Kjempet for sønnen i to år
Fylkesmannen slakter flere skolers håndtering av mobbesaker i ny rapport. For Nina Birkeland og hennes familie ble det til slutt nok. De valgte å flytte ut av kommunen. Nå står hun frem med deres sterke historie.
– Hadde du gått på jobb hvis du var redd for å bli sparket og slått der hver dag? Det har min sønn gjort i to år. Jeg har presset ham til å gå på skole hver dag og har dårlig samvittighet for det, sier Nina Birkeland (44).
Slag og spark
Birkeland forteller sin historie i ukens utgave av Oppegård Avis.
Historien handler om hennes åtte år gamle sønn, og den brutale virkeligheten og hverdagen hans ved Sofiemyrtoppen skole, som endte opp med at familien valgte å flytte ut av kommunen.
– Slag og spark var en del av leken i friminuttene, og ingen stanset dette. Sønnen min er en sosial og utadvendt gutt, men han tåler nok ikke den voldsomme leken med ukontrollert sinne fra medelevene, og voksne på skolen klarte ikke å ha oversikt over alle barna i skolegården, sier Birkeland.
Ifølge 44-åringen startet det allerede de første ukene i første klasse, og da ble skolen informert om at gutten ikke hadde bra på skolen. I andre klasse ble situasjonen forverret med preg av mobbing.
Klikk her for å lese Fylkesmannens rapporter i sin helhet!
PS! Saken fortsetter under bildet!
– Holdningsproblem
Ifølge familien hadde de uendelig mange samtaler med lærerne, inspektøren, rektoren, FAU, og de involverte foreldrene, og de påpeker at de ikke var alene om sine bekymringer:
– Hele foreldregruppen hadde jevnlige møter med skoleledelsen, men situasjonen ble ikke bedre. Skolen viste direkte uvilje til å gjøre noe med det røffe miljøet på trinnet. Vi opplever at skolen har et grunnleggende holdningsproblem i forhold til det å ta tak i det som skjer i friminuttene og jobbe systematisk med sakene, men de nekter å erkjenne det, sier de.
Snakket om selvmord
– I fjor høst skrudde det seg helt til. Sønnen vår gruet seg mye til friminuttene og ble veldig redd. Han ville ikke gå på skolen og sa ofte til oss noe han aldri hadde sagt før, at han ville dø, ville drepe seg selv og ikke ville leve lenger fordi han ikke orket mer slåssing. Til tross for det presset vi ham til å gå på skolen, sier Birkeland.
Som følge av stress og redsel kom de fysiske plagene i form av muskelsmerter. Gutten var på behandling hos fysioterapeut, osteopat og kiropraktor, og det var først etter samtaler med legene at foreldrene hans skjønte at det var mer alvorlig enn det de hadde trodd.
– I et møte med skoleledelsen etter nok en voldsom episode da sønnen vår ble slått i fjor høst, sa vi at vi skulle ta sønnen vår ut av skolen hvis det skjer en gang til, men da truet de oss med barnevernet, sier foreldrene.
Byttet skole
Etter jul i fjor vinter ble andreklassingen flyttet akutt til Tårnåsen skole, og ting ble mye bedre der, ifølge foreldrene, men til tross for trivselen på Tårnåsen, valgte familien å flytte ut fra hjemkommunen etter et endt skoleår.
For en uke siden flyttet hele familien på fire fra Sofiemyr til Son. Begge barna begynte på Brevik skole allerede fra skolestarten i august.
– Her har alt fungert fint helt fra starten av, og det viktigste er skolens innstilling og holdningene til skolens ledelse når det gjelder det å ta tak i problemene som oppstår. Skoleområdet er kanskje ti ganger større enn på Sofiemyr, men det kryr av voksne i skolegården der og barna føler seg trygge der, sier 44-åringen.
Avdekket lovbrudd
– Vi føler barnet vårt har blitt reddet, men vi vil ikke at noen andre barn opplever det sønnen vår hadde opplevd. Det var årsaken til at vi tok kontakt med Oppegård Avis, sier Nina Birkeland.
De sendte en klage til Fylkesmannen i fjor høst. Sistnevnte fikk også en henvendelse fra Oppegård kommune og ble anmodet om å gjennomføre tilsyn på Sofiemyrtoppen og Vassbonn skoler, samt med kommunens rutiner knyttet til kapittel 9a i opplæringsloven.
Tilsynet, som ble åpnet i januar i år, avdekket flere lovbudd. Familien Birkeland er fornøyd med konklusjonene i rapporten og håper saken vil føre til endringer på skolen.
– Kommunen ville ta ut enkelte opplysninger fra rapporten, men vi insisterte på at ingen deler skulle tas ut. Det var viktig for oss at man kunne se hele hendelsesforløpet, og hva som skolen fikk av informasjon, samt hva de gjorde og ikke gjorde, sier de.
Klikk her for å lese Fylkesmannens rapporter i sin helhet!
Klikk her for å lese hva kommunalsjefen og rådmannen sier om saken.
Hva synes du om saken? Har du tips? Send en e-post til journalist Yana Stubberudlien ved å klikke her!
PS! Oppegård Avis har forsøkt å komme i kontakt med rektor Line Bjørnstad for kommentar til saken, men henvendelsene er foreløpig ikke besvart.