestland
NB: Bildet over er tatt i en tilfeldig valgt lokal barnehage i Nordre Follo. Innsenderne av dette leserinnlegget har gitt følgende presisering til Oppegård Avis: Det er viktig å understreke at det er rammene vi retter kritikk mot her, og ikke barnehagene eller de ansatte.