STØRST ØKNING: Det er flest barn i barneskole- og ungdomsskolealder som får hjelp av barneverntjenesten, men det har de to siste årene vært størst økning av barn under skolealder.

Fikk 518 bekymringsmeldinger på et halvt år

Høyt konfliktnivå i familien er den mest vanlige årsaken til bekymringsmelding til barneverntjenesten i Nordre Follo, med vold i nære relasjoner som nest høyest årsak.

Publisert Sist oppdatert

Det kommer frem i den ferske tilstandsrapporten om barneverntjenesten i Nordre Follo.

Det er fra 2021 lovpålagt at barneverntjenesten årlig skal levere en tilstandsrapport til administrativ og politisk ledelse i kommunen. Onsdag denne uken skal den ferske tilstandsrapporten behandles i kommunestyret.

Kommunedirektør Øyvind Henriksen anbefaler at rapporten benyttes som grunnlag for å videreutvikle barneverntjenesten i Nordre Follo, blant annet i forbindelse med utarbeidelse av planen for forebyggende arbeid i kommunen, som vil komme til politisk behandling innen sommeren 2022.

Økning siden 2020

Antall bekymringsmeldinger i Nordre Follo har økt fra 806 (gjelder 360 barn) i 2019 til 1033 (gjelder 643 barn) i 2020, og allerede i løpet av det første halvåret i år (per 30. juni 2021) har barnevernet mottatt 518 bekymringsmeldinger (gjelder 365 barn).

Barnevernet vurderer at økningen skyldes pandemien og nedstengingen av samfunnet hvor alle har blitt tvunget til å være med hjemme og inne.

ANTALL BEKYMRINGSMELDINGER.

Størst økning blant barn under skolealder

Dagsmålingen fra 30. juni 2021 viser at barneverntjenesten i Nordre Follo hadde den aktuelle dagen 305 barn i hjelpetiltak, som er noen færre enn på samme dag de to siste årene (332 barn i 2020 og 345 barn i 2019).

Det er flest barn i barneskole- og ungdomsskolealder som får hjelp av barneverntjenesten, men det har de to siste årene vært størst økning av barn under skolealder.

Høyt konfliktnivå i familien er den mest vanlige årsaken til bekymringsmelding til barneverntjenesten, med vold i nære relasjoner som nest høyest årsak, ifølge tilstandsrapporten.

ÅRSAKER TIL BEKYMRINGSMELDING: Høyt konfliktnivå i familien er den mest vanlige årsaken til bekymringsmelding til barneverntjenesten, med vold i nære relasjoner som nest høyest årsak, ifølge tilstandsrapporten.

Ikke konkurransedyktig lønn

Barneverntjenesten i Nordre Follo har gode resultater på kommunebarometeret og rapportering til statsforvalteren. Tjenesten har også få fristoversittelser og møter langt på vei de målkravene loven stiller, ifølge tilstandsrapporten.

Samtidig kommer det frem at barneverntjenesten i Nordre Follo har utfordringer med å beholde og rekruttere nødvendig kompetanse som følge av høyere lønn i nærliggende kommuner. Dette gjør det utfordrende å holde på, og utvikle god kompetanse i kommunen. Ifølge rapporten ligger årslønnen for saksbehandlere i Nordre Follo 50.000 til 80.000 kroner under årslønnen til saksbehandlere i Oslo, som har et eget tariffområde.

Oppegård Avis har skrevet at den samme utfordringen med ikke konkurransedyktig lønn er også en av de hovedutfordringene for kommunen når det gjelder bemanningssituasjonen i barnehagene, på skolene og sykehjemmene i kommunen.

Les også: Krever konkurransedyktig lønn til barnehageansatte

Trenger kompensasjon på 30 millioner

Den viktigste utfordringen for barneverntjenesten det kommende året er allikevel den krevende økonomiske situasjonen i Nordre Follo og barnevernsreformen (oppvekstreformen).

Den sistnevnte gjelder fra 2022 og vil medføre nye oppgaver som overføres fra staten til kommunen, blant annet ansvar for en større del av utgifter til plassering på institusjon, og helhetlig ansvar for oppfølging og veiledning av fosterhjemmene.

Dette vil føre til økte utgifter for kommunen, som vil få en økning i rammetilskuddet fra staten. Rammetilskuddet vil ikke være øremerket barneverntjenesten, som gjør det utfordrende å planlegge budsjettet for 2022. Etter barneverntjenestens beregninger vil det være nødvendig å legge inn litt 30 millioner kroner i tjenestens budsjett for 2022, for å kompensere for barnevernreformen.

Barneverntjenesten i Oppegård og Ski fikk frem til 2014 til sammen øremerket statlig støtte til syv stillinger. Fra og med 2022 vil støtten til disse stillingene (5,5 millioner kroner) ikke lengre være øremerket, men vil gå inn i kommunens budsjettramme. Ifølge barnevernet er tjenesten helt avhengig av disse stillingene i tiden fremover.

Lavere enn anslått

I sitt forslag til Økonomi- og handlingsplanen for 2022-2025, som ble lagt frem fredag forrige uke, skriver kommunedirektøren at beløpet på tilskuddet fra staten for 2022 er lavere enn anslått, noe som skyldes oppretting av en feil i beregningsgrunnlaget.

Det er også slik at Stortinget har vedtatt nye krav om relevant utdanning for ansatte i barnevernet. For 2022 foreslås det at rammetilskuddet til kommunen økes med 52,5 millioner kroner. Tidligere øremerket tilskudd til stillinger i de kommunale barneverntjenestene, innlemmes i rammetilskuddet med 841 millioner kroner. Midler for begge disse forholdene skal fordeles etter kostnadsnøkkelen for barnevern (barn i skolepliktig alder, bosettingsutgifter og liknende), det vil si ikke ut fra de faktiske utgiftene kommunen har på plasseringstiltak.

Powered by Labrador CMS