JULEMENY: Eier Geir Sjøvold er spent på om gjestene vil komme til restauranten hans selv om alkoholserveringen er borte for en periode.

– Vi må bare satse

Restaurantene sliter etter at formannskapet stengte skjenkekranene.

Publisert

De nye smitteverntiltakene, som blant annet inkluderer skjenkestopp, gjelder frem til 30. november. Det som normalt skulle vært en livlig julebordstid har blitt en ny kamp for å overleve for mange bedrifter i lokalmiljøet.

– Nå kjører vi vanlige åpningstider en periode fremover, så får vi se hvordan gjestene reagerer. Jeg har forståelse for at noen kanskje er litt skeptiske, men jeg tror folk vil gå ut og spise sammen med familien, sier eier Geir Sjøvold hos O'Learys.

Denne uken åpnet familierestauranten på Kolbotn torg julemenyen, blant annet med ribbesmørbrød med sprø svor. Geir Sjøvold forteller at de har hatt kontroll fra smittevernmyndighetene, og fikk bare tomler opp.

– Vi har regler som gjør at det er trygt å besøke oss. Vi har lyst til å forsøke å ha åpent som normalt. På O'Learys er ikke alkoholen det viktigste. Her kommer både barn og voksne for å kose seg. Når det blir mørkt og kaldt ute, tror jeg mange har lyst til å gå ut og kose seg, under de restriksjonene som er nå, sier Geir Sjøvold.

Mer lunsj enn middag

Han tror det blir flere lunsjserveringer enn julemiddager.

– Vi skal likevel ikke legge skjul på at vi er er helt avhengig av at lokalbefolkningen, næringslivet og alle rundt oss vil komme på besøk til oss.

Et steinkast unna O'Learys ligger Kullebunden spiseri. Daglig leder Anette Kristin Embretsen er veldig spent på de kommende ukene uten alkoholservering.

– Nå er det bare tragisk. Jeg driver og skriver permitteringsvarsel til tre ansatte, men vet jo ikke om jeg trenger dem. Nå prøver vi utover denne uken, og ser om vi får gjester til restauranten, sier hun.

Kutte personalkostnader

Kullebunden spiseri har også satt i gang takeaway fra restauranten, og maten kan bestille gjennom Just Eat-appen.

SPENTE TIDER: Anette Kristin Embretsen er redd hele restauranten hennes skal gå over styr.

– Er det helt dødt i løpet av den kommende uken må jeg bare kutte personalkostnader. Blir det bare bare en på kjøkkenet, må jeg også kutte i menyen. Dette er en trist sitruasjon.

Anette Kristin Embretsen sier at alkoholsalget står for cirka halvparten av omsetningen til Kullebunden spiseri.

– Det er en kjempestor sum som dermed forsvinner på grunn av skjenkestoppen.

Kritisk

Kullebunden spiseri har også igjen 700 liter øl på tanken. Ifølge Embretsen har denne en holdbarhet på cirka en måned.– Skal vi nå ha stengt alkoholservering i tre uker, vil jeg dermed ha en uke på meg til å få solgt 700 liter øl. Det er ganske mange halvlitere. Heldigvis hadde jeg ikke fylt opp alle tre tankene, noe vi vanligvis gjøre i førjulssesongen.

– Har du vurdert å stenge ned?

– Nei, ikke ennå. Vi må se hvordan denne uken går, så får vi ta en vurdering igjen over helgen. Embretsen understreker at hun har full forståelse for at det må innføres regler for å stoppe smittespredningen av korona. Hun er likevel kritisk til at det ble like strengt i Nordre Follo som i Oslo.

– De er vel redd for «turister» fra Oslo. Uansett så er jo skjenke- og smittevernreglene veldig strenge. Jeg tror det kunne gått helt fint å hatt samme regler her som ble innført i Frogn, hvor skjenkestoppen ble satt til klokken 21:30, sier Embretsen.

Frykter konkurs

Kullebunden spiseri hadde ti ansatte før koronakrisen kom.

– Nå har jeg sagt opp to, og resten er permittert utenom de to på kjøkkenet og meg selv.

– Er du redd for at hele restauranten din skal ryke?

– Ja, med den siste innstrammingen er jeg skikkelig redd. Nå har vi klamret oss fast og slitt oss gjennom siden mars. I august hadde vi cirka 5000 kroner i pluss på årsregnskapet. Nå er det frem med sparekniven igjen. Jeg frykter konkurs.

– Jeg tror de eneste som kan redde oss er gjestene som kommer hit eller bestiller takeaway, sier Anette Kristin Embretsen.

Powered by Labrador CMS