KURS FOR DE OVER 60: I september holdes det kurs om å mestre de tunge tingene i livet. Det blir første gang kurset holdes i Gamle Oppegård Rådhus. På bildet ser du Tove E. Embretsen (t.v) og Torgunn Lippestad Dahl.

– Mange møtes fortsatt etter kurset

Det blir mye latter på kurset for de over 60 når man lærer å hanskes med de tunge tingene i livet.

Publisert Sist oppdatert

«Takk, bare bra» er et tilbud til de over 60 i kommunen som ikke har det så bra. Kurset som reklamerer med at du kan lære å mestre og forebygge depresjon, handler om langt mer enn det. Du trenger ikke en gang være deprimert. Tap av jobb eller kjære, er eksempler på omveltinger i livet som kan gjøre hverdagen tyngre, og seniorkontaktene i Nordre Follo kommune står klare til å ta i mot deg.

Vil du kontakte seniorkontaktene

Torgunn Lippestad Dahl

Mobil: 95 73 64 37

E-post: torgunnlippestad.dahl@nordrefollo.kommune.no

Tove E. Embretsen

Mobil: 46 50 32 85

E-post: tove.embretsen@nordrefollo.kommune.no

Nytt kurs i september

Den 8. september settes det i gang en ny runde med kurset «Takk, bare bra», og det er noen få plasser igjen. For første gang skal kurset også holdes i Gamle Oppegård Rådhus. Og selv om de som går på kurset ender opp med en trofast oppmøte-statistikk, så er ventelister til neste kurs fullt mulig. Det er også mulig å ta kontakt selv om du ikke vil gå på kurs.

– Det er bare å ringe. Du trenger ikke søke om plass på kurset. Vi kan avtale en tid for samtale, det er bare å ta den første telefonen, eller få andre til å be oss om å ringe deg, sier Tove E. Embretsen, en av to seniorkontakter i Nordre Follo kommune.

Ifølge Embretsen er det slik at alder tilsier at man blir utsatt for mer tap enn de fleste folk i førtiårene. Det er nettopp tap som er et viktig stikkord på kurset.

Hjelper mange

Torgunn Lippestad Dahl er den andre seniorkontakten i kommunen, og hun forteller at de også snakker med mennesker som ikke ønsker å gå på kurs, men som allikevel har problematikken de tar opp på kursene.

– Tap, sorg, at man slutter i jobb eller mister venner. Du trenger ikke ha en depresjons-diagnose. Livet føles bare noen ganger tungt og vanskelig, og man klarer ikke delta på ting som før. Dette er ikke gruppeterapi, men du må være villig til å gjøre en endring, forteller hun.

MYE LATTER: Det blir mye å le av når man tar tilbakeblikk i livet.

Ler mye

– Vi ler mye på kursene. Mange kommer med eksempler på dumme ting man har gjort i livet. Kurset er så allmenngyldig at det kunne vært for 30 -åringer, men vi snakker ikke om jobb og de tingene, men om helt alminnelige temaer som alle vil kunne kjenne seg igjen i. Noen har kommet inn i dårlige mønstre som gjør livskvaliteten dårlig, og da leter vi etter motivasjon for endring, sier Lippestad Dahl.

Embretsen forteller at de finner teknikker til å hanskes med utfordringer. For eksempel prater de om hvordan skaffe nytt nettverk, og hvordan forstå hvilke ting man ikke trenger ta innover seg.

– Det kommer ofte opp ting som folk tror er rart og sært med seg selv, men som de andre deltakerne bekrefter at de også gjør. Ting normaliseres, sier hun, og poengterer at man snakker så mye eller lite man selv vil på kursene.

Usikker på om du vil ta kontakt?

Dersom du er usikker på om du vil ta kontakt, så er oppfordringen fra Lippestad Dahl at du snakker med seniorkontaktene om akkurat det.

– Noen har tenkt på dette i lang tid. Vi har folk som har hatt dialog med oss i 2 år før de kommer på kurs. Det vi ser er at når noen har vært på kurs, så fortsetter mange å møtes etter kurset.

For det er kanskje noe i det de sier, at man knytter kontakter ved å være sammen et par timer i uka, i 8 uker i strekk.

– Det gir nye bekjentskaper, og folk møter opp hver gang. Det er nesten alltid fullt oppmøte, sier Embretsen.

Powered by Labrador CMS