– BRUK FANTASI: – Det er bare fantasien som setter grenser for hva du kan gjøre for å gjøre hagen mer spennende. Tenk også praktiske løsninger. Her har vi laget en sti over dammen ved hjelp av store steinplater i granitt som flytter i dammen og fører til en benk, sier anleggsgartner og hagedesigner Ricki Meerloo (52).

– Bygg drømmehagen

Det er mange måter å lage en drømmehage. Hagedesigner Ricki Meerloo har plenty med tips og triks!

Publisert

Hagedesigner Ricki Meerloo er ikke opptatt av nye trender innen hagedesign. Han mener hagen bør tilpasses individuelle behov.

– Lag en hage du liker og skap din egen stil. Har du barn, bør du tenke løsninger med lek og sikkerhet i fokus. En kjøkkenhage kan være spennende for både store og små. Når det gjelder plantevalg, husk å styre unna de giftige plantene hvis du har små barn, sier anleggsgartner og hagedesigner Ricki Meerloo (52).

Les også: Slik lager du ditt eget drivhus

Han sier barlind er et slikt eksempel. De røde bærene på den populære vintergrønne busken ser fristende ut, men hele planten med unntak av de røde frøkappene rundt kong- len er meget giftig.

– Du kan for eksempel plante en eplehekk eller en bøkehekk istedenfor barlind, sier Meerloo.

PS! Saken fortsetter under bildet!

Vann i hagen

BØKEHEKK: Bøkens popularitet skyldes blant annet dens flotte blader, som henger på gjennom hele vinteren i vissen tilstand.

Oppegård Avis har snakket med den erfarne hagedesigneren på årets hagemesse, som ble arrangert i Lillestrøm forrige helg. Der kunne Meerloo vise oss blant annet en japansk hage med betydelige innslag av vann, trær og andre vekster.

Les også: Slik fryder du deg på verandaen

– Her har vi laget en sti over dammen ved hjelp av store steinplater i granitt som flytter i dammen og fører til en benk, sier han.

PS! Saken fortsetter under bildet!

VAN(N)VITTIG: Bruk av vann gir hagen et eksptisk preg.

Viktig rolle

Han understreker at plasseringen av dammen spiller en viktig rolle. Skal en hagedam inneholde planter og fisk, må den plasseres i et område med rikelig dagslys.

Les også: Grønt er skjønt i hagen i år

– Det er alltid spennende med vann i hagen, sier Meerloo, som har jobbet med hagedesign i over 30 år.

SPENNENDE VARIASJON: Husk å variere i materialbruk.

PS! Saken fortsetter under bildet

Vann er knall

Han sier at det ikke er så mange av oss som har et vann, en bekk eller sjøen som en integrert del av hagen. Alternativet kan derfor være å lage et vannanlegg selv.

Les også: Slik bygger du ditt eget drivhus

FLOTT KOMBINASJON: En levegg i kombinasjon med en pergola gir le for vinden og hindrer innsyn.

– Mulighetene er mange, og resultatet kan bli like vakkert som det naturlige. Arbeidet er slett ikke så komplisert som mange tror, men det er viktig å bruke litt tid på planlegging, sier Meerloo.

PS! Saken fortsetter under bildet! Der finner du flere nyttige tips!

Flere nyttige tips

Det er flere andre ting du kan gjøre for å gjøre hagen din spennende. Her kommer noen tips fra Meerloo:

  1. Varier med materialer og skap forskjellige høyder i terrenget. Husk at hvis du skal heve bakkenivået med over 50 centimeter, er tiltaket søknadspliktig.
  2. Bygg pergola i hagen. Den gir muligheten for permanent skjerming for sol og skaper en funksjonell, intim uteplass. Husk at konstruksjoner med tett tak faller inn under søknadspliktige tiltak.
  3. Velg riktig plante til riktig sted med klimasonekart og plantenes herdighetstall (H-tall). Unngå planter uten merking og etikett. Det er ikke alltid at importerte planter automatisk klarer å vende seg til vårt klima.
  4. Med hagebelysning får du mer glede av hagen din i vinterhalvåret. Skap en trivelig stemning i hagen ved å lyse opp gangveier, blomster og trær.
Powered by Labrador CMS