PÅ VEI TILBAKE: Paal Sjøvall har vært gjennom sitt livs mest dramatiske måned. Nå er han vei tilbake, og lørdag står han i spissen for folkefesten for å bevare Generasjonsparken ved Kolbotnvannet.

– Jeg har vært heldig

Tidligere har han forsøkt å stoppe støyen. Påskeaften holdt en hjerneblødning på å stoppe Paal Sjøvall. Nå kjemper han seg tilbake.

Publisert

Engasjert fotball-, håndball- og volleyballpappa, Stopp Støyen-frontfigur, FAU-leder, og en Generasjonspark-
forkjemper. Paal Sjøvall (47) kan knyttes til mange kamper i Oppegård og brenner for engasjement, uansett politisk ståsted.

Paal Sjøvall forteller at han ble forespurt om å stille til kommunestyret, blant annet av Senterpartiet. Han har meldt seg inn i partiet og vil sikkert bli synlig i kommunevalgkampen. Han er likevel klar på at han ikke ønsker å bli en del av kommunestyret, i hvert fall i denne omgang. Det er det andre som er mer kvalifisert til, mener han.

– Når man i utgangspunktet trives best upolitisk og er mest opptatt av sak, er det fint å være i sentrum i norsk politikk. Det har jeg lært av Kjell Magne Bondevik, uttaler Sjøvall.

– Det ble kjørt fort, men bak i ambulansen ble det ikke gjort noe. Jeg husker det stresset meg litt.

Paal Sjøvall

Den siste drøye måneden har 47-åringen kjempet en litt annen kamp. Historien startet på påskeaften, og den startet med et smell. På et sekund blir halve kroppen lammet.

Det ble ringt 113. Ambulansen var på plass etter fem minutter og satte kursen mot Ahus i full utrykning.

– Det ble kjørt fort, men bak i ambulansen ble det ikke gjort noe. Jeg husker det stresset meg litt. Han sa bare til sjåføren at han måtte tråkke til og gi full gass.

Hjerneblødning

Fremme på sykehuset ble det mange timer med full fres for Paal Sjøvall. Paal er mektig imponert over det effektive og profesjonelle mottaksapparatet som tar ham imot.

– Scanningen viste en blødning i venstre del av hjernen. Legene har gitt forskjellige forklaringer, men 47-åringen forteller at høyt blodtrykk over tid har vært en av faktorene.

Denne blødningen har heldigvis, ifølge legene, ikke noe med det høye aktivitetsnivået til Paal Sjøvall å gjøre. Det kan kanskje heller knyttes til tidligere sykdom. Ifølge Helsedirektoratet rammes rundt 12 000 av hjerneslag hvert år. Det er den tredje vanligste dødsårsaken i Norge.

Fant ikke Messenger

Paal Sjøvall husker godt hvordan kroppen fungerte da det sto på som verst.

– En veldig rar følelse. Du klarer ikke engang å telle til fem. De første dagene på sykehuset følte jeg for å fortelle at jeg hadde det bra. Jeg brukte én time på å finne Messenger-appen på telefonen. Jeg endte med å legge ut en video på Facebook.

Tobarnsfaren setter utrolig stor pris på de varme og støttende tilbakemeldingene han har fått. Naturlig nok har han ikke hatt mulighet til å besvare det enorme trykket på sosiale medier eller telefoner.

– Det største savnet for meg har vært barna mine på 13 og 15 år. Moren til barna har vært helt fantastisk å ha som støtte - i tillegg til nær familie og mange gode venner.

– I en slik situasjon er ensomhet noe man slåss mot. Husk at slag smitter ikke, sier Paal Sjøvall med et smil.

Rehabilitering

– Det en dårlig ide å flytte en etablert og godt besøkt møteplass bort fra Kolbotn sentrum,

Paal Sjøvall

Paal Sjøvall ble utskrevet fra Ahus etter seks dager og de siste ukene har han vært innlagt på rehabilitering på et senter like ved sykehuset.

– Jeg jobber mye sammen med fysioterapeut og ergoterapeut. Rehabiliteringen vil ta tid. Når jeg blir sliten, skjer det stadig at hele høyresiden blir følelsesløs, og det stråler nedover i beinet og ut i fingrene.

Sjøvall er blitt engasjert i hvordan slagpasienter blir fulgt opp. Det er stor forskjell på den oppfølgingen slagpasienter får i Norge. Store geografiske forskjeller avgjør hvilken rehabilitering og hjelpetilbud som er tilgjengelig.

- På rehabiliteringssenteret har jeg tatt i bruk mine politiske kontakter fra Stopp Støyen for å legge press på systemet. Unge mennesker skal ikke bli sendt på gamlehjem!, gløder Sjøvall.

Føler seg heldig

Selv opplever han at han har vært heldig. Han opplever å få den rehabiliteringen og oppfølgingen han trenger. Han er også glad for at han ikke har fått skjevhet i ansiktet eller andre synlige tegn på at han har vært gjennom en hjerneblødning.

– Kan du bli helt frisk igjen?

FOLKEFEST: Tross sykdom og rehabiliitering: Lørdag er Paal Sjøvall klar for å være med på folkefesten for å bevare Generajonsparken.

– Ja, jeg skal bli helt frisk igjen! Jeg merker at kroppen reagerer annerledes, jeg trenger mer hvile enn før og at ting kan ta litt lengre tid. Men ja, jeg har vært heldig og skal bli helt frisk igjen! Men det er klart at en slik opplevelse setter spor.

– Nå har jeg levd litt over en måned utenfor livet, og jeg er klar for å komme tilbake.

PS! Saken fortsetter under bildet! 

Nye prosjekter

Et av de nye prosjektene Paal Sjøvall har engasjert seg i, er den mye omtalte Generasjonsparken ved Kolben. Et flertall i kommunestyret vil bygge svømmehall og boliger på tomten bak Kolben. Sjøvall er en av mange som har engasjert seg for å bevare parken. Førstkommende lørdag blir det folkefest.

– Ta det litt med ro. Vi trenger ikke flere plastskøytebaner.

Paal Sjøvalls melding til lokalpolitikerne

– Vi gjør dette arrangementet for å sette enda mer søkelys på Generasjonsparken som et viktig rekreasjonsområde i sentrum.

– Møt opp kl. 14:00 til folkefesten i Generasjonsparken lørdag 1. juni, oppfordrer han.

– Generasjonsparken blir brukt, og den har fått 70.000 i støtte fra Kreftforeningen. Den er ikke bare midlertidig. Kreftforeningen la i sin vurdering av støtten vekt på at dette er en helhetlig folkehelsesatsing med nærhet til eldresenter, kommunens psykiske helsetjeneste, torget, kulturhuset og Kolbotnvannet, sier han engasjert.

En lett tilgjengelig aktivitetspark kan både bidra til at folk er mer aktive i sitt eget nærmiljø og være en viktig sosial møteplass, skriver Kreftforeningen videre i sin begrunnelse. Paal Sjøvall kan ikke være mer enig.

– Kommunen skriver selv på sine nettsider at parken skal ha aktivitetstilbud for alle generasjoner, og at den vil være med på å skape liv i Kolbotn sentrum. Det en dårlig ide å flytte en etablert og godt besøkt møteplass bort fra Kolbotn sentrum, påpeker Sjøvall.

Heller branntårn

– Dette handler egentlig ikke om bevaring av Generasjonspark eller ja eller nei til svømmehall. I bunn og grunn handler dette om dårlig planlegging. Ting skal gå fort, og det går for fort.

Sjøvall mener det viktigste vil være å bygge en skikkelig svømmehall på Langhus.

– Vi sliter veldig med å finnet ut av hvordan Kolbotnvannet skal renses. Når vi ikke finner løsningen på det, kommer det så forslag om å legge et flytende basseng der. Det virker litt forhastet. Uten så sterk sammenligning, så ligner disse planene litt på plastskøytebanen.

Paal Sjøvall vil jobbe for å bevare Generasjonsparken, og han mener Sofiemyrhallen kan brukes noen år til.

– Den fungerer kjempebra, og jeg mener den fint kan leve i fire eller åtte år til.

Paal Sjøvall synes det er veldig rart om alle skal kjøpe alt de har lyst på rett før fusjonen, som kommunesammenslåingen er, og han har en klar oppfordring til lokalpolitikerne:

– Ta det litt med ro. Vi trenger ikke flere plastskøytebaner. Da er det bedre å bygge et branntårn, sier Paal Sjøvall.

Powered by Labrador CMS