KRITIKERFAVORITT: Sigmund Løvåsen har jobbet i 2 1/2 år med biografien om Kjell Aukrust. Nå høster boken svært gode kritikker.

– En av de mest folkekjære

Sigmund fra Svartskog har skrevet biografi om Flåklypas far.

Publisert

Sist helg hadde Svartskog-forfatteren, opprinnelig fra Trysil, signering utenfor gårdsbutikken til Hilde og Kristin Aukrust ved Gården på Svartskog. Som vanlig strømmet kundene til den helgeåpne gårdsbutikken, og denne dagen var det mange som kjøpte med seg både plommeterte, medisterpølser - og signert biografi.

– Jeg har jobbet med boken i cirka 2 1/2 år. Det startet med at jeg fikk spørsmål fra Cappelen Damm om jeg ville skrive. Jeg hadde nok et ganske vanlig forhold til Kjell Aukrust, med Flåklypa Grand Prix som fremste referansepunkt.

– Jeg ble veldig glad for å bli spurt. Det var vært en fantastisk fin tur å ta et dypdykk i Kjell Aukrusts verden. Det er et så mangfoldig kunstnerskap, sier Sigmund Løvåsen.

– Blant de mest folkekjære

De aller fleste nordmenn har et forhold til Kjell Aukrust. Som tegner, forfatter og humorist har han satt svært sterke spor etter seg. De aller fleste av oss kjenner figurer som Solan, Ludvig og Reodor Felgen. Kjell Aukrust var født i 1920 og døde på julaften i 2002.

– Han hadde en humoristrolle og den folkelige fortellingen som sin spesialitet. Han nådde så bredt ut. Kjell Aukrust er en av de mest folkekjære kunstnerne gjennom tidene, sier Sigmund Løvåsen.

Det var ikke tilfeldig at Sigmund Løvåsen hadde signering hos Kristin Aukrust sist søndag. Hun er nemlig barnebarnet til Odd Aukrust, statistikeren og SSB-direktøren som i en årrekke bodde på Kolbotn. Han var broren til Kjell Aukrust, som dermed er Kristins grandonkel.

Unik

– Brødrene flyttet til Oslo da de var yngre, og hadde et tett forhold hele veien. Kari og Kjell Aukrust hadde ikke barn selv. Bestefar hadde én sønn, og det var min far. Derfor var vi en liten familie, så Kjell var en del av nærfamilien både til bursdager og jul.

– Kjell hadde alltid masse historier og var et midtpunkt i familien. Han hadde en unik egenskap til å fange opp detaljer, og deretter fortelle det på en humoristisk måte. Der var han unik, forteller Kristin.

UTENDØRS SIGNERING: Sigmund Løvåsen hadde fått plass ved siden av stabburet sist søndag. Kristin Aukrust som driver gården har mange gode minner fra sin berømte grandonkel.

Gode kritikker

Kritikerne har funnet frem superlativene etter å ha lest biografien om Aukrust.

– I Løvåsens første sakprosabok kombinerer han litterær kraft og råkande formuleringar med eksemplarisk kjeldebruk, skriver Klassekampen.

– La deg ikke lure av det noe trauste fargebildet av gubben på omslaget. Opptil flere av de beste setningene skrevet i norsk sakprosa i 2020, finner du i «Kjell Aukrust. En biografi», skriver NRKs Knut Hoem.

De gode kritikkene er selvsagt også noe forfatteren selv setter stor pris på.

– Det er en stor lettelse etter å ha jobbet lenge med stoffet. Dette var også en ny sjanger for meg, så veldig moro, sier Sigmund Løvåsen.

Powered by Labrador CMS