ALLSIDIG BRYGGE: Det er mye som kan gjøres på denne bryggen! Nicholas Wilkinson holdt appell om både beredskapssenteret og Kolbotnvannet.

– La oss rense Kolbotnvannet sammen

Syngende, iført slåbrok og svømmeføtter, utfordrer SV alle partier og kommunen til å rense Kolbotnvannet.

Publisert Sist oppdatert

Hva gjør man ikke for en stemme? Oppegård SV spiller på de kreative og humoristiske strengene, og oppfordrer til å gjøre noe med Kolbotnvannet nå, slik vi kan bade i sentrumsvannet vårt!

– Vi vil sette Kolbotnvannet på dagsorden igjen, og utfordrer alle politiske partier til å bli med på en forpliktende avtale om å få renset Kolbotnvannet én gang for alle, sier SV-politiker Håkon Arald Gulbrandsen.

KREATIV POLITIKER: Det er Håkon Arald Gulbrandsen som er drivkraften bak det kreative opptrinnet på brygga som var onsdag 23. august.

Mye algegift

Prøver fra Kolbotnvannet analysert 24. august viser betydelige mengder cyanobakterier (blågrønnalger som produserer giftstoffer).

Mengden algegift er 5,4 µg/l microcystin i overflatevann. Grensen for drikkevann er 1 µg/l, så heller ikke dyr bør drikke av vannet.

Les også: Boblende suksess! 

Grensen for badevann er 10 µg/l, men giftmengden kan øke. Kommunen følger opp, og skal ta flere prøver de neste ukene.

– ÆSJ!: Vannet er grønt, skittent og uten sikt! Går det ikke an å gjøre det badevennlig? Spørsmålet kommer fra SV-politikerne.

Grumsete utsikter

SV vil blant annet at man skal kunne bade innen 2021, for da utløper målene i forskriften fra Vanndirektivet. De vil også at vannet skal registreres som som en offentlig badeplass. 

Heidi Tomten i UTE i Oppegård kommune sier de har jobbet lenge med saken, men at utsiktene ikke er spesielt gode. Problemet er at det er et sentrumsvann i et tett befolket område med mange forurensningskilder.

Les også: Legionella-funn på The Well

– Det er vanskelig å få god kvalitet i denne type vann, og med stor befolkningsvekst kan det bli enda dårligere kvalitet enn i dag, forklarer hun.

Virksomhetsleder i UTE Oppegård, Heidi Tomten.

Utendørsbasseng

– Vi gjennomfører allerede konkrete tiltak for å rense vannet, og det er viktig å skille mellom valgkamp og kommunalt arbeid, sier Tomten.

Hun kan ikke fastslå noen dato for når Kolbotnvannet vil bli badevennlig - hvis det noen gang blir det.

Les også: Se kommunen fra fugleperspektiv - og last ned bilder gratis!

– En løsning er å bygge et utendørsbasseng, slik Arendal og København har gjort. Et slikt basseng gjør det enkelt å kontrollere vannkvaliteten. Rådmannen skal fremme saken for kommunestyret nå i høst. 

– Jobber med saken

I en e-post til Oppegård Avis, skriver Tomten at kommunen er nå i dialog med NIBIO (Norsk Institutt for Bioøkonomi), for å sette i gang tiltak med gode effekter. 

Hun skriver videre at det vil hjelpe å rehabilitere ledningsnettet, erstatte såkalte felleskummer - hvor både kloakk og overvann går i åpne renner og rotter kan bevege seg fritt mellom dem. Driftstiltak som å spore feilkoblinger og lekkasjer har trolig også effekt.

Les også: Bli med og padle Kolbotnvannet - meter for meter

– Det er også viktig å finne kildene til fosfor som igjen gir oppblomstring av alger, skriver hun.

Powered by Labrador CMS