Sommerles 2020

HÅPER PÅ NY REKORD: Bibliotekarene Hilde Sjølset, Agnethe Gulbraar og Hans Martin Enger ved Kolben bibliotek håper at flest mulig barn skal «bade» bøker i juni, juli og august.
HÅPER PÅ NY REKORD: Bibliotekarene Hilde Sjølset, Agnethe Gulbraar og Hans Martin Enger ved Kolben bibliotek håper at flest mulig barn skal «bade» bøker i juni, juli og august.

Sommerles på dypt vann

Norges kuleste lesekonkurranse for barn og unge starter mandag 1. juni. – Vi håper du vil bli med «Asbjørn og Astrid på dypt vann» i årets sommerleskampanje! sier bibliotekarene Hilde Sjølset, Agnethe Gulbraar og Hans Martin Enger ved Kolben bibliotek.

Publisert

– Sommerles-kampanjen har vært en stor suksess gjennom flere år. Det blir Sommerles i år også, med oppstart som alltid 1. juni, sier bibliotekarene Agnethe Gulbraar, Hilde Sjølset og Hans Martin Enger ved Kolben bibliotek.

      Sommerles 2020:

 • En nasjonal, digital lesekampanje for barn og unge fra 5 til 13 år (1.-7. trinn).
 • I regi av bibliotek i hele landet, og i samarbeid med skolene og barnehagene.
 • Varer fra 1. juni til 31. august.
 • Påmeldingen starter mandag 1. juni.
 • Barna lager seg en profil på sommerles.no, registrerer alt de leser, lytter til i kampanjeperioden og får XP (poeng) for hver leste eller hørte side.
 • I tillegg til XP kan barna også gjøre seg fortjent til digitale troféer og kule premier som kan hentes på biblioteket
 • Alle bøker og lydbøker teller, uavhengig av om de er lånt på et bibliotek eller ikke, og om barna leser selv eller blir lest for. Alt av e-bøker, pocket-bøker og bøker med tekst, bilde eller tegneserier er også godkjent.
 • Du kan ikke registrere aviser (med unntak av Aftenposten jr.), oppslagsverk/leksikon og blader, som for eksempel Julia, Wendy, Bamse og Donald.
 • Barna får tilgang til en spesialskrevet fortelling av forfatter Mari Moen Holsve.

 • Målet med kampanjen er å motivere barna til å lese så mye de bare orker i løpet av en lang sommerferie og dermed øke lesekompetansen i en periode der den vanligvis svekkes.
 • Utviklet av Vestfold og Telemark fylkesbibliotek og Snuti AS., og ledes i 2020 av Viken fylkesbibliotek.

 • Les mer på hjemmesiden til Nordre Follo bibliotek og på sommerles.no

De inviterer alle barn på 1.-7.trinn, og spesielt de eldste av disse elevene, til å bli med på årets Sommerles, som er Norges største lesekonkurranse.

I fjor hadde Sommerles over 130.000 deltakere, hvorav 5812 barn fra tidligere Oppegård og Ski kommuner.

– Målet vårt er at flest mulig barn, fra skolestartere til de som snart skal slutte på barneskolen, skal «bade» bøker i juni, juli og august. Kampanjen er også en fin påminnelse om bibliotekets tilbud som er litt annerledes enn det pleier, men fullt operativt, sier Agnethe Gulbraar.

Hårete mål om å bikke 5 millioner sider

Visste du at barna i tidligere Oppegård og Ski kommuner leste og lyttet mest av alle i hele Akershus fylke i fjor?

– Til sammen leste barna i Oppegård og Ski 4 928 968 sider i fjor, mot 4 104 543 sider året før. Jeg tror vi skal klare å bikke 5 millioner sider i år, sier Hans Martin Enger.

Rundt 57 prosent av alle Oppegård og Skis elever i barneskolealder deltok på Sommerles 2019.  Nå er Enger og de andre bibliotekarene veldig spente på om sommerleserne i vår kommune klarer å slå fjorårets rekord.

Hans Martin Enger oppfordrer alle foresatte til å støtte barna underveis og sørge for de gode leserutinene fra tidlig av.

– Husk at du som forelder er barnets viktigste støttespiller. Lesing er den viktigste og den mest grunnleggende kompetansen som avgjør hvem man er og hvem man blir, sier bibliotekaren.

SOMMERLES I OPPEGÅRD: Sjekk statistikken for Sommerles i tidligere Oppegård kommune!
SOMMERLES I OPPEGÅRD: Sjekk statistikken for Sommerles i tidligere Oppegård kommune!
LESER MYE OM SOMMEREN: Frøydis Myklebust (12) fra Tårnåsen.
LESER MYE OM SOMMEREN: Frøydis Myklebust (12) fra Tårnåsen.

Gleder seg

Frøydis Myklebust (12) fra Tårnåsen er blant dem som har vært med på Sommerles flere år på rad.

– Det er veldig gøy å konkurrere. Jeg blir også oppmuntret til å lese mer enn det jeg pleier å gjøre.  Jeg leser både hjemme og ute, for eksempel på stranden, og jeg hører mye på lydbøker når jeg går turer med hunden. I sommer skal jeg sikkert lese mye fordi vi skal være mye hjemme. Muligens skal vi på hytta i Telemark, men da tar jeg med meg masse bøker, sier tolvåringen.

Slik blir du med

LIKER SOMMERLESFORTELLINGER: William Ouren (9) fra Sofiemyr skole.
LIKER SOMMERLESFORTELLINGER: William Ouren (9) fra Sofiemyr skole.

For å bli med på Sommerles må hver elev opprette egen profil på sommerles.no og registrere bøker der.

Sommerles er lagt opp som et spill der deltakerne samler poeng ved å lytte til bøker, høre på lydbøker, bli lest for, lese selv og gjøre oppgaver.

Årets tema er hav, og årets spesialskrevne sommerlesfortelling, «Astrid og Asbjørn er på dypt vann» av Mari Moen Holsve, gjenspeiler temaet.

William Ouren (9) fra Sofiemyr skole har storkost seg med Sommerles siden 1. klasse.

Niåringen sier at han ikke  er så opptatt av selve konkurransen, men påpeker at han liker godt sommerlesfortellingene og leser bøker når han har tid og lyst til det.

– Jeg liker å lese krimbøker, aviser og tegneserier som Donald. Jeg er mye ute om sommeren, så jeg leser cirka fem bøker i løpet av hele sommerferien. I sommer skal jeg slå denne rekorden, sier niåringen.

Bok + is = sommerglede

I spillet oppnår deltakerne troféer underveis og får beskjed når de har oppnådd en poengsum (level) som gir premier de kan hente på biblioteket. Deltakerne får premie på oppnådd level 10, 20 og 30.

– Vi er litt usikre på hvordan vi skal få delt ut premier på biblioteket som følge av situasjonen med covid-19, men vi skal få det til! Dessverre blir det ingen ordinær sommerlesfest i år, men vi skal dele ut is som ekstrapremie på biblioteket, ved henting av første og tredje premie (level 10 og 30), lover Hilde Sjølset.

Hun sier at som følge av situasjonen med covid-19 har hun og de andre bibliotekarene savnet både unge og voksne lesere, og ikke minst den gode litterære samtalen med disse.

– Vi håper vi kan møtes snart igjen, ansikt til ansikt, sier Sjølset.

LESEBINGO? Ingvild Enger (8), Solveig Enger (10) og Tiril Kristiansen (10) foreslår å prøve lesebingo, med lesing på uvante og utfordrende plasser.
LESEBINGO? Ingvild Enger (8), Solveig Enger (10) og Tiril Kristiansen (10) foreslår å prøve lesebingo, med lesing på uvante og utfordrende plasser.

Foreløpig driver bibliotekarene med den digitale formidlingen og planleggingen, og møter lånerne utenfor biblioteket.

– Ikke vær redd for å kontakte oss på telefon eller e-post, og spør oss gjerne om råd om du ikke klarer å finne en passende bok, sier Sjølset.

På verandaen og på stranden

Søsknene Ingvild (8) og Solveig (10) Enger liker også Sommerles. Om sommeren foretrekker de å lese bøker ute på verandaen, men synes også det er gøy med høytlesing ved bålet, på stranden og i skogen.

– Det er veldig gøy å konkurrere på Sommerles. Vi får også lest mange spennende bøker og blir samtidig bedre til å lese, sier de to.

Husk at alle bøker og lydbøker teller, uavhengig av om de er lånt på et bibliotek eller ikke, og om barna leser selv eller blir lest for. 

– Jeg er nå ferdig med «ABC-vers» og høytlesing av to Harry Potter-bøker, og jeg gleder meg til fortsettelsen, sier åtteåringen.

Storesøsteren hennes har nettopp blitt ferdig med «Tante Grusom» av David Walliams, og anbefaler den til alle sommerlesere.

Les også: Utfordrer til samarbeid med Ski for å vinne årets Sommerles