Snart skal det ulovlige gjerdet på Svartskog fjernes
Kommunen bekrefter at det ulovlige gjerdet, satt opp på den populære badeplassen på Strandkollen, skal tas bort.
En bratt sti går ned fra parkeringsplassen i Ingierstrandveien 60 på Svartskog til en liten perle av en bukt med sand og steinstrand på Strandkollen badeplass. Den sistnevnte er et godt alternativ for deg som vil ha en usjenert strand i nærheten av den noe mer folksomme Ingierstrand Bad.
Hovedbildet tatt på den populære badeplassen på Strandkollen i sommer viser et gjerde som har irritert mange badegjester i flere år.
Etter å ha fått flere henvendelser og spørsmål knyttet til dette gjerdet langs kyststien, har Oppegård Avis prøvd å sjekke om tiltaket er lovlig.
– Ikke vårt ansvar å fjerne det
Siden gjerdet er satt opp mellom den private eiendommen Ingierstrandveien 58 og den offentlige badeplassen som eies av Oslo kommune, kontaktet vi grunneierne til begge eiendommene i tillegg til Nordre Follo kommune.
Ifølge de nye eierne av Ingierstrandveien 58 har gjerdet vært på stedet siden 1930-tallet.
– Det er ikke vi som har satt det opp, og vi føler derfor at det ikke er vårt ansvar å fjerne det. Vi kjøpte huset for to år siden, og da vi flyttet inn, var gjerdet der. Man ser at det er gammelt og rustent. Det var Ingier, som bygde eiendommene langs Ingierstrandveien på 1930-tallet, og som forlangte at alle eiendommene langs denne veien skulle ha gjerder, forklarer en av eierne, som ønsker å være anonym.
Videre får vi vite at historien om gjerdet går tilbake til kjøpekontrakten fra oktober 1934 da kjøperne var pålagt å sette opp et gjerde innen ett år etter at kjøpekontrakten hadde vært signert. I tillegg finnes det et pålegg i kontrakten om at gjerdet skulle vedlikeholdes av Oslo kommune og eierne av Ingierstrandveien 58.
Henviser til Nordre Follo
Etter å ha fått svar fra Nordre Follo og Oslo kommuner, kan vi bekrefte at tiltaket med det oppsatte gjerdet er ulovlig. Verken Nordre Follo eller Oslo kommune har noen som helst saker i sine arkiver som omhandler dette tiltaket, men Oslo kommune skriver at saken om det ulovlige tiltaket må følges opp av Nordre Follo kommune.
– Vi har fått sjekket med fagavdelingen hos oss, og vi er ikke kjent med at det er satt opp et gjerde på stedet. Oslo kommune er bare grunneier her, så vi henviser til Nordre Follo for oppfølging av saken, skriver Arve Rosland, pressevakt i Bymiljøetaten i Oslo kommune.
– Skal tas bort
Virksomhetsleder Karen Zwicky Knobel i Byggesak i Nordre Follo kommune bekrefter at kommunen skal følge opp det ulovlige tiltaket.
– Gjerdet skal tas bort av den private grunneieren (Ingierstrandveien 58). Vi sender en e-post og ber om redegjørelse. Selv om dette gjerdet var på stedet før de kjøpte eiendommen, har de ansvar for det ulovlige tiltaket og må ta bort gjerdet, sier Zwicky Knobel til Oppegård Avis.
– Et møysommelig arbeid
Tidspunktet for når gjerdet kan bli fjernet er noe usikkert.
– Først må vi etablere kontakt med grunneieren og be vedkommende om opplysninger og annen informasjon som kan hjelpe oss med å belyse saken.
Det kan muligvis være en historie bak dette gjerdet som er satt opp, så vi må lete i andre kilder enn i byggesaksarkivet, og det kan være et møysommelig arbeid, sier Karen Zwicky Knobel i Byggesak.
Videre påpeker hun at som forvaltningsorgan og bygningsmyndighet er det viktig for kommunen å utøve dette på en så god og riktig måte som mulig, uten å skape unødvendig uro og bekymring.