Beredskap i Nordre Follo

TESTES I DAG: Rundt om i landet er det varslingsanlegg med sirener som skal varsle befolkningen ved akutt fare. Signalene testes to ganger i året.

Viktig melding – lytt på radio

Klokken 12.00 i dag skal Sivilforsvaret teste signalet «Viktig melding – lytt på radio».

Publisert

Rundt om i landet er det 1250 varslingsanlegg med sirener (tyfoner) som skal varsle befolkningen ved akutt fare. To ganger i året – i januar og juni – tester Sivilforsvaret tyfonene for å sjekke om de virker, og reparere det som ikke fungerer.

Onsdag 8. januar skal signalet «Viktig melding – lytt på radio» testes i Nordre Follo og alle de andre kommunene der det er montert varslingsanlegg. Signalet sendes klokken 12.00.

Derfor uler det

Signalet som skal høres i dag er «Viktig melding – lytt til radio», som ikke er det samme som flyalarmen. Flyalarmen er en serie med kortere signaler, mens dette signalet har lengre signaler. Det sendes i tre serier med ett minutts opphold mellom seriene.

Sivilforsvarets hjemmesider kan du høre forskjellen på de ulike signalene.

«Viktig melding»-signalet betyr i praksis at du skal søke informasjon i for eksempel radio, TV, kriseinfo.no, tradisjonelle medier og sosiale medier. Dette signalet kan brukes både i fred og krig.

I fredstid er det politiet som tar beslutning om slik varsling. Dette kan for eksempel være aktuelt ved gassutslipp fra industri med påfølgende utslipp av giftige eller farlige stoffer eller dambrudd i vannmagasiner. I krig kan Sivilforsvaret utløse varslingsanleggene ved fare for flyangrep.

Hengte seg opp forrige gang

Da Sivilforsvaret testet tyfonene i fjor sommer, varte testen på Sofiemyr litt lenger enn planlagt.

Lokalene til Oppegård Avis ligger nemlig like ved tyfonene på Sofiemyr, men varslingsanlegget hengte seg tydeligvis opp og sendte ut alarmsignalet i nesten 15 minutter. 

Les saken her: Tyfonen hengte seg opp

12. JUNI 2019, SOFIEMYRVEIEN 6: Lokalene til Oppegård Avis ligger like ved tyfonene på Sofiemyr. Her var det tydeligvis greit å fått testet anlegget. Det hengte seg tydeligvis opp, og sendte ut alarmsignalet i nesten 15 minutter.

Slik hørtes sirenene ut forrige gang:

KART OVER TYFONER: Her kan du se en oversikt over de ni tyfonene i tidligere Oppegård kommune.

Se varslingsanlegg på kart

I tidligere Oppegård kommune har vi ni tyfoner, ifølge DSBs kartløsning.

 

Hvis du lurer på hvor nøyaktig disse varslingsanleggene ligger kan du se DSBs kartløsning. For å få markert varslingsanleggene i kartet, velg Sivilforsvaret i menyen og huk av for varslingsanlegg.

Flyalarm

Hvis sirenene varsler med korte støt i cirka ett minutt betyr det "fare for angrep - søk dekning". Dette signalet kan brukes hvis det er fare for flyangrep eller ved øvelser i krigsberedsskap.

Du kan lese mer om flyalarmen her.

Les osgå: Slik blir beredskapssenteret

Powered by Labrador CMS