LIVSENDRINGER: Mona Mobæk er en av mange som har fått livet snudd på hodet. Men det finnes hjelp å få.

Da livet ble snudd på hodet endret Mona på egne tanker

– Her var det plass til meg. Her ble jeg sett og hørt.

Publisert Sist oppdatert

Da Mona Mobæk fra Tårnåsen forstod at hun ikke lenger skulle være i yrkeslivet endret livet hennes seg brått og totalt. Hun forstod at hun trengte nye verktøy for å akseptere det nye livet, og meldte seg på det kommunale kurset "Takk, bare bra". For andre kan det være andre årsaker som gjør at livet kan kjennes litt ekstra tyngende eller utfordrende.

-Trodde jeg kunne fortsette som før

Jobben til Mobæk har vært et godt og fast holdepunkt. Hun har trivdes godt i jobben som styrer i barnehage i Oppegård i 35 år. I det hele tatt har hun vært en aktiv kvinne og svært engasjert i lokalpolitikken. Hun visste derfor at det fantes mange gode tilbud i kommunen den dagen hun innså at livet fra nå av ville bli annerledes enn slik hun hadde sett for seg. Når hun ble med på kurset "Takk, bare bra", lærte hun å fokusere på en annen måte, og det hjalp henne å tenke annerledes.

– Jeg hadde ikke tenkt å slutte med å arbeide. Å innse at man ikke har helse til å gjøre det lenger, gjør at man forstår at man må stoppe, og det opplevdes ikke fint. Jeg trodde jeg kunne fortsette å leve som før, og det var et veldig aktivt liv, forteller Mobæk.

Hun sier at hun i ettertid av kurset fortsatt går tilbake til boka som hun fikk på kurset for å minne seg selv på at det er hun selv som må sette grensene for hva hun kan få til.

KURSBOK: Kursboka inneholder mange gode tips som Mona Mobæk har brukt flittig også i etterkant av kurset.

Mer enn bare et kurs

Mobæk forteller at i tillegg til å lære ulike verktøy for å forstå situasjonen man står i, så har hun også gjennom kurset lært å opprettholde ting og relasjoner. Hun har erfart at selv de gangene hvor man ikke alltid klarer være like nærværende, så kommer du allikvel videre.

– Du kommer i gang med de hyggelige tingene. Å kjøpe en blomst til deg selv, lage mat du liker, gjøre de tingene du liker å gjøre. Kurset ga en bevissthet som jeg tror vi trenger, sier hun.

Mobæk mener at kurset har fokus på deg som menneske.

– Du kan ha ulike grunner til å være der. Mistet ektefellen, flyttet fra huset ditt og hagen du likte så godt å holde på i. Du kan spørre deg selv hva du skal gjøre nå. På kurset lærer du et nytt tankesett, og at du selv er ansvarlig for å ta vare på deg selv, forteller hun.

Et lavterskeltilbud

Kurset er et tilbud fra kommunen og er et såkalt lavterskeltilbud. Ingen henvisning er nødvendig, men i følge kurslederne er det ønsket om endring i eget liv som er i førersetet. Før kurset blir man kalt inn til en samtale for å se om kurset passer for deg, og kursholderne har god erfaring på flere områder enn kun dette kurset, derfor ønsker de at du starter med den første telefonen, eller ber om å bli oppringt. Den første kontakten må jo til.

For Mobæk var det behovet av påfyll av verktøy og nysgjerrigheten på kurset som gjorde at hun ble med på kurset.

– Jeg trengte å resette meg. Så fikk jeg i tillegg høre på andre og ble rørt av deres historier. Det kan være vanskelig å snakke om seg selv, men dette var noe av det som virkelig rørte meg, sier hun og legger til at kursdeltakerne fortsatte å treffe hverandre i lang tid etter at kurset var ferdig. For deres del var det koronaen som kom som et hinder for treffene.

– Kurset hjalp meg å tenke på noe annet. Slik opplevde jeg det var for alle. Her var det plass til meg. Her ble jeg sett og hørt.

Powered by Labrador CMS