Legesentrene i Nordre Follo

FRYKTER KARANTENE FOR LEGER: – Som lege frykter jeg at vi som jobber på legesentrene, også blir nødt til å måtte gå i karantene for å følge de nasjonale retningslinjene, sier fastlege Bjørn Watle på Trollåsen legesenter.

Enorm pågang: – Ikke oppsøk legevakt eller legesenter ved mistanke om koronasmitte

– Vi har en helt enorm pågang av pasienter som har mistanke om koronasmitte og de som ønsker å vaksinere seg mot lungebetennelse, sier fastlege Bjørn Watle ved Trollåsen legesenter.

Publisert

De siste dagene har det vært observert lange køer utenfor de lokale legesentrene. Fastlege Bjørn Watle ved Trollåsen legesenter bekrefter at pågangen av pasienter er enorm for tiden.

– Vi har en helt enorm pågang av pasienter som har mistanke om koronasmitte og de som ønsker å vaksinere seg mot lungebetennelse. Vi bruker alle ressursene vi har og har kuttet en del av oppgavene for å kunne være med på den nasjonale dugnaden for å hindre smittespredning, sier Watle.

Vaksinering av eldre og andre risikoutsatte grupper

      Risikogruppen:

  • Eldre fra 65 års alder (hvert 10. år).
  • Personer som har immunsvikt eller som bruker medisiner som svekker immunforsvaret.
  • Personer som har kronisk sykdom og andre tilstander som øker risikoen for pneumokokksykdom.
  • Personer som gjennom sitt yrke har økt risiko for smitte som laboratoriepersonell og personer som eksponeres for sveiserøyk.  
  • Les mer her.
     

Bjørn Watle sier legesentrene følger de nasjonale anbefalingene fra Folkehelseinstituttet (FHI) om vaksinering av voksne med økt risiko for alvorlig sykdomsforløp dersom de blir syke av pneumokokk-bakterien.

Sistnevnte kan gi alvorlig lungebetennelse, blodforgiftning og hjernehinnebetennelse med høy dødelighet. Selv med antibiotikabehandling er dødeligheten høy, om lag 20 prosent.

– FHI anbefaler pneumokokkvaksine (red. anm.: vaksine mot lungebetennelsen) til eldre fra 65 år og andre risikoutsatte personer. Dessverre er det mangel på denne vaksinen hos oss, sier Watle.

Han sier vaksinen er nå reservert kun til de sterkt trengende pasientgrupper med:

  • Hivinfeksjon/aids (på blå resept)
  • Stamcelletransplantasjon (på blå resept)
  • Anatomisk eller funksjonell miltmangel (på blå resept)
  • Cerebrospinalvæskelekkasje
  • B-cellesvikt
  • Hematologisk kreft (leukemi, lymfom, myelomatose)
  • Organtransplantasjon.

Fra 65 års alderen

Eldre og personer med nedsatt immunforsvar er særlig utsatt, og har nytte av å beskytte seg gjennom vaksinasjon, viser en ny rapport fra FHI. Husk at det tar 10 til 14 dager fra vaksinen settes til du kan forvente effekt. Effekten av vaksinen avtar over tid.

Det finnes to ulike pneumokokkvaksiner, Pneumovax og Prevenar 13, og de har ulik virkningsmekanisme. Ta kontakt med fastlegen din for å få en vurdering om du tilhører målgruppen for vaksinasjon, og for eventuelt å få satt vaksine. Du kan også hente resept hos din fastlege og vaksinere deg på et apotek.

– Hvis du har en mistanke om koronasmitte, ikke oppsøk legevakt eller legekontor, bruk telefonen. Hvis du er syk og ikke får tak i fastlegen din, kan du ringe legevakten på telefon 116 117.

Bjørn Watle, fastlege ved Trollåsen legesenter

Ifølge FHI koster Pneumovax rundt 350 kroner per dose mens Prevenar 13 koster rundt 700 kroner per dose (inkludert merverdiavgift og legemiddelavgift). I tillegg kan det komme et gebyr på å få satt vaksinen. Personer i spesielle risikogrupper kan få vaksinen på blå resept.

– Ikke oppsøk legekontor ved mistanke om smitte

Bjørn Watle understreker at de lokale legesentrene ikke gjennomfører tester ved mistanke om koronasmitte.

– Vi følger FHIs anbefaling om at ved mistanke om koronasmitte skal pasientene foreløpig ikke testes av fastlegene, sier Watle.

Han har en klar oppfordring til pasienter som er bekymret for om de kan være smittet.

– Hvis du har en mistanke om koronasmitte, ikke oppsøk legevakt eller legekontor, bruk telefonen til ditt lokale fastlegekontor. Hvis du er syk og ikke får tak i fastlegen din, kan du ringe legevakten på telefon 116 117, sier Watle.

Han anbefaler personer som er usikre på om de er smittet, eller som har vært i områder med smitte, om å gå inn på Folkehelseinstituttets nettsider. Der finnes det en egen side med råd og informasjon om koronaviruset.

– Som lege frykter jeg at vi også blir nødt til å måtte gå i karantene for å følge de nasjonale retningslinjene.

Bjørn Watle, fastlege ved Trollåsen legesenter

– Det finnes også en egen informasjonstelefon i Nordre Follo du kan ringe dersom du har spørsmål. Nummeret er 332 00 993, som skal bemannes fra klokken 08.00 til 15.30 fra i dag, sier Watle.

Det nasjonale nummeret er 815 55 015. Telefonen er åpent i kontortiden.

– Karantene er karantene

Samtidig vil han rose pasientene som følger instruksene fra de nasjonale myndighetene og tar hensyn til sårbare grupper.

– Karantene er karantene. Da går du ikke på treningssenter og i større forsamlinger. Vær lojal mot de nasjonale helsemyndighetene og følg med på instruksene de gir, anbefaler den erfarne fastlegen.

Han sier at det har oppstått en ekstraordinær situasjon med koronasmitte i Norge og det er mye utrygghet blant befolkningen.

– Som lege frykter jeg at vi også blir nødt til å måtte gå i karantene for å følge de nasjonale retningslinjene, sier Watle.

Les også: Varsler nye koronatiltak i Nordre Follo klokken 15:00

Powered by Labrador CMS