SMÅ GREP GJØR STOR FORSKJELL: Gjør ferdig småprosjektene, er ett av rådene når du skal selge bolig.

Husk dette ved kjøp og salg av bolig

Usikker på om du skal kjøpe eller selge bolig i dagens boligmarked? Forhåpentligvis blir du litt klokere av å lese dette.

Publisert Sist oppdatert

Salgspris avhenger av hvordan boligen fremstår, standard, hvor attraktiv eiendommen er og interessen blant potensielle kjøpere. Blant disse er det en del du som boligselger selv kan påvirke.

Og kanskje frykter du de røde bokstavene «TG3». Ifølge Per Edmund Mordt, eiendomsmegler og Partner ved Attentus Eiendomsmegling på Kolbotn, trenger ikke «TG3» nødvendigvis bety noe alvorlig galt. Han råder deg til å ta kontakt med bygningskyndige, og å snakke med megler på visningen først.

PRAT MED MEGLEREN: Per Edmund Mordt, eiendomsmegler og Partner ved Attentus Eiendomsmegling på Kolbotn

Tilstandsrapport og alvorlige avvik

– Det er smart å ta i betraktning at boligens tilstand blir dokumentert med en godkjent tilstandsrapport. Ulike forhold ved boligen markeres i tilstandsrapporten med rødt, gult eller grønt. Forhold i den røde kategorien gjør generelt kjøperne mer skeptiske, sier Mordt.

En rød markering viser til en tilstandsgrad 3, også kalt «TG3» og indikerer et større/alvorlig avvik i boligen eller høy alder/slitasje. En gul markering tilsvarer «TG2» og representerer et vesentlig avvik, mens en grønn markering tilsvarer «TG1» og et mindre avvik.

– Forhold markert som røde, eller «TG3», kan være direkte knyttet til boligens alder, som det ikke er så enkelt å få gjort noe med, men det kan også være mangler som går på det elektriske anlegget, rørsystemene i huset eller manglende samsvarserklæringer, sier Mordt.

Er du i tvil om noe av det ovennevnte er som det skal, anbefaler eiendomsmegleren at du bestiller en befaring av en fagmann, for eksempel en elektriker.

– Bestill en befaring så du vet med sikkerhet at alt er i orden, og du har samtidig en positiv rapport å vise til. Oppdages det mangler, bør du sammen med eiendomsmegleren avgjøre hva som skal gjøres videre, sier han.

Han forklarer at det i utgangspunktet gjelder alle «TG3» -markeringer i tilstandsrapporten. Drøft dem med eiendomsmegleren og se hvilke grep som kan gjøres.

Slik gjør du boligen klar til visning

  • Rydd, organiser, kast, gi bort og selg så snart dere vet at dere skal selge – spesielt hvis dere har bodd i boligen lenge.
  • Gjelder garasjen, boder og loft. Mange får dårlig tid og stapper inn ting der det er plass, men det er en fordel at en kan få et inntrykk av bod og garasje når en er på visning, og at det ikke er proppfullt.
  • Rådfør deg med eiendomsmegler og boligstylist som kan hjelpe deg å ta gode valg. Noen ting kan du med sikkerhet kan ta tak i med en gang:
  • Uferdig oppussings- eller byggeprosjekt, må ferdigstilles. Er det en dør som har blitt ødelagt, en list som mangler, et gulv som knirker eller et vindu som ikke kan lukkes ordentlig, må dette også fikses.
  • Har du tid, kan det lønne seg å bytte ut et ripete gulv, et slitt dusjkabinett eller benkeplate, men det er lurt å drøfte dette med eiendomsmegler som kan vurdere det opp mot salgspris.
  • Det viktigste er å sette seg inn i en kjøpers ståsted og vurdere hvordan boligen tar seg ut.
  • Ta mobilbilder i hvert rom og zoome inn for å få et inntrykk av hva andre vil se. Forsøk å være kritisk, og svar på spørsmålet; er dette en bolig du selv ville kjøpt?
  • Se over alle overflater og maling i hvert rom, samt vinduer, dører og trapper. Er det veldig slitt, burde det pusses og males på nytt.
  • Ta overflatevasking til foto, og den ordentlig grundige vasken før visning. Husk vinduer, overflater og fronter av stål, skrubb godt mellom fliser på bad og kjøkken.
  • Ikke stable ting og gjenstander under senger og på toppen av skap. Det vil komme frem på bilder, og stjeler romfølelse på visning. Og husk å organisere også inni skuffer og skap, og vaske inne i kjøleskapet. De fleste på visning åpner skuffer og skap.
  • Ta bort private bilder og personlige eller religiøse gjenstander, rydd bort hverdagsrot som ledninger, skjøteledninger, TV-boks, fjernkontroller, Zalo-flasker og oppvaskbørster.
  • Kilde: Line Vik, byVik

Håndverkstjenester og samsvarserklæring

Har det blitt gjennomført arbeid på det elektriske eller andre håndverkstjenester i boligen de seneste årene, bør du sjekke at du har samsvarserklæring fra den som har utført tjenesten.

– Har du ikke det, bør du ringe vedkommende og høre om de kan ettersende. Det gjelder alle håndverkstjenester, men spesielt elektrikere, rørleggere og annet arbeid som er gjennomført bak vegger og gulv i boligen.

Eiendomsmegleren anbefaler at du også undersøker strømforbruket i boligen din.

– Vi har aldri fått så mange spørsmål om strømforbruk som vi gjør nå. Det har lenge blitt benyttet energimerking av boliger, men nå er det virkelig i søkelyset. Undersøk strømforbruk og vær klar over at varmepumpe, vinduer med god isolasjonsevne og nye, gode panelovner vil gi positiv uttelling.

Powered by Labrador CMS