BESØKSVENN MED HUND: Elisabeth Bjørstad Skaugerum med besøkshunden Tikken. Det røde skjerfet er akkurat tatt på, og da vet Tikken hva som venter.

Stor etterspørsel etter besøkshund

Når Tikken får på sitt røde skjerf så vet hun hva som skal skje. Godbiter, klapp og kos er premien for å besøke de eldre på Høyås Bo- og rehabiliteringssenter.

Publisert

Å være besøkshund, eller besøksvenn med hund som det også kalles, er til stor glede for mange sykehjem rundt omkring i kommunen. Tikken har vært i tro tjeneste i fire år. Nå jobber hun ut året, og går deretter av med en velfortjent pensjon. Men eier Elisabeth Bjørnstad Skaugerum og leder for omsorg i Oppegård Røde Kors håper en annen hund vil ta over stafettpinnen, for det er stor etterspørsel fra sykehjemmene som gjerne vil ha flere hunder på besøk.

STOR GLEDE: Tikken skaper glede på Høyås Bo- og rehabiliteringssenter. Rolf Hesland forteller at han har hatt elghund selv.

Minsker depresjoner, senker blodtrykk og hjelper på ordforrådet

Det er ikke bare for kosens del at det er suksess med besøk av de firbente på sykehjem. Studier gjort på området forteller at dyr på sykehjem kan bidra med mange helsefordeler. Senket blodtrykk og lavere hjertefrekvens, mer sosial omgang og en positiv effekt på den psykiske helsen er bare noen av fordelene.

Madelen Syvertsen er avdelingsleder for avdeling for personer med demens på Høys Bo- og rehabiliteringssenter, og hun bekrefter at besøkshund er et svært bra miljøtiltak for de eldre, ikke minst fører besøket til mange gode samtaler.

– Det å kose, snakke med og om dyr kan hjelpe på ordforrådet, i tillegg til blant annet å minske depresjoner, og senke blodtrykket, forteller hun.

MÅ JOBBE FOR GODSAKENE: Halvor Kragebøl har rukket å fylle 101 år. Tikken venter tålmodig på at Halvor skal gi fra seg godbiten i hånda.
EI HÅND Å SPISE FRA: Det mangler ikke på villige hender når godbitene skal deles ut.

En døråpner

Det er også Bjørnstad Skaugerum sin erfaring. Hun forteller at Tikken fungerer som en døråpner for mange, særlig de som sitter alene.

– Det er mange historier som kommer frem. Minner, hunder fra oppveksten eller om noen har bodd på en gård. Tikken er ikke bare en hund til å kose med på fanget, men vi bruker henne aktivt som en døråpner til samtale, sier hun.

I TROFAST TJENESTE: Brit Christensen har fulgt Tikken siden hun startet som besøkshund.

Trenger flere besøkshunder

– Tikken er egentlig ikke en så kosete hund, men hun er godkjent på alle områder, og hun er trygg og god, sier Bjørnstad Skaugerum.

Når Tikken ikke vil kose så viser hun frem triks isteden. De har hun hatt lang tid å trene på. En som har fulgt læringskurven er Brit Christensen. Hun forteller at hun husker Tikken da hun ble sertifisert, og at hun i begynnelsen gikk rundt og sanket godbiter.

– Etter hvert lærte hun å gå bakover, og nå ga hun meg faktisk labb, sier hun.

Tikken har vært besøkshund siden 2018, og er godkjent for ett år til. Men det blir med ut dette året, forteller eieren.

Pr. i dag er det de samme hundene som veksler mellom sykehjemmene i kommunen, men Oppegård Røde Kors er alltid på utkikk etter flere. De forøker å ha en til to hunder på hvert sykehjem en gang i uka, ev hver fjortende dag. Hun håper at flere kontakter Oppegård Røde Kors dersom de har en hund de tror kunne passe som besøkshund.

PLASS TIL FLERE: Lyst til å bli besøksvenn med hund? Det er etterspørsel etter flere besøkshunder i kommunen. Tikken pensjoneres til høsten. På bildet ser du Elisabeth Bjørnstad Skaugerum, besøkshunden Tikken og Solveig Hunstvedt.
Powered by Labrador CMS