FIKK KORONASTØTTE: Kullebunden spiser og daglig leder Anette Kristin Embretsen har lagt bak seg et knalltøft år. Nå kommer koronastøtten fra kommunen svært godt med.

– Tilskuddet redder oss nå, men dekker ikke alt vi skylder

Kullebunden spiseri var blant bedriftene som fikk mest i koronastøtte fra kommunen. Her er hele oversikten.

Publisert Sist oppdatert

Nå er det klart hvilke bedrifter i Nordre Follo som mottar økonomisk støtte av kommunen gjennom kompensasjonsordningen for lokalt næringsliv.

Kommunen mottok 95 søknader, og 78 bedrifter tildeles støtte. I tillegg kompenseres alle skjenkesteder for innbetalt avgift i 2020.

Nordre Follo kommune betaler nå ut 14,8 millioner kroner til lokale bedrifter. Målet med kompensasjonsordningen er å avhjelpe situasjonen for virksomheter som er særlig hardt rammet av smittevernstiltakene eller som faller helt eller delvis utenfor andre kompensasjonsordninger.

I det politiske vedtaket ble 50 prosent av potten øremerket skjenkebransjen, mens foretak i treningssenterbransjen ble tildelt 20 prosent, og øvrige bedrifter ble tildelt 30 prosent.

Håper på skjenking

Kullebunden spiseri i Kolbotn sentrum er blant søkerne som mottar mest støtte med 800.000 kroner. Daglig leder Anette Kristin Embretsen sier til Oppegård Avis at koronastøtte et kjærkomment bidrag i tøffe tider.

– Tilskuddet redder oss nå, men det dekker ikke alt vi skylder, så jeg håper fortsatt på at senteret også kan bidra litt, med å redusere husleie.

Embretsen sier hun venter på et konkret svar fra gårdeier, som hun opplever som avventende. I tillegg håper hun å snart kunne åpne tappekranene igjen.

– Vi må få åpne med skjenking snart, ellers så er den støtten borte på null komma niks.

Mandag kunne Kullebunden spiseri gjenåpnet med bordservering, men på grunn av at skjenkeforbudet fortsetter blir det fortsatt bare takeaway fra lokalene på Kolbotn Torg. Dette tilbudet vil restauranten ha torsdag til søndag i tidsrommet klokken 17 til 20.

– Det er ikke lønnsomt å åpne uten skjenking, og med de permisjonsreglene som er, nytter det ikke med forkortede åpningstider heller. Vi vurderer situasjonen nå uke for uke, sier Anette Kristin Embretsen.

Skjenkebransjen får mest

Av de 95 søkerne, søkte 13 bedrifter om støtte i kategorien skjenk, 19 søkte i kategorien treningssenter, men 62 søkte i kategorien for øvrige bedrifter. 1 søknad ble trukket.

– Ut fra antall søkere i hver kategori, og i tråd med regjeringens og kommunens prioritering, tilgodeses skjenke- og serveringsbransjen desidert mest, forteller Elisabeth Rytterager, næringsrådgiver i Nordre Follo kommune.

– Vi har også valgt å kompensere 41 skjenkesteder i Nordre Follo med et beløp tilsvarende innbetalt omsetningsavgift for 2020.

I tillegg til Kullebunden spiseri finner vi en rekke lokale bedrifter på fordelingslisten fra kommunen.

Villa Sandvigen: 565.000 kroner

Puls Trollåsen: 500.000 kroner

Gamle Tårnhuset restaurant: 440.000 kroner

Mudo Gym Oppegård: 360.000 kroner

Samfunnshuset Kolbotn: 240.000 kroner

Liv Steens ballettskole: 195.000 kroner

Hele oversikten over søkere og tildelinger finner du her.

Slik er søknadene vurdert

Samme utregningsmodell er brukt for de tre kategoriene, der potten til fordeling i den enkelte kategorien ses opp mot samlet søkebeløp (etter vurdering av søknadene). Dette sikrer alle kvalifiserte søkere en lik prosentdel. Det er satt et maksimumbeløp for hver kategori, og minste beløp til utbetaling er 25 000 kroner.

Utover dette er søknadene vurdert etter vilkårene i utlysningen, i tillegg til generell besvarelse og dokumentasjon. Bedriftenes økonomi før pandemien, omstillingsevne og antall ansatte er også tatt i betraktning, skriver kommunen i en pressemelding.

Håper støtten redder arbeidsplasser

En arbeidsgruppe med næringsfaglig, bransjefaglig og juridisk kompetanse har vurdert søknadene. Follo Næringsråd og Oppegård Næringsforum har gitt verdifulle innspill i prosessen og ble torsdag presentert for kommunens innstilling.

– Vi er glade for denne muligheten til å støtte lokale bedrifter, sier ordfører Hanne Opdan.

– Smittevernstiltak og nedstengning har medført store tap og betydelig uforutsigbarhet for kommunens næringsdrivende. Det er mitt håp at de kommer seg gjennom krisen og at arbeidsplasser ikke går tapt. Et bidrag fra denne ordningen kan forhåpentligvis utgjøre en forskjell, sier Opdan.

Kommunen skal fordele ytterligere 4,6 millioner kroner gjennom en ny utbetaling fra regjeringen. Et forslag til fordeling av beløpet legges frem for formannskapet 29. april.

Powered by Labrador CMS