• Nyheter
  • Sport
  • Kultur
  • Debatt
  • Video

Meny

  • Nyheter
  • Sport
  • Kultur
  • Debatt
  • Video

Manglende helhetssyn på grunnforholdene

«Har kommunen tilstrekkelig kompetanse til å vurdere geotekniske utredningene om kvikkleire?» spør Gunnar Sveen i sitt leserinnlegg.

Kokevarselet for Sofiemyr og Tårnåsen gjelder fortsatt

Alle innbyggere som har fått kokevarsel på sms, blir fortsatt anbefalt å koke vannet før man drikker det.

– Ikke gå på Kolbotnvannet!

Alle frarådes å oppholde seg på Kolbotnvannet. Isen er utrygg til tross for flere minusgrader ute.

– Kok drikkevannet inntil videre

Det er påvist større vannlekkasjer i Solbråtanveien og Vassbonnveien, men det mangler også vann eller er dårlig trykk andre steder i kommunen.

– Ytterligere undersøkelser burde vært igangsatt med en gang rapporten forelå i 2017

Flere av lokalpolitikerne er overrasket over funnene i rapporten fra 2017 som indikerer sterkt at det er høy sannsynlighet for et kvikkleireskred ved Kolben. Samtidig er flere av partiene åpne for en eventuell utbygging der i fremtiden.

Beskrives som kvikkleiresone i høyeste risikoklasse

Sonderingsdata og grunnundersøkelsene fra 2017 indikerer sterkt at det er kvikkleire i grunnen til Generasjonsparken ved Kolben. Ifølge den samme rapporten er det høy sannsynlighet for at et skred inntreffer.

– Uheldig at saken ikke har vært til politisk behandling ennå

Lokalpolitikerne sier rensing av Kolbotnvannet har vært og er en svært viktig sak, og de fleste av dem reagerer på at saken om dekantvannet og slambehandlingsanlegget ikke har vært til politisk behandling.

– Potensielt forurensende for Kolbotnvannet

Referansegruppen for Kolbotnvannet reagerer kraftig på Nordre Follo kommunes søknad om utslipp av dekantvann til Kolbotnvannet. – Vi mener kommunen bryter med intensjonen om å bedre vannkvaliteten til Kolbotnvannet, skriver Bjørn Rosseland i et innlegg på vegne av referansegruppen.

Har ikke tegnet utbyggingsavtale ennå

Utbyggeren av Storebukta reagerer på at utbyggingsavtalen med kommunen ikke er tegnet ennå til tross for at området er nesten ferdig utbygd.

Kolbotnvannet under kommunalt angrep – igjen

«Innbyggerne i Nordre Follo bør, som et minimum, kreve at slambehandlingsanlegget og en ytterligere ødeleggelse av Kolbotnvannet blir tatt opp til politisk behandling. Kommunen styres av politikere. Vi lever vel ikke i et rådmannsvelde?» spør Bjørn Gunnar Ganger i sitt innlegg.

Et nytt slangebrudd?

Hva som var årsaken til et nytt tilfelle av misfarget vann i Kantorbekken, observert mandag 16. november, er fortsatt uvisst.

Lekkasje av anleggsvann etter slangebrudd

Tirsdag og onsdag denne uken fikk Oppegård Avis flere henvendelser fra innbyggerne som er bekymret for Kantorbekken og Kolbotnvannet. Misfarging av vannet i Kantorbekken skyldes lekkasje av lensevann fra et sedimenteringsanlegg, ifølge kommunen. Spørsmålene om Kolbotnvannet er fortsatt ubesvart.

Hva skjer med vannet?

Siden tirsdag har Oppegård Avis fått flere henvendelser fra innbyggerne som er bekymret for Kantorbekken og Kolbotnvannet.

Bekymret for kantvegetasjonen

Tidligere landskapsarkitekt Tone Bjørge tar opp flere problemstillinger i sitt debattinnlegg, blant annet fjerning av kantvegetasjonen mellom Jan Baalsruds plass og Kolben.

Fikk grønt lys fra Fylkesmannen – Snart skal deler av kantvegetasjonen rundt Kolbotnvannet fjernes

I løpet av vinteren skal kommunen fjerne deler av kantvegetasjonen i tre konkrete områder rundt Kolbotnvannet: ved Veslebukta, Jordbærsletta og Nordenga.

– Det er lovlig. Vi har alle tillatelsene i orden.

Kommunen er ferdig med spunting i Veslebukta. Borearbeidene anslås ferdigstilt i løpet av to ukers tid. Ifølge kommunen er anleggsarbeidene i Kolbotnvannet lovlige, som innebærer at de ikke fører til alvorlige konsekvenser for alt det levende der.

Bekymret for Kolbotnvannet

Oppegård Avis har fått flere meldinger fra våre lesere som er bekymret for Kolbotnvannet. – Det ser ut som et gjørmehull, sier en av beboerne på Tangen. Sjekk også videoen i saken!

Utbyggeren fikk grønt lys til å hogge ned titalls trær i kantsonen

Tidligere denne uken fikk Oppegård Avis flere meldinger fra innbyggerne som reagerer på at utbyggeren av Storebukta og Veslebukta hadde hogget ned flere løvtrær langs Kolbotnvannet, en til fire meter fra vannet. Det viser seg at utbyggeren har fått tillattelse fra kommunen.

Gikk enstemmig imot svømmehall og flytende basseng

Det gamle politiske flertallet i Oppegård ville bygge flytende svømmebasseng i Kolbotnvannet og svømmehall bak Kolben. Nå har formannskapet i Nordre Follo enstemmig stanset planene

– En hån mot naturen

Leder i Naturvernforbudet i Nordre Follo, Mariella Nora Isabella Filberg Memo, reagerer sterkt på anleggelse av den nye gangveien inne i den rødlistede sumpskogen ved Storebukta. – Verken utbyggeren eller kommunen ved Vei og Park har faglig kompetanse til å vurdere felling av trær der, sier hun.

– Ikke i strid med detaljreguleringen

Oppegård Avis har fått flere henvendelser fra innbyggerne som reagerer på hogsten i forbindelse med anleggelse av en gangvei inne i den rødlistede sumpskogen ved Storebukta.

Målet om badevann innen 2030

– Kolbotn skal være den grønne byen ved vannet, ifølge visjonen til kommunen, men i dag ser Kolbotnvannet ut som en kloakkpøl og en gjørme som ingen vil bruke. Nå håper vi at lokalpolitikerne tar et etterlengtet grep og redder Kolbotnvannet, sier Bjørn Rosseland fra Myrvoll.

Bekymret for drikkevannet vårt

Naturforvalter og styremedlem i Naturvernforbundet i Nordre Follo, Line Lund Norbakk, er bekymret for at vannkvaliteten i Gjersjøen kan bli forringet som følge av økt saltbruk.

Dette mener partiene om situasjonen med svømmehallene i Ski og Oppegård

Lurer du på hvordan lokalpartiene vil løse den oppståtte situasjonen med svømmeanleggene på Sofiemyr, Kolbotn og Langhus, og hvilke løsninger og visjoner de har for svømmetilbudet i Nordre Follo?

– Redd Kolbotntjernet

"Vi i Senterpartiet er fortsatt svært bekymret for Kolbotntjernets tilstand. Målinger for mai og juni viser at vannet har det høyeste gjennomsnittlige fosfortallet siden 2009", skriver Tor Anders Østby og Hilde Widerberg, toppkandidatene på Senterpartiets liste i Nordre Follo, i et debattinnlegg.

Skylder på tørr sommer og gamle feil

Grunnen rundt Kolben har sunket 40 centimeter. Den tørre sommeren i fjor er en sentral årsak til dette, ifølge kommunen, mens sprekker i gulv og vegger skyldes hovedsakelig feil ved grunnarbeid og flisleggingen under byggeperioden.

Opprop til neste generasjon

Olav Klungreseth skriver i sitt leserinnlegg om den grønne byen ved Kolbotnvannet som forsvant.

– Det har ikke rent kloakk til Kolbotnvannet

Skade på spillvannsledningen i Solbråtanveien har ført til at kloakken har stuvet seg opp i kum og forårsaket kloakklukten og synkehull på stedet.

– Prøv fiskelykken i kveld!

Onsdag 12. juni inviteres alle barn med foreldre til årets Fiskesommer, for å fiske etter abbor og mort i Kolbotnvannet.

– Ingen grunn til panikk

Det er ingen grunn til å frykte at det er farlig å spise normale mengder kreps fra Kolbotnvannet, ifølge forsker Sigrid Haande.

Kolbotnvannet og de fire årstider

Noen av oss er så begunstiget at vi har utsikt til vann – for oss Kolbotnvannet.

Foreslår arkitektkonkurranse for ny bro over Kolbotnvannet

Rådmannen anbefaler å utlyse en arkitektkonkurranse for ny bro over Kolbotnvannet. Konkurransegrunnlaget skal sendes til minimum fem inviterte arkitekter.

Dette mener gruppelederne om flytende svømmebasseng-saken

Kommunen jobber med å velge leverandør for prosjektet "Flytende svømmebasseng på Kolbotnvannet" for å kunne sette i gang med det snarest mulig. Les hva lokalpolitikerne mener om saken.

Slik kan flytende svømmebasseng på Kolbotnvannet se ut

Anlegget ved Arendal gjestehavn vil være et referanseprosjekt for flytende svømmebasseng på Kolbotnvannet. Sistnevnte er planlagt å være åpent i sommerhalvåret fra 1. mai til 30. september, og kan være i drift sommeren 2020.

Tjern eller vann? Hva er riktig?

Språkeksperten er ikke i tvil.

– Byggeprosjekter ved Kolbotnvannet vil vi følge ekstra nøye med på

"Utbyggere må forholde seg til de avtaler som er inngått med kommunen", skriver varaordfører og UMP-leder Kjell G. Pettersen (H) i sitt debattinnlegg.

Skal slippes på kum i Gjersjøveien

Nordre Follo renseanlegg har gitt klarsignal til at anleggsvannet fra byggegropen i Storebukta kan slippes inn på renseanlegget, like ved Oppegårdbanen.

Vil slippe ut anleggsvann på offentlig avløpsnett

Utbyggeren samler opp anleggsvannet i byggegropen ved Storebukta. Anleggsvannet som ble borttransportert til Vestby er ikke fraktet tilbake til Kolbotn ennå.

– Denne metoden har andre negative miljømessige effekter

Inntil videre er borttransportering av anleggsvann med tankbil iverksatt ved Storebukta. – Vi vil rent umiddelbart anta at denne metoden har andre negative miljømessige effekter, sier utbyggeren av Storebukta-prosjektet, Svenning-Gultvedt i Solon Eiendom.

– De bør kontrollere om kommunen følger opp sine plikter

I slutten av juni i fjor vedtok kommunestyret å oppnevne en referansegruppe med engasjerte innbyggere, organisasjoner og andre interessenter som skulle gi innspill til kommunens arbeid med Kolbotnvannet. Gruppen har ikke hatt et eneste møte ennå.

– Saker som dette svekker folks tillit de som skal være ansvarlige

Jeg leser til min bestyrtelse om utviklingen i saken om utslipp til Kolbotnvannet og vendingen med Fylkesmannens inngripen. Selv om jeg fortsatt har et håp om at selve utslippet ikke er alvorlig forurensning, ble denne saken nå alvorlig likevel.

Kommunen lar anleggsvannet renne ut i Kolbotnvannet

– Her er det ikke påvist forurensing ennå, sier planleder i UTE Oppegård, Stig Bell.

– Utslippene til Kolbotnvannet må stanses øyeblikkelig

Betydelige mengder anleggsvann pumpes rett ut i våtmarksområdet ved Storebukta. Håkon Arald Gulbrandsen (SV) krever at utbyggeren av Storebukta stanser utslippene øyeblikkelig.

Advarer mot usikker is på Kolbotnvannet

I vinter er det farlig å ferdes på isen i områdene i nordre del av innsjøen.

"Hvor kommer alt det stygge ifra?"

Lurer du også på hva som skjer med Kolbotnvannet for tiden? Her får du svaret.

Større satsing på vann og avløp i Ski

Rådmannen i Ski foreslår å bruke 229 millioner kroner til utskifting av vann- og avløpsledninger neste år. Oppegård må klare seg med 48 millioner kroner.

Sprengladning forårsaket fiskedød

Verken kommunen eller innbyggerne var informert.

Mystisk fiskedød i Kolbotnvannet

Å fange fisk med bare hendene? Det kunne du gjøre i Kolbotnvannet mandag ettermiddag.

Tar opp gebyrsaken på nytt i desember

– Saken om avgiftsnivået for vann- og avløp på Svartskog skal tas opp på nytt ved budsjettbehandlingen i desember, sier UMP-leder Kjell Pettersen (H).

Best sammen

– Denne perioden er det særlig tre temaer som har dominert det lokale nyhetsbildet: Kommunesammenslåing, utbygging og Kolbotnvannet, sier Melissa kristiansen (H) i dette debattinnlegget.

Krever omprioritering

– Man klarte å rense Mjøsa. Da må det være mulig å rense Kolbotnvannet. Det handler kun om prioritering. Innbyggerne betaler nok i kommunale avgifter. De bør ikke belastes ekstra for å rydde opp i denne saken, sier Eiliv Mæhle Liljevik (60).

Foreslår økning i gebyret

Ordfører Thomas Sjøvold foreslår å øke utskiftingstakten av ledningsnettet ved å øke vann- og avløpsgebyret.

Kan mort forurense Kolbotnvannet?

Ja, det kan den, særlig hvis mengden av arten blir stor, slik som i Kolbotnvannet.

Ikke stopp pressen!

Oppegård er en verden i miniatyr. Vi har ikke mange journalister, rådmenn, lokalpolitikere eller innbyggere, men vi har noen av hver – og det skal vi være glade for.

– Urettferdig kritikk av våre politikere!

Det er vel få yrker der man er utsatt for mer kritikk enn politikere – så også våre lokale politikere, skriver Oddbjørn Skredderberget fra Kolbotn i sitt ironiske debattinnlegg.

– Det skyldes kloakk

Tom Christensen (54) fra Kolbotn mener politikerne må ta ansvar for revidering av kommunens kloakksystem.

– Spillvannsnettet og pumpestasjonene er underdimensjonert

Rådmann Lars Henrik Bøhler innrømmer at kommunen har behov for store investeringer når det gjelder spillvannsnettet og pumpestasjonene.

Måler ikke ved overløpene

Fjorårets rapporter med resultater fra overvåkingen av Kolbotnvannet skal legges fram i september, men det ble ikke målt noe i nærheten av utslipp og overløp.

– Spesielt å skylde på dyrebæsj

Trond Grahnstedt (65) er provosertover kommunens bortforklaringer og håndtering av saken om forurensning til Kolbotnvannet.

Forurensing, hemmelighold og tiltak

– Det har vært et betydelig engasjement om situasjonen i Kolbotnvannet i sommer. Det er bra at mange engasjerer seg. Jeg må likevel få gi uttrykk for at det kanskje kan stilles et og annet spørsmål om saklighetsnivået, både i leserinnlegg og i redaksjonelle artikler, sier varaordfører og UMP-leder Kjell G. Pettersen, i dette leserinnlegget.

– Bytt ut hele kloakknettet raskt

Med det elendige kloakknettet vi har i kommunen og stor utbygging av nye boliger vil Kolbotnvannet aldri bli bra.

Så mye kloakk lekket ut fra Kolben

Etter forespørsel fra Oppegård Avis har kommunen beregnet hvor mye kloakk rant ut fra Kolben og ut i Kolbotnvannet som følge av den mangeårige kloakklekkasjen.

Nå skjer det ting!

– Innbyggerinitiativet og kloakk-saken fikk fart på sakene, smiler Håkon Gulbrandsen (SV).

Kloakkutslipp fra Kolben hemmeligholdt i ett år

En tilsynelatende harmløs sak om rensing av Kolbotnvannet fikk det til å koke i kommunestyret mandag. Nå viser det seg at store mengder kloakk har lekket fra Kolben og ut i vannet gjennom ti år. Da kommunen fikk vite om saken, lot de være å informere innbyggere og folkevalgte. Se videoen fra dagens kommunestyremøte.

Nå kan vi bade her!

Akkurat nå er det nesten ikke cyanobakterier i Kolbotn­vannet, og det er svært liten fare for oppblomstring av algene de nærmeste ukene.

Dette mener folket!

Stort engasjement for underskriftskampanjen for å rense Kolbotnvannet. Se hva naboen din mener.

– Høyre har styrt Oppegård i mangetiår uten nevneverdige resultater for Kolbotnvannet

– Høyre har pratet for lenge. Når krever vi handling, skriver SVs Håkon Gulbrandsen i dette innlegget.

Nå er målet snart nådd

Det nærmer seg 300 underskrifter for Håkon Gulbrandsens aksjon for å rense Kolbotnvannet.

– Vi har behov for konkret handling, ikke flere planer og mer diskusjon

– SV og Håkon Gulbrandsen vil redde Kolbotnvannet. Det er prisverdig, men det vi trenger er handling, og vi er godt i gang, skriver varaordfører Kjell G. Pettersen (H).

– Rens Kolbotnvannet!

– Responsen har vært overveldende, skriver SVs Håkon Gulbrandsen i dette innlegget.

Kjemperespons på Kolbotnvannet-aksjon! Håkon nærmer seg målet!

Snart 200 har skrevet under på SV-Håkons aksjon for Kolbotnvannet.

Drar i gang folkeaksjon for Kolbotnvannet

– Bidrar vi alle og lager en skikkelig plan, bør vannet kunne bli badbart om noen få år, mener SV-politiker Håkon Gulbrandsen. Nå drar han i gang en underskriftskampanje.

Svømming i sentrum

– Jeg tror det kommer til være en magnet for å trekke folk til Kolbotn sentrum, sier ordfører Thomas Sjøvold om det nye folkebadet.

Advarer mot usikker is på Kolbotnvannet

Kommunen ber folk vise aktsomhet når de skal bevege seg ut på Kolbotnvannet, og spesialt i områdene hvor de har tiltak for å bedre vannkvaliteten.

Reagerer på forsøpling i Kolbotnvannet

Noen har slengt fra seg diverse ting i vannet ved bryggen ved Kolben. Dette får vår leser til å reagere.

– La oss rense Kolbotnvannet sammen

Syngende, iført slåbrok og svømmeføtter, utfordrer SV alle partier og kommunen til å rense Kolbotnvannet.

Store mengder giftalger i Kolbotnvannet

Kommunen advarer mot høyt algenivå i vannet, og mot bading for både mennesker og dyr.

Kreative eller gale? Alt Oppegårds politikere gjør for en god sak!

Valgkampen er definitivt i gang...

Kolbotnvannet - meter for meter

Slik har du aldri sett det vakre vannet før! Se video av Kolbotnvannet fra kano - meter for meter!

Advarer mot hundebad i Kolbotnvannet

Nye målinger viser en god del alger i Kolbotnvannet.

– Vet ikke hvor oljen kommer fra

Fylkesmannen har pålagt grunneier å utføre strakstiltak for å stoppe at oljen som lekker fra Peder Sletners vei 2 skal ende opp i Kolbotnvannet.

Her prøver de å hindre at oljen havner i Kolbotnvannet

Forsøker å hindre oljesøl ned i Kolbotnvannet med lenser i innsjøen.

Nå skal det ryddes

Lokallagleder i Framtiden i våre hender Oppegård, Khanh Thanh Nguyen , har tatt initiativ til en søppelaksjon. Både Follo Ren og kommunen har sagt ja til å samarbeide om ryddingen.

Ønsker å rydde i Oppegård

Nguyen Khanh Thanh (62), lokallagsleder i Framtiden i våren hender, Oppegård, vil rydde i kommunen sammen med Miljøagentene og Natur og Ungdom. Han håper kommunen vil være med å bidra.

Ta det 'isi på isen på Kolbotnvannet!

Mange benytter anledningen til å kose seg på skøytetur for tiden, men vis varsomhet!

FOR FOLK I OPPEGÅRD, AV FOLK I OPPEGÅRD

Redaktør:

Sigbjørn Vedeld

Ansvarlig redaktør:

Thomas N. Witsø-Bjølmer

Salgs- og markedssjef:
Kenneth Johnsen

Besøksadresse:
Sofiemyrveien 6D
1412 Sofiemyr

Redaksjon:
[email protected]
(+47) 66 82 21 32

Postadresse:
Postboks 11
1411 Kolbotn

Salg:
[email protected]
(+47) 926 66 401

Annonsering

Om Oppegård Avis

Tips oss

Personvern