GODT SIKRET: Lille Ida Cecilie (1 1/2) blir fors varlig og godt sikret før kjøreturen fra Sofiemyr. Bakovervendt barnesete er og blir tryggere! Her monterer pappa Glenn på barnesetet akkurat slik det skal gjøres. Dette kan redde barnas liv!

Slik sikrer du barnet ditt riktig i bilen

Riktig sikring kan utgjøre forskjellen mellom liv og død.

Publisert

– Om jeg har bakovervendt barnesete? Selvfølgelig, kommer det kontant fra småbarnsfar Glenn Lund, som vi treffer utenfor Håndtverkshuset på Sofiemyr.

Han skal ut på kjøretur med datteren Lille Ida Cecilie (1 1/2). Før bilen startes, sikres datteren etter forskriftene og slik det anbefales av ekspertene.

Mye utstyr

Dette er en selvfølgelig for pappa Glenn, men ikke alle følger gode råd om sikring av barn i bil.

Det har aldri før vært så avansert utstyr for å sikre barn i bil, men vet du egentlig hva som er påbudt når det gjelder sikringen av dine håpefulle? Og gjør du det riktig? Denne kunnskapen kan redde liv!

Alle barn som veier under 36 kilo må sikres i bil. Opp til ni kilo er det påbudt med bakovervendt sete, men det anbefales at barna sitter bakovervendt så lenge som mulig. Aller helst helt frem til fireårsalderen.

Ifølge NAF viser uavhengige studier at barn helt opp til fireårsalderen har fem ganger så stor mulighet til å overleve en bilulykke dersom de sitter bakovervendt. Det er riktignok viktig å huske at barn aldri skal sitte bakovervendt foran en aktiv airbag i passasjersetet foran.

«EASY-FIKS» MED ISOFIX: med Isofix er det enkelt å sette barnesetet korrekt fast. Husk å sjekke at isofix-løsningen samsvarer med bilen din.

Kjøp riktig bilsete

Det viktigste å tenke på når du skal kjøpe barneseter er at de er godkjent og at de har et isofix-system som passer i bilen din. I Norge er det ikke lov å selge bilstoler som ikke er godkjent etter europeisk standard, men du må likevel passe på at vekten beregnet på setet samsvarer med barnets vekt og lengde.

Er barnet under 135 centimeter skal det alltid sikres i godkjent stol. Er barnet mellom 135 og 150 centimeter skal man bruke godkjent utstyr dersom dett er å finne i bilen. Isofix er et system som enkelt lar deg feste barnesetet i bilen din, de aller fleste biler har i dag isofix-feste i baksetene. Det kan også være lurt å se om bilstolen du kjøper har fått gode skussmål i uavhengige tester, og selvfølgelig sjekke at setet passer bilen du skal ha det i.

LES BRUKSANVISNINGEN: Halvor Breyer, senterleder hos NAF Mastemyr oppfordrer alle til å lese bruksanvisningen for bilsetet og bilen nøye.

Det er også viktig å huske at man ikke kjøper et bilsete brukt, dersom man ikke er helt sikker på at stolen ikke har vært med i en kollisjon eller på annen måte blitt skadet. Bilsetet skal heller ikke være mer enn fem år gammelt, da materialet i setet blir svekket over tid.

Les bruksanvisningen

Å ha riktig utstyr hjelper lite dersom du ikke fester barnet riktig i bilstolen. Noen av de vanligste feilene folk gjør er å feste barnet ordentlig, men at bilstolen ikke er festet skikkelig, ikke stramme setebeltene godt nok, legge beltet under armen på større barn og å sette for små barn forovervendt. Det er også vanlig at folk ikke følger bruksanvisningen for hvordan man monterer setet riktig.

– Når det gjelder sikring av barn i bil er det å lese instruksjon, på setet og på bilen, som er det viktigste, informerer Halvor Breyer, senterleder hos NAF Mastemyr.

Det er viktig å huske at barnets belter skal sitte så stramt som mulig og at nakke og hode skal ha god støtte.

Straffbart

Det er føreren av bilen som er ansvarlig for at barn under 15 år er sikret forsvarlig i bilen. Barn over 15 år er selv ansvarlig for å bruke bilbelte riktig. Ved uforsvarlig sikring kan enten føreren eller passasjeren bli straffet med bot.

En god huskeregel kan være å alltid minne alle passasjerer på å ta på setebeltet før man kjører.

Powered by Labrador CMS