KOMMENTAR: – Hvorfor kom de egentlig?

– Trodde de vi var så sløve? At vi ikke kunne lese rapporter? At vi ikke bryr oss?

Publisert

Trodde de vi var så sløve? At vi ikke kunne lese rapporter? At vi ikke bryr oss? Tenkte de at det vissvasset de ga ville berolige oss, eller ville de rett og slett gi oss tidenes «reality check»?

En merkelig seanse

Spørsmålene er fortsatt mange etter gårsdagens merkelige seanse på Tårnåsen skole. Noen av de ble forsøkt stilt underveis, både til justis- og beredskapsdepartementets fagdirektør Terje Johnsen, til Torgeir Haugen fra Politiet, til akustiker Trond Norén og til akustiker og skytebaneekspert Dag Rieber.

Les også: Se lyd-demonstrasjonen på Tårnåsen skole under folkemøtet

Ingen av de gjorde noe som helst overbevisende forsøk på å forklare til de rundt 400 fremmøtte at den planlagte bruken av Politiets nasjonale beredskapssenter på Taraldrud ikke vil være til stor sjenanse for en stor del av kommunens innbyggere.

STINN BRAKKE: Oppmøtet på allmøtet på Tårnåsen sier mye om engasjementet i saken.

Og spesielt for de mange barna som til nå har vært så heldige å ha skogene og friluftsperlene rundt Tårnåsen skole som både lekeplass og klasserom.

Brutalt sagt: I 2020 og i overskuelig fremtid kan barn på Tårnåsen og Hellerasten glemme skogdager, uteskole og friminutter slik de har blitt vant til det.

Gjelder alle

Men det er ikke «bare» Tårnåsen og Hellerasten som blir berørt om planene gjennomføres. Departementet og deres menn gjentok gang etter gang sitt mantra: Ingen skoler eller boliger vil ligge innenfor hverken rød eller gul sone. Altså i områder der det er direkte helseskadelig å oppholde seg på grunn av for høyt desibel-nivå. Det er det mulig de har rett i, men dette er poenget:

STØYKAMPANJE: Disse plakatenes budskap levner ingen tvil om hvor alvorlig folk ser på støybekymringene. Disse henger overalt i kommunen.

At støynivået på Tårnåsen, Hellerasten, Ødegården, Sofiemyråsen og deler av Oslo syd kommer til å bli plagsomt, og høyst sannsynlig vil føre til det man kan beskrive som redusert livskvalitet, er det faktisk ingen tvil om.

De høye herrer forsøkte ikke engang å benekte det. De innrømmet at skuddsalver og eksplosjoner vil høres store deler av døgnet. De innrømmet at helikoptertrafikk sannsynligvis ville både vekke og holde deler av innbyggerne våkne om natten.

Les også: Derfor laget Paal Sjøvall filmen som "alle" snakker om

Det rareste med hele dette informasjonsmøtet er likevel at de ikke virker å ha noen som helst løsning på det alle ser vil bli et problem. De kom rett og slett bare slentrende inn med informasjon om støybildet og et ønske om dialog om kompenserende tiltak.

Så var det gapahukene...

Det er her gapahukene kommer inn. Det er her galskapen blir total. For i stedet for å gjøre noe med årsaken til støyen, altså bygge inn skytebanene og sørge for høyst levelige forhold, vil de heller sette opp «støydempende gapahuker», slik at det kanskje blir mulig å gjennomføre både uteundervisning og skogdager likevel.

Folk i salen visste ikke om de skulle le eller gråte da disse ideene ble presentert.

Les også: Stadig like forundret? Vi håper dette kan være oppklarende

Kanskje var det det han visste, fagdirektør Terje Johnsen, der han stotret frem sitt budskap med usikker stemme og ufullstendige setninger. Kanskje visste han at salen kom til å le.

FÅ SVAR: Fagdirektør Terje Johansen i justis- og beredskapsdepartementet hadde svært få svar til de over 300 fremøtte.

PS! Kommentaren fortsetter under bildet!

 

BEKYMRING: Det var mange bekymrede ansikter i salen, blant annet på ordfører Thomas Sjøvold.

 

Har sovet i timen

«Våknet dere nå?» noterte jeg meg underveis i møtet? Det er faktisk et berettiget spørsmål, for til nå har Oppegårds befolkning, med noen få hederlige unntak, sovet i timen. Det har vært vanskelig å spore noe engasjement i denne saken før de siste dagene.

I går kveld våknet folk med et brak. For tallene politiet presenterte var av det grovkalibrede slaget. Da de fremmøtte selv fikk se tallene; hvor mange skudd skal avfyres i døgnet, hvor mange bomber skal sprenges og hvor mange helikopter som skal passere, kunne man høre lyden av haker som datt i gulvet.

Les også: – Vi ønsker et godt og forklarende svar

Og det er grunn til å bli sjokkert. For dette kan bli alt annet enn positivt for mange av kommunens innbyggere. Politiet sa det best selv: Vi vil skyte i store deler av tidsperioden mellom 07 og 19.00, men det blir jo pauser. De sa faktisk det: Det blir jo pauser.

1 million skudd

Hvis politiets egne tall stemmer, dreier det seg om rundt 1 million skudd årlig. Ja, eller rundt 4000 skudd hver dag. Det blir rundt 400 skudd i timen mellom 07.00 og 19.00.

TILBUD: Myndighetene mener at en god kompensasjon for støyen er å bygge gapahuker.

Pluss så på rundt 2250 helikopterbevegelser årlig, så har du fremtidens lydkulisser i Oppegård.

Les også: – På tide å våkne

Men de tar jo pauser! Skuddtallene er for øvrig et forsiktig estimat. På enkelte dager kan antall skudd komme opp i rundt 10 000. Det er bare å begynne å regne.

Ærlig talt!

Ærlig talt Terje Johnsen og dere andre: Glem gapahukene og de andre plastrene dere vil bandasjere oss i Oppegård med. Vi vil ikke ha det dere kaller for støykompenserende tiltak. Vi vil ha støytiltak! Vi vil ha vegger og tak.

Og ingen skal kunne fortelle oss at det er umulig, for når ørkenstaten Dubai har innendørs skianlegg, så kan Norge ha innendørs skytebane.

Det finnes til og med teknologi som simulerer alle slags værtyper, langt bedre enn naturen klarer det selv. Det eneste det står på er vilje, en vilje dere bør strekke dere langt for å finne. For dette handler nemlig ikke om rike sjeiker som har lyst å stå på ski.

Det handler om noe mye viktigere enn det: Oppveksten til barna våre.

Powered by Labrador CMS