SKAL BLI NY: Sofiemyr kunstgress skal få nytt underlag i sommer. Nå pågår det en debatt om hvilket underlag som skal velges.

Vil stenge døra for gummigranulat

Mens Høyre åpner for å tillate gummigranulat i den nye banen på Sofiemyr, er svaret av en annen karakter fra Arbeiderpartiet. Klubben jobber med en offisiell uttalelse i saken.

Publisert Sist oppdatert

Debatten om Sofiemyr kunstgress og anleggssituasjonen har fått nytt liv etter Oppegård Avis-oppslaget tirsdag morgen, hvor det ble kjent at flere motstanderlag hadde nektet å spille kamp på det utslitte og humpete underlaget.

I løpet av dagen var det hektisk møtevirksomhet både i klubblokalene på Sofiemyr og hos kommunen, og det endte med at banen ble stengt for kamper, senere samme dag.

Det var for så vidt ikke uventet. Oppegård Avis foretok en måling som viste at det var så mye som seks centimeter høydeforskjell på enkelte deler av banen. Det er direkte risikabelt for en fotballspiller.

VOLDSOMT UJEVN: Underlaget på Sofiemyr kunstgress er nå så ujevnt og dårlig at det foreløpig er et forbud mot å spille kamper på banen.

At underlaget på Sofiemyr skal byttes i sommer har vært kjent lenge, men det er foreløpig ikke bestemt hvilket underlag som skal legges. Det eneste som til nå har syntes klart, er at Nordre Follo kommune planlegger å legge et såkalt miljøvennlig underlag med 100 prosent organisk innfyll. Det må de dersom de skal oppfylle spillemidler-kravene til Viken Fylkeskommune, og få godskrevet rundt tre millioner kroner i baneprosjektet.

Skal komme med uttalelse

Verken Kolbotn IL som klubb eller de to fotballgruppene, som samlet representerer rundt 1.000 fotballspillende medlemmer, har kommet med en offisiell uttalelse om hvilket underlag de ønsker på Sofiemyr. De førstnevnte har derimot signalisert at de vil levere en offisiell uttalelse fra klubbens side i dag, fredag. Dette er det klubbens hovedstyre som skal ta seg av.

Dersom klubben uttaler at de mener det er svært viktig at det velges et underlag som kan brukes hele året og at sportslige hensyn bør hensyntas foran miljømessige hensyn, så kan det kaste om på utvelgelsesprosessen til kommunen.

Høyre med vilje til ny vurdering

Det er med andre ord usikkert om lokalpolitikerne må gå i kampen for eller mot gummigranulat, men i så fall er Nordre Follo Høyre villige til å vurdere om det er sportslige eller miljømessige hensyn som bør veie tyngst.

Som jeg signaliserte i går, er Høyre villig til å vurdere dette på nytt. Jeg er helt enig i at vi om nødvendig må ta en ekstra kostand for en god løsning, og det vil jeg argumentere sterkt for. Det er jo også slik at de alternative løsningene til gummi er noe dyrere, så kan hende det går «opp i opp», sier kommunestyrerepresentant, Knut Oppegaard, til Oppegård Avis.

Det kommer i kjølvannet av et debattinnlegg fra samme mann, publisert på våre nettsider onsdag morgen.

«At det biologiske fyllmaterialet som man trodde var lovende, nå ikke innfrir, gjør at det kan være grunn til å stoppe opp. Høyre vil være positive til å stemme for et unntak, slik at gummigranulat kan benyttes i en overgangsperiode, dersom det er objektivt faglig belegg for et slikt vedtak (i tråd med det som er fattet i Oslo for Skeidbanen)», skrev Oppegaard.

NB: Saken fortsetter under dette oppslaget:

– Vi tar samfunnsansvar

Mens Høyre altså er villige til å vurdere prosessen på nytt og må oppfattes som «på gli» for å tale idrettens sak, er Arbeiderpartiet betydelig mer forsiktige.

– Vi leverer på det vi har gått til valg på når det kommer til gummigranulat. Vi har sagt i vårt program og i valgkampen at vi vil «fase ut bruk av gummigranulater på kunstgressbaner», begynner Håkon Heløe, kommunestyremedlem og nestleder i utvalg for oppvekst, idrett og kultur.

Han fortsetter:

– Vi vet at gummigranulaten fra banen havner på avveie og ned i våre vassdrag og til slutt i Oslofjorden. Vi kan ikke fortsette å forurense verken Kolbotnvannet, Gjersjøen eller Oslofjorden ytterligere. Vi må snu på hvordan vi bygger, også kunstgressbaner. Vi tar samfunnsansvar og reduserer de store negative miljøkonsekvensene fra gummigranulatet. Det er kommet mange spennende nye fyllmaterialer som er miljøvennlige, og jeg forventer at kommunen undersøker markedet nøye for miljøvennlige løsninger og legger stor vekt på spilleregenskaper ved valg av fyllmateriale. Vi må også se til andre kommuner som står ovenfor samme utfordring, skriver Heløe i en e-post til Oppegård Avis.

Powered by Labrador CMS