SELGER HISTORIE: Denne kvartetten, Severin Breivik, Ragnfrid Kirkeberg Pedersen, Steinar Karlsrud og Terje Fredriksen, er enige om at neste års kalender fra Oppegård historielag passer ypperlig som julegave.

Ultralokalt julegavetips

Alle kjenner noen som allerede «har alt». Da kan Oppegård historielags kalender for 2022 være midt i blinken.

Publisert Sist oppdatert

Én liten side i en lokalavis er naturligvis ikke nok plass til å fortelle om hvilket arbeid som ligger bak et slikt årlig verk, og spesielt ikke siden årets kalender spenner over mer enn 12 000 år. Det er med andre ord en nokså romslig epoke kalenderens redaksjon har gapt over.

Da vi møter de fire medlemmene Terje Fredriksen, Severin Breivik, Ragnfrid Kirkeberg Pedersen og leder Steinar Karlsrud, har de da også mye på hjertet.

– Vi mener at dette er et utmerket alternativ til den som har alt, starter Breivik.

Over 30 utgaver

KOLLEN: Et godt eksempel på en god lokalhistorie er fortellingen om Kollen, den lille hundremeterskogen ved stabburet i Kolbotn sentrum.

Årets kalender er den den 32. i rekken, for foreningen har gitt ut den omfattende trykksaken siden 1990. Det er tydelig at de er litt ekstra stolt over årets utgave.

– Ja, vi starter hele 12 000 år tilbake i tid i årets kalender og vi har jo bare 36 sider til rådighet, så vi dekker nok kanskje ikke alle detaljer i alle historier, fortsetter Breivik med en spøkefull tone.

Foruten eldre historie har historielaget funnet plass til en rekke spennende temaer.

Det er til og med noen meget tidsaktuelle politiske temaer, som bevaring av Kollen - et grønt friområde mellom Sentrumsbygget og Kolbotn kirke.

Der var det blant annet et bakeri på 30- og 40-tallet, og i senere tid har det vært en barnepark der. På 90-tallet var det for øvrig foreslått å etablere en stor parkeringsplass på dette området, noe historielaget er meget tilfreds med at ikke ble gjennomført.

Ny kamp

Men kampene må kjempes til stadighet, og i disse dager pågår det en utredning om dette området skal selges og brukes til en ny, stor barnehage, noe historielaget er motstander av.

– Det er det siste grønne området vi har i sentrum og det mener vi må tas vare på, sier Steinar Karslrud, som allerede har sendt inn et høringssvar til Nordre Follo kommune, på vegne av Oppegård historielag.

Noe for enhver smak

Resten av kalenderen tar for seg interessante historiske steder og hendelser. Gode eksempler er Branntårnet på Grønliåsen, Oppegård under andre verdenskrig, polarhelten Roald Amundsen, Oldtidsveiene i Oppegård, husmannsplasser og historiske navn som forteller en historie.

Ragnfrid Kirkeberg Pedersen poengterer sågar kalenderen også vil være et utmerket tilskudd til de mange innflytterne i gamle Oppegård, som naturlig nok ikke har fått kommunehistorien inn med morsmelken.

– Da jeg flyttet hit i 75 var det rundt 5000 innbyggere her. Veldig mange har bodd her i få år og vet kanskje ikke så mye om historien. Men deres barn igjen vil ha hele sin historie i Oppegård og dermed bør det være stor interesse for å lære mer om stedet. Kanskje vil stedene i årets kalender inspirere til lokale turer som passer både for store og små, sier Kirkeberg Pedersen.

Viktig for identiteten

Hun får støtte av de tre andre som mener at kjennskap og forståelse for historien er viktigere enn man kanskje tenker over i det daglige.

– Å kjenne sin lokalhistorie er alltid en fordel. Å vite noe om nærmiljøet sitt gjør tilhørigheten enda sterkere, selv om folk kommer hit fra alle kanter. Lokalkunnskap bygger lokal tilhørighet. Tilhørighet skaper kultur. Kultur skaper identitet. Årets kalender er kanskje viktigere enn noen gang, sier Terje Fredriksen mens de tre andre nikker anerkjennende.

Årets kalender får du kjøpt i alle dagligvarebutikker i gamle Oppegård, på biblioteket og på bokhandelen Norli på Kolbotn Torg. Årets kalender koster 130 kroner.

Powered by Labrador CMS