Hurra for friheten, den må vi beskytte nå!

I år er det viktigere enn på lenge å feire friheten, skriver kommunestyrerepresentant Camilla Hille.

Publisert

Denne 17. mai er viktigere enn noen gang. Vi kan møtes og feire med alle vi vil, snakke om hva vi vil, spise hva vi vil. Vi nyter friheten i et robust demokratisk land, ja, et av verdens beste land å bo i. Samtidig er mange lands demokratier under et vanvittig press. Det er stor grunn til bekymring.

Putin har gått fra vettet, eller han har nok aldri hatt et. Grusomhetene i Ukraina minner oss om hvor skjørt livet og friheten vår er. Millioner er på flukt og setter nestekjærligheten og solidariteten vår på prøve. Det er nesten ikke til å fatte hvor barbarisk russerne handlinger mot sivile er i denne meningsløse krigen. Etter to år med pandemi var dette det siste Europa trengte. Vår alles frihet er truet!

Demokratiene under press!

Faretegnene har vært der lenge. Demokratier er nå under press fra mange hold, et par eksempler er Trumps forsøk på å svekke sitt eget demokrati, Russernes hacking av frie valg og innsnevring av grunnleggende rettigheter i Øst Europeiske land som f.eks. Polen og Ungarn. Nå må vi alle våkne! Krigen i Ukraina er vår alles kamp for demokratier i Europa. Den kan vi ikke tape.

Friheten og rettighetene vi har tilkjempet oss gjennom årelange kamper, kan vi ikke gi slipp på. Vår frihet er ikke verd noen ting om vi ikke står opp for andres frihet. Nå trengs liberale partier mer enn noen gang i Europa. At Biden og Macron vant valgene i USA og Frankrike gir håp for framtiden. Tenk om Trump og Le Pen hadde vært statsledere nå? På tide at vår naivitet tar slutt og at vi alle våkner! Intet kan tas for gitt, rettigheter det har tatt generasjoner å vinne, kan rives ned på et blunk. Det gjør meg redd! Vil mine barnebarn få vokse opp i et demokrati? Jeg er usikker!

Vi må stå opp for friheten. Putin må tas, koste hva det koste vil. Vi må alle ofre mye nå, vi vet at vi kan «dugnad» i Norge. Folkens! Dugnaden er ikke ferdig, og vi må kanskje klare mer enn vi måtte under pandemien! Vi må ha knallharde sanksjoner mor Putin, frigjøre Europa for russisk olje og gass, og da må vi bruke mindre energi her og eksportere mer til Europa. Det klarer vi! Mulig det er dumt for deg på kort sikt, men vi kan kanskje alle beholde friheten på lang sikt om vi klarer å stå sammen nå.

17. mai er en god dag for å minne hverandre på hva som er viktigst. Ta ikke friheten for gitt! Det er lov å kose seg og glede seg over vårt frie land på 17. mai. Samtidig må vi la alvoret sige inn og hegne om denne tilkjempede friheten vår. Pølser og is smaker best i demokratier.

Gratulerer med dagen!

Camilla Hille

Gruppeleder Nordre Follo Venstre

Powered by Labrador CMS